- Як вибрати і зберігати?
- Користь сиру тофу і його склад
- Використання в кулінарії
- Як зробити сир тофу в домашніх умовах?
- Шкода сиру тофу і протипоказання
Наша сеть партнеров Banwar
Сир тофу - сир білого кольору, приготований з сої (див. Фото). Цей продукт має нейтральний смаком. Процес виготовлення дуже схожий на звичайний сир з натурального молока, звідси й виникла інша назва - соєвий сир. Головна відмінність - підсумковий продукт пресується в брикети і запаковується разом із водою, щоб уникнути вбирання неприємних запахів.
Сир тофу має класифікацію в залежності від консистенції:
- твердий, який в свою чергу ділиться на водянистий і більш щільний:
- м'який.
Як вибрати і зберігати?
При виборі сиру тофу варто особливу увагу приділяти цілісності упаковки, на ній не повинно бути будь-яких пошкоджень, а всередині повинна знаходитися вода. Продукт повинен бути білого кольору. Також необхідно звернути увагу на склад сиру, там повинно бути вказано тільки 3 компоненти: вода, соя і коагулянт. Якщо ви купуєте сир на вагу, то понюхайте його, аромат повинен бути солодкуватим, без будь-якої кислинки. Якщо ви хочете придбати продукт з високим вмістом кальцію, то на упаковці повинна бути такий напис: «з осадом кальцію».
У вакуумній упаковці сир тофу може зберігатися протягом декількох тижнів. Якщо ви відкрили упаковку, то продукт необхідно покласти в воду, яку потрібно міняти кожен день. У такому вигляді сир буде зберігатися протягом 5-ти місяців. Для зберігання цього продукту також підходить і морозильна камера, але після розморожування сир стає жорстким і пористим.
Користь сиру тофу і його склад
Користь сиру тофу обумовлена наявністю великої кількості вітамінів і мінералів. До складу цього продукту входить калій, який сприятливо позначається на діяльності серцево-судинної системи, що дозволяє зменшити ризик виникнення захворювань серця. На серцевий м'яз також позитивно впливає магній, який теж є в тофу. Є в цьому продукті і кальцій, який зміцнює кісткову тканину, а також фосфор, який бере участь у формуванні кісткової і м'язової тканини. Також варто сказати про невеликій калорійності цього продукту, а значить, його можна без побоювання вживати в період схуднення. З огляду на зміст вітамінної групи В, сир тофу сприятливо позначається на діяльності нервової системи.
Завдяки тому, що до складу сиру тофу входять всі замінні і незамінні кислоти, цей продукт може замінити м'ясо без будь-якої шкоди для організму. Користь цього продукту також полягає в ізофлавонах, який мають здатність знищувати вільні радикали. Регулярне вживання сиру тофу вважається прекрасною профілактикою остеопорозу і проблем з серцем. Крім цього, цей продукт забезпечує організм енергією, яка підвищує фізичну силу. З огляду на це, такий сир рекомендується вживати спортсменам.
Використання в кулінарії
Сир тофу користується великою популярністю в різних кухнях світу. Він входить в рецепти численних страв, а також використовується, як самостійний продукт. Наприклад, його можна смажити, коптити, готувати у фритюрі. М'які варіанти тофу використовують для приготування різноманітних соусів, перших страв, а також десертів. Оскільки такий сир дуже швидко вбирає сторонні запахи і смак, то його можна використовувати буквально в будь-якій страві.
Крім цього, сьогодні у продажу можна знайти різні варіанти сиру тофу, наприклад, копчений і з різноманітними добавками. В такому випадку такий сир може виступати прекрасною закускою, намазуванням для бутербродів, а також начинкою для випічки і т.п.
Як зробити сир тофу в домашніх умовах?
Щоб бути впевненими в якості цього продукту, його можна з легкістю зробити в домашніх умовах. Для цього вам необхідно взяти 500 г соєвих бобів, які потрібно промити і замочити на день у воді з 1 ч. Ложкою соди. Рекомендується протягом дня кілька разів змінити воду. Коли боби разбухнут, їх необхідно пропустити через м'ясорубку 2 рази або ж подрібнити в однорідну консистенцію за допомогою блендера. Додатково ви можете розтерти боби через сито. Після цього їх необхідно залити водою в розрахунку на 500 г подрібнених бобів 1,5 л води. Суміш потрібно ретельно перемішати і залишити на 3 ч. Потім все необхідно процідити через тканину, марлю не рекомендується використовувати. В результаті у вас вийде соєве молоко. Далі повторюємо маніпуляції з пропущенням через м'ясорубку сої і настоюванням протягом 3-х ч. Ще раз віджимають. В результаті у вас повинно вийти 3 л соєвого молока.
Його потрібно довести до кипіння і прокип'ятити протягом 5-ти хв. Це необхідно, щоб позбутися від трав'яного присмаку. Тепер додаємо до нього 0,5 ч. Ложки лимонної кислоти, яку потрібно попередньо розчинити в 1/4 ст. холодної води. Спочатку краще налити половину лимонної рідини, і якщо молоко не початок згортатися, додати і решту. Сито потрібно застелити 2-ма шарами марлі і вилити в нього вміст каструлі. Зверху ставимо тарілку і банку з водою, тобто, робимо певний прес. Після того, як сироватка стече, всю конструкцію необхідно перенести в холодильник на кілька годин. Ваш домашній сир тофу готовий.
Шкода сиру тофу і протипоказання
Шкода сир тофу може принести людям з індивідуальною непереносимістю продукту.
Пам'ятайте про те, що соя має здатність вбирати в себе шкідливі речовини, а також під час виробництва цього продукту дуже часто використовують ГМО. З огляду на це, ретельно вибирайте продукт, щоб не викликати серйозних проблем.
Не рекомендується вживати сир тофу у великій кількості, так як це може викликати проблеми зі щитовидною залозою. Також це може викликати проблеми з репродуктивною системою. При вживанні цього сиру в великій кількості, можна спровокувати розлад шлунка і проблеми з мозковою діяльністю.
Як вибрати і зберігати?Як вибрати і зберігати?
Як зробити сир тофу в домашніх умовах?