Наша сеть партнеров Banwar
Для людей, які вирощують на своїх ділянках виноград, завжди актуальним є питання переробки отриманого врожаю. Зазвичай з нього роблять сік, оцет або домашнє вино. Одним з найбільш ефективних сучасних пристосувань для цих цілей вважається прес для віджиму винограду.
Принцип роботи преса для тисняви винограду
Зазвичай даний агрегат складається з:
- шестерень;
- валиків (2шт) з рифленою поверхнею, виготовлених з нержавіючої сталі або дерева, довжиною близько 25 см і діаметром 10см;
- ручки;
- 2 ємності: для розчавлених ягід і соку.
Рифлені валики з'єднуються з шестернями, які при повороті ручки наводяться у зустрічне один одному рух. Відстань між шестернями регулюється під розмір плодів, що переробляються, але має бути в межах 3 - 8 мм. В результаті цього руху ягоди стискаються, і віджатий сік виливається в приготовлену ємність.
На даний момент існує дуже багато різновидів пресів для отримання соку.
Види пресів для віджиму винограду
Залежно від прикладених зусиль преси для винограду бувають ручні (механічні) і електричні (автоматизовані).
Робота ручних пресових машин може бути основа на роботі різних механізмів:
- домкрата - в них відбувається звичайне здавлювання ягід, поміщених в завантажувальну ємність або спеціальну мішковину;
- гвинта (шнековий прес для винограду) - принцип роботи заснований на здійсненні подвійного дії: переміщення ягід і тиску на них.
У свою чергу автоматизовані моделі пресів для винограду розрізняються використаним приводом, для створення тиску: гідравлічний (водою) і пневматичний (стисненим повітрям).
Також преси можуть бути призначеними для роботи тільки з одним видом ягід або фруктів (для винограду, для зелені) або бути універсальними - здатні вичавити сік з будь-якого продукту.
Залежно від того, з чого зроблена основна кошик, преси для винограду бувають: дерев'яними (з твердих порід бука або дуба), чавунними і нержавіючими.
За розмірами і потужності преси для віджиму винограду діляться на побутові (використовувані в домашніх умовах) і виробничі моделі.
Для будинку зазвичай вибирають невеликі прості ручні або автоматизовані моделі з середньою потужністю. Якщо вам необхідно отримати невелику кількість соку, то в домашніх умовах, як прес для винограду, можна використовувати механічну шнекову соковижималку або товкачем потовкти ягоди і віджати в марлі. Потрібно враховувати, що при використанні гідравлічного преса завдяки автоматизації процесу, виходить більшу кількість соку, ніж при роботі на ручному пресі.
Прес для віджиму винограду володіє великою кількістю переваг:
Купуючи прес для домашньої переробки винограду, слід вибирати моделі без металевих деталей, так як сік після взаємодії з залізом окислюється, темніє і стає непридатним для вживання або виготовлення домашнього вина .