- Скільки часу вона варитися?
- Як приготувати пшоняну кашу
- В пароварці на молоці
- В мультиварці
- Корисні поради
Наша сеть партнеров Banwar
Однією з найкорисніших, поживних древніх культур є пшоно. На Русі цю крупу величали не інакше як «золота крупка» за її теплий колір і корисні властивості. Використовували такий продукт для приготування солодких страв, супів, пива та квасу. Однак одне блюдо постійно присутнє на столах наших предків - це пшоняна каша .
Сучасні люди теж часто готують цю кашу, а вчені довели, що таке блюдо надзвичайно корисно для організму, оскільки тут містяться вітамінів групи В, магнію, фосфору, калію. Багато в продукті також білків. За цим показником пшоняна готова каша випереджає навіть кукурудзу , Мал , перлову і гречану крупу .
Скільки часу вона варитися?
Для приготування страви потрібно витратити 25-45 хвилин. Остаточні терміни залежатимуть від кількості крупи, її сорти і способу приготування.
Як приготувати пшоняну кашу
На воді
Для приготування каші з пшона на воді потрібно буде запастися літром води, пшоном (1 склянка), вершковим маслом (досить 1 столової ложки), а також сіль і цукром за смаком.
Варити кашу слід за таким рецептом:
- Пшоно промивається, а вода з каші зливається.
- Додається 1 літр води в каструлю.
- Всипається пшоно.
- Каструлю виставити на вогонь, включити газ на повну потужність.
- Після закипання води потрібно вимкнути газ.
- Зливається використана вода, після чого каша знову заливається чистим окропом (вода повинна покрити кашу з запасом - 2 см).
- Каструля знову встановлюється на вогні.
- Варити продукт потрібно 20 хвилин.
- Після цього додається масло, сіль і цукор, проваривается ще 10 хвилин.
В пароварці на молоці
Будуть потрібні такі продукти:
- Молоко - 350 грамів.
- Пшоно - 0,2 кг.
- Вершкове масло, цукор - все за смаком.
Рецепт приготування смачного продукту такий:
- Промивається холодною водою пшоно. Робити це потрібно до тих самих пір, поки вода повністю не стане прозорою.
- В окремому посуді крупа заливається гарячою водою і замочується на 3 хвилини. Після цього потрібно буде злити воду.
- Потрібно розуміти, що під час приготування обсяг каші збільшитися в три рази, а значить, засипати чашу кашею можна максимум на 1/3.
- У ємність викладається пшоно, вирівнюється в чаші, заливається молоком.
- Налити воду в пароварку на максимальний рівень, встановити чашу, закрити кришкою.
- Готується каша за цим рецептом 45 хвилин.
- У готову страву можна буде покласти масло, спеції за смаком. Ретельно перемішати. На стіл подавати гарячу кашу.
В мультиварці
Приготована на вершках і молоці «золота крупка» подарує заряд бадьорості, поповнить «комору» організму цінними поживними речовинами і енергією.
Будуть потрібні такі інгредієнти:
- 1 чашка пшоняної каші;
- 3 склянки молока;
- 2 склянки води;
- 100 грамів вершків;
- 50 грамів масла вершкового;
- Цукор і сіль за смаком.
Готується каша з пшона в мультиварці так:
- Промивається крупа;
- Викладається крупа в мультиварку;
- Відразу можна додати всі інгредієнти, ось тільки масло класти в суміш не потрібно.
- Встановлюється один з таких режимів: «Каша», «Гасіння», «Випічка». Все буде залежати від моделі пристрою.
- Виставляється таймер на 1 годину.
- Після звукового сигналу можна додавати в кашу масло.
- Поставити ще на 15 хвилин режим «Підтримка тепла» або «Підігрів».
Корисні поради
- Запасатися кашею не варто, оскільки вона починає швидко гірчити. Зберігатися вона менше, ніж рис або гречка.
- Вимивати пшоно потрібно ретельно. Воно сильно забруднено. Зливати воду потрібно 4-5 разів.
- Позбутися від легкої гіркуватості каші можна, якщо просушити суху крупу на сковороді або залити окропом.
Рецепт короваю з пшоняної каші
Будуть потрібні такі продукти:
- 4 склянки каші пшоняної.
- 3 яйця.
- Половина склянки товчених сухарів.
- Молоко.
- 2-3 столові ложки вершкового масла.
- Сіль і цукор за смаком.
Коровай слід готувати так:
- На підсоленому молоці проваривается каша.
- Відокремлюються від білків жовтки, після чого жовтки змішуються з остигнула кашею. Потрібно перемішувати до отримання однорідної маси.
- Помилитися круглу форму для випічки маслом, посипати товченими сухарями.
- Викладається рівним шаром каша, після чого форма поміщається в розігріту духовку на 15-20 хвилин.
Читайте також:
Скільки часу вона варитися?Скільки часу вона варитися?