Наша сеть партнеров Banwar
Як заварювати Шен пуер? Сів писати і зрозумів: як заварювати вмію, але не пам'ятаю - як і належить даосу з великої дороги. Якось автоматом це роблю - року роблять свою, набив руку і очей. Але ж потрібні конкретні рекомендації - як, скільки, коли. Вирішив поширюють в Інтернеті - може що ділового знайду і зможу віддатися улюбленому заняттю - дозвільної ліні.
Понишпорив і зрозумів, чому багато хто не люблять Шен пуери - вони адже гіркі і не смачні. «5-7 грамів чаю залити окропом і настоювати 30 секунд» - найчастіше отримував таку рекомендацію на просторах Інтернету. Цікаво, а хто з порадників намагався такий чай пити? Біда в тому, що Європа спершу дізналася і полюбила молодшого брата Шена - Шу. Потім тут з'явився Шен, але в головах пуер був синонімом Шу пуеру. І до Шену приліпили ті ж умови заварювання. Деяке уточнення зробили деякі порадники - зменшити температуру води - мабуть, через «зелені» Шенов. Але час заварювання залишили той же. Віддатися дозвільної ліні не вдалося. Довелося заварювати і спостерігати, що ж я роблю, щоб Шен пуер був ароматним і смачним:
* Вода. Стандартно доводимо до третьої стадії кипіння.
* Прогріваємо чайник окропом. Зливаємо.
* Кладемо чай. Скільки - ніколи не міряю грамами. Відламаний шматочки пресованого чаю повинні зайняти 20-25% відсотків чайника (використовую маленькі ісинські, ємністю 120-170 мл, бажано витягнутої вгору форми - циліндричної, наприклад).
* Промиваємо чай окропом - наливаємо води стільки, щоб чай опинився під водою. Одну-дві секунди балакаємо круговим рухом, закривши отвір в кришці, щоб не пролити, і швидко виливаємо. Пити злитої настій не варто.
* Відкриваємо кришку і даємо чаю подихати. Ця процедура додасть молодому Шену солодкість, у старого зменшиться запорошений підвальний запах, за цей час окріп трішки остудити. Скільки часу - секунд 20-30. Щоб скоротати час очікування, можна насолодитися змінами аромату чаю під час охолодження.
* Заливаємо чай окропом, витримуємо секунд 10 - три вдиху, три видиху без затримок, розливаємо. Найголовніше - дихання. Це допоможе Вам сконцентрувати увагу. І вимірювати час.
* Неуважність Шен пуер карає гіркотою. Час заварювання залежить від сировини - якщо лист чаю грубий - довше, якщо з потужних дерев - коротше.
Головне правило - перша заварка краще коротше, чим довше, так як якщо чай сгорчіл з першої заливки, то гіркоту буде і в наступних.
Спробувавши першу, будете знати, чи варто подовжувати заварювання наступних. Другий раз заливаємо окропом чай і витримуємо два вдиху - два видиху - так як чай повністю розкрився і дасть більш сильну заварку. Третій раз - чотири вдиху - чотири видиху. Четвертий - п'ять вдихів - п'ять видихів. З п'ятої - збільшити на два вдиху-видиху. З сьомої - збільшити на три - чотири вдиху-видиху.
Кожен Шен - індивідуальний. І по листу, і за віком. Чим старше Шен пуер, тим вище потрібна температура окропу, для нього краще використовувати термос або підігрівати воду. Словом, при заварюванні Шенов головне - дихання і увагу.
Армандас Бурба.
Цікаво, а хто з порадників намагався такий чай пити?