Наша сеть партнеров Banwar
Грецький салат або Хорьятікі (грец. Χωριάτικη σαλάτα - сільський) - це відомий по всьому світу салат зі свіжих овочів, маслин, сиру і смачного оливкового масла першого холодного віджиму.
Головний інгредієнт грецького салату - фета , Традиційний в Греції сир з овечого або козячого молока. На відміну від солоної і різкою бринзи, якої в цьому салаті часто замінюють фету європейці, він не забиває собою смак свіжих овочів, оливок та оливкової олії.
Овочі в грецькому салаті з сиром не змішуються, а фету ріжуть НЕ кубиками, а великими товстими скибками і викладають поверх всіх овочів. Шматочки від сиру відламує своєї або порціонної ложкою кожен член сім'ї, коли набирає собі салат.
По суті, класичного рецепту грецького салату, що є єдино правильним, не існує. Хорьятікі, що в перекладі означає сільський, готується з самих різних свіжих овочів, які крупно рубаються, викладаються у велику миску, для смаку додаються оливки і спеції, зверху викладається пласт сиру, і все це поливається натуральним оливковою олією першого віджиму.
Варто відзначити, що греки очищають огірки від шкірки при приготуванні грецького салату. А маслини в оригіналі беруться з кісточками.
Зрозуміло, не у всіх ресторанах цей салат подають в «сільському» стилі, зазвичай всі продукти красиво нарізають.
Складові:
- помідори - 2-3 штуки
- цибуля червоний - 1/2 головки
- огірки - 2-3 штуки
- перець солодкий зелений стручковий - 1 штука
- сир фета 100-150 г
- олія оливкова extra virgin - 3 столові ложки
- лимонний сік або винний оцет - 1,5 столові ложки
- орегано сушений - 0,5 чайної ложки
- сіль морська - 0,25 чайної ложки
- перець чорний мелений за смаком
- маслини - 16 штук
1. Всі овочі потрібно вимити і крупно нарізати. Цибулю очистіть і наріжте тонкими півкільцями.
2. Викладіть в миску, додайте половинки маслин, перемішайте з сіллю, сухими спеціями і лимонним соком.
3. Зверху покладіть пласти сиру. При бажанні ви можете сир нарізати кубиками, щоб було зручніше його є. Полийте оливковою олією.
Грецький салат люблять у всьому світі, його подають, як правило, в класичному вигляді, і рідко імпровізують з інгредієнтами. Зміни зачіпають лише компоненти заправки, наприклад, деякі кулінари додають в неї зубчик часнику.
Приготування салату може відрізнятися способом нарізки овочів, одне залишається незмінним - нарізка повинна бути великою. Залежно від місця приготування в закуску можуть бути додані куряча грудка, гриби, креветки та інші морепродукти.
Смачного!