Наша сеть партнеров Banwar
Науково-дослідний центр тестування продукції Укрметртестстандарт провів дослідження 44 зразків молочної продукції. Як вдалося дізнатися журналістам «Новин Донецька» в прес-службі
«ЗАПОРІЖЖЯСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ», з 44 досліджених зразків все 44 були з порушеннями.
Наприклад, стандарти вершкового масла, чітко встановлені ГОСТом і порушувати які, по ідеї, ніхто не має право, категорично заперечують наявність у маслі жирів немолочного походження.
Однак, як показали дослідження, наявність у маркуванні інформації про те, що продукт виготовлений відповідно до Держстандарту, не гарантує, що це дійсно так. У семи зразках вершкового масла експерти виявили немолочні жири. Більше за інших цим грішив масло «Щодня» (м.Дніпропетровськ) - 30%, і «Дві корівки» (м Радехів) - 25%.
У маслі «Фаворит» (Житомирська область), «Вершкова долина» (м.Житомир), «Прилуцьке» (м.Прилуки), «Наш молочник» (Хмельницька обл.) Немолочних жирів - 15%.
До слова, цей продукт, згідно з тим же ГОСТу, називається не маслом, а спредом. І відрізнити його можна навіть на дотик. При мінімальному охолодженні масло стає твердим, як дошка, а спред - мнеться пальцями.
Чи не кращі результати показало і морозиво пломбір, яке теж, згідно з маркуванням, не може містити немолочний жир.
Однак його частка в окремих зразках досягала 50%. Зокрема, дуже мало залишилося від молока в морозиві торгових марок «Світайс» (м.Рівне), «Геркулес» (Донецьк) і «Справжній український пломбір» (Дніпропетровськ).
До чорного списку експертів потрапила сметана торгової марки «Щодня» (20% жиру), яка взагалі не містила жодної краплі молочного жиру. Колись сметана вважалася вершками молока, які скиснули природним шляхом. Сьогодні це поняття пішло в минуле. Те, що ми купуємо, називаючи сметаною, насправді суміш молочного порошку, стабілізаторів, пластифікаторів і гомогенних речовин, - так стверджують експерти.
У прес-службі «ЗАПОРІЖЖЯСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ» назвали ще довгий перелік йогуртів, глазурованих сирків та іншої «молочки», яка містить штучні барвники та консерванти.
Але найбільш шокувала інформація про те, що навіть продукція з написом БІО не їсти гарантія того, що вона виготовлена тільки з природних компонентів. Хоча, по ідеї, вона повинна допомагати людям справлятися з хворобами шлунково-кишкового тракту.
Зокрема, біопродукція торгових марок «Біобаланс», «Добряна», «Полуниця», біфідойогурт «Біфілайф» торгової марки «Роменська» містить консервант - сорбінову кислоту, якого в принципі не може бути в біопродукти.
Житомир.info
Науково-дослідний центр тестування продукції Укрметртестстандарт провів дослідження 44 зразків молочної продукції. Як вдалося дізнатися журналістам «Новин Донецька» в прес-службі
«ЗАПОРІЖЖЯСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ», з 44 досліджених зразків все 44 були з порушеннями.
Наприклад, стандарти вершкового масла, чітко встановлені ГОСТом і порушувати які, по ідеї, ніхто не має право, категорично заперечують наявність у маслі жирів немолочного походження.
Однак, як показали дослідження, наявність у маркуванні інформації про те, що продукт виготовлений відповідно до Держстандарту, не гарантує, що це дійсно так. У семи зразках вершкового масла експерти виявили немолочні жири. Більше за інших цим грішив масло «Щодня» (м.Дніпропетровськ) - 30%, і «Дві корівки» (м Радехів) - 25%.
У маслі «Фаворит» (Житомирська область), «Вершкова долина» (м.Житомир), «Прилуцьке» (м.Прилуки), «Наш молочник» (Хмельницька обл.) Немолочних жирів - 15%.
До слова, цей продукт, згідно з тим же ГОСТу, називається не маслом, а спредом. І відрізнити його можна навіть на дотик. При мінімальному охолодженні масло стає твердим, як дошка, а спред - мнеться пальцями.
Чи не кращі результати показало і морозиво пломбір, яке теж, згідно з маркуванням, не може містити немолочний жир.
Однак його частка в окремих зразках досягала 50%. Зокрема, дуже мало залишилося від молока в морозиві торгових марок «Світайс» (м.Рівне), «Геркулес» (Донецьк) і «Справжній український пломбір» (Дніпропетровськ).
До чорного списку експертів потрапила сметана торгової марки «Щодня» (20% жиру), яка взагалі не містила жодної краплі молочного жиру. Колись сметана вважалася вершками молока, які скиснули природним шляхом. Сьогодні це поняття пішло в минуле. Те, що ми купуємо, називаючи сметаною, насправді суміш молочного порошку, стабілізаторів, пластифікаторів і гомогенних речовин, - так стверджують експерти.
У прес-службі «ЗАПОРІЖЖЯСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ» назвали ще довгий перелік йогуртів, глазурованих сирків та іншої «молочки», яка містить штучні барвники та консерванти.
Але найбільш шокувала інформація про те, що навіть продукція з написом БІО не їсти гарантія того, що вона виготовлена тільки з природних компонентів. Хоча, по ідеї, вона повинна допомагати людям справлятися з хворобами шлунково-кишкового тракту.
Зокрема, біопродукція торгових марок «Біобаланс», «Добряна», «Полуниця», біфідойогурт «Біфілайф» торгової марки «Роменська» містить консервант - сорбінову кислоту, якого в принципі не може бути в біопродукти.
Житомир.info