Наша сеть партнеров Banwar
У розпорядженнях сучасних господинь є маса побутових приладів, що значно полегшують ведення побуту. Одним із зручних пристосувань по праву вважається духову шафу. Господині з задоволенням запікають різні продукти, радуючи своїх близьких смачною і корисною їжею. Дуже добре, якщо вдома є інноваційна духовка з масою всіляких функцій і датчиків. Але, якщо такої немає, як розігріти духовку до потрібної температури?
Жінка готує їжу в духовці
Визначаємо на «око»
Досить складно без термометра визначити до якої температури розігрілася духовка. Наприклад, якщо потрібно запекти курку при температурі 1800, як зрозуміти, що шафа вже нагрівся до потрібних значень? Можна запалити середній вогонь почекати хвилин 5-7, а після зробивши вогонь поменше закладати в духову шафу продукти. Не можна гарантувати, що в цьому випадку буде отримана потрібна температура, але за відгуками господинь, в таких умовах вже можна запекти курку.
Але курка або риба не вимагають точності, як наприклад примхливий бісквіт. Як вчинити в даному випадку? Для приготування більш вимогливих до температурного режиму страв, рекомендується придбати окремий градусник, який призначається для використання в духових шафах.
Духова шафа
народні прийоми
Ще якихось 10-15 років тому господині через брак термометра на духовій шафі користувалися старими, перевіреними способами визначення температурного режиму. Щоб зрозуміти до яких градусів розігрілася духовка потрібно взяти дрібку борошна і розмістити її на деку. Попередньо духовку потрібно розігріти і деко слід застелити білим папером. Насипаючи борошно на папір потрібно спостерігати за який термін, вона змінить колір.
- Якщо борошно протягом декількох секунд обвуглилася, значить шафа нагрівся до 2800С.
- Швидка зміна кольору з білого до темного означає, нагрів до 2200С.
- При повільній зміні відтінку до жовтуватого духовка нагріта до 1800С.
Хліб в духовій шафі
Існує ще один спосіб дізнатися без термометра до якої температури нагріта духовка. Щоб дізнатися скільки розігрівати духовку до середнього показника 180-2000С, необхідно розпалити вогонь в шафі, і на теплий деко укласти шматочок фольги. Потім зверху насипаємо невелика кількість цукру гіркою. Повільно збільшуємо рівень вогню в шафі. Як тільки цукор на фользі почне плавитися, значить температура досягла 2000С. Цього показника цілком достатньо для приготування більшості запечених страв і випічки.
визначаємо час
Якщо під рукою не виявилося ні фольги, ні цукру, ні муки, а потрібно розігріти духовку до 180 градусів, можна скористатися тимчасовим показником. Досвідчені господині рекомендують засікти час від моменту підпалювання вогню. Щоб температурний режим досяг заданих параметрів потрібно не менше 10 хвилин. За умови, що вогонь буде середній. Відповідно при збільшенні вогню зменшується час на прогрів шафи.
Печиво в духовій шафі
Рекомендується дотримуватися таких норм:
- При включенні слабкого вогню духову шафу нагрівається до температури 1800С протягом 20-25 хвилин.
- При середньому вогні - 15 хвилин.
- При сильному - 5-7 хвилин.
З урахуванням можливостей устаткування
Якщо в господарстві використовується стара духовка, майстри рекомендують розраховувати час нагрівання, враховуючи можливості приладу. Так, все духові шафи, випущені 20 і більше років тому розраховані на максимальну потужність розігріву 3000С. Це означає, що для нагрівання на максимумі вентиль подачі газу до даної конфорці повинен бути відкритий на повну. Якщо ж вентиль відкрити на половину, духова шафа нагріється до 1500С. Далі шляхом математичних обчислень отримуємо, що вентиль відкритий на четверту частину від повного кола запускає, нагрів до 750С. Значить, щоб нагріти духовку до 180-2000С потрібно повернути ручку на половину кола і ще на трохи за годинниковою стрілкою на імпровізованій циферблаті на цифру 8.
включення духовки
Підбиваючи підсумки
Не варто засмучуватися, якщо не пощастило мати сучасним духовою шафою з масою функцій і можливостей. Скориставшись рекомендаціями досвідчених господинь можна самостійно встановити в духовці потрібний температурний режим. Пам'ятайте, що в основному всі страви запікаються при температурі 180-2000С. Використовуючи поради, наведені вище, ви без праці розігрієте духовку до необхідних показників.
Але, якщо такої немає, як розігріти духовку до потрібної температури?Наприклад, якщо потрібно запекти курку при температурі 1800, як зрозуміти, що шафа вже нагрівся до потрібних значень?
Як вчинити в даному випадку?