Наша сеть партнеров Banwar
Ступка з товкачем - це ідеальне пристосування для подрібнення трав і спецій, що використовується у всьому світі з незапам'ятних часів. А чи дійсно це потрібна річ на кухні або це просто чергова дрібничка, без якої цілком можна обійтися? Відповімо так: спробуйте хоч раз самостійно приготувати приправи за допомогою ступки, і Ви більше ніколи не повернетеся до магазинним пакетиках з сумнівним вмістом, яке нам продають під виглядом натуральних спецій. Адже тільки ступка дозволяє в повній мірі розкрити весь аромат трав, горіхів, насіння, часнику та інших приправ. Подрібнення в ступці - процес відносно повільний, і тому що містяться в прянощах масла встигають повністю виділитися, за рахунок чого ми отримуємо максимум смаку і запаху. А ось подрібнення в блендері відбувається занадто швидко, через що втрачається левова частка аромату. Про промисловому виробництві спецій взагалі говорити не варто - такі приправи зберігають лише кілька відсотків своїх ароматних властивостей. Не дарма професійні кухарі розтирають прянощі вручну і ніколи не використовують готові приправи з магазину. Спробуйте і Ви - різниця в смаку Вас приємно здивує!
А як вибрати ідеальну ступку з товкачиком? Є два важливі критерії: форма і матеріал.
Форму ступки вибирають виходячи зі способу подрібнення, а їх є два: спеції можна розтирати круговими рухами, а можна товкти - тобто розбивати вертикальними ударами.
Ступка для розтирання повинна мати низьку і широку напівсферичну форму, а товкач повинен бути масивним і мати розтирає поверхню також близьку до півсфері.
А якщо Ви плануєте розтирала, а товкти спеції, тоді Вам більше підійде висока і вузька ступка в формі склянки - така ступка краще витримує ударні навантаження.
Ступка з товкачем ZELLER (дерево)
Матеріал ступки і маточки залежить від того, які саме спеції будуть товктися або розтиратися: сухі або містять масла або воду, з кислотами або без, м'які або тверді. Важливо, щоб ступка не вступала в хімічні реакції з компонентами приправ, а також витримувала удари, не тріскалася і не кришилася. Подумайте, які спеції Ви будете подрібнювати найчастіше, і тільки тоді вибирайте відповідний матеріал.
Дерев'яна ступка - відмінний варіант, коли спеції потрібно товкти і розбивати, адже дерево досить стійке до ударів. Воно не вступає в реакції з кислотами і лугами, зате вбирає вологу і запахи, тому в дерев'яній ступці краще подрібнювати сухі інгредієнти: сіль, насіння, зерна.
Ступка з товкачем BOHMANN (фарфор)
Кераміка - екологічний, вологостійкий і не вступає в реакції матеріал, який підходить для розтирання практично будь-яких спецій. У керамічної ступці сміливо можна подрібнювати і сухі, і маслянисті, і влагосодержащих продукти. Єдиний недолік - крихкість, тому в такій ступці краще не товкти, а акуратно розтирати спеції. З усіх різновидів кераміки краще віддати перевагу ударостійким фарфору.
Кам'яна ступка - мабуть, найпопулярніший і поширений варіант, так як більшість натуральних каменів не боїться вологи і не вступає в хімічні реакції.
Для подрібнення твердих спецій ідеально підійде граніт, адже він володіє найбільшою щільністю і стійкістю проти абразивного зношування. Завдяки шорсткою поверхні, в гранітної ступці дуже легко розтирати різні приправи, правда, вони в підсумку мають неоднорідну грубувату структуру.
А якщо Вам потрібно подрібнити щось в легку дрібну пудру - краще вибрати ступку з полірованого мармуру. Але пам'ятайте: мармур, на відміну від граніту, здатний вбирати вологу і реагувати на кислоту, він більш крихкий і підходить тільки для розтирання сухих спецій і приготування неагресивних паст, наприклад з печеного часнику.
До речі, існує більш практична альтернатива цельномраморной ступці, а саме ступка, що має внутрішню поверхню з мармуру, а зовнішню - з нержавіючої сталі. Така ступка так само прекрасно подрібнює, як і мармурова, але при цьому володіє значно більшою міцністю.
Ступка з товкачем KESPER (граніт)
Ступка з товкачем KRAUFF (мармур)
Ступка STAHLBERG (мармур + нержавіюча сталь)
Визначайтеся і вибирайте свою ідеальну ступку з товкачиком , І тоді навіть саме банальне блюдо, приправлене власноруч зробленими спеціями, знайде чарівний смак і чудовий аромат!
А чи дійсно це потрібна річ на кухні або це просто чергова дрібничка, без якої цілком можна обійтися?А як вибрати ідеальну ступку з товкачиком?