Наша сеть партнеров Banwar
Розпушувач тесту часто називають пекарського порошку. Його, як і соду, використовують для випічки. А чи можна використовувати розпушувач тесту замість соди?
До складу розпушувача входить крохмаль, сода і лимонна або винна кислота. Тобто, розпушувач тесту від тієї ж соди нічим не відрізняється - просто додано кілька додаткових інгредієнтів. У розпушувачі вже знаходиться необхідна для гасіння соди кислота. Тому гасити розпушувач не потрібно. Соду ж при приготуванні тесту попередньо гасять оцтом або лимонною кислотою. Тому ви сміливо можете замінити соду розпушувачем тіста і навпаки - це два взаємозамінних порошку. Кому як зручніше.
Коли готуєте тісто з пекарським порошком, змішуйте його відразу з борошном - і борошно, і розпушувач повинні бути сухими. Тільки потім додаються молоко, масло, яйця. Справа в тому, що при зіткненні з рідиною розпушувач починає діяти: виділяється вуглекислота. Коли ж ми починаємо випікати, тісто нагрівається, реакція прискорюється, що утворилися бульбашки збільшуються в розмірі, що і призводить до підняття тесту. Але після підняття тісто починає назад осідати. Щоб цього не сталося, розпушувач додають якомога пізніше. Додали, размешали - і в духовку. Якщо так не виходить, то готове тісто краще прибрати в холодильник.
При використанні розпушувача головне - чітко відміряти потрібну кількість порошку, щоб тісто не піднялося занадто сильно (інакше воно потім осяде і вид випічки буде зіпсований) або не піднялося занадто мало (випічка вийде надто щільної).
Статті схожої тематики:
Автор тексту: Писарєва Світлана
А чи можна використовувати розпушувач тесту замість соди?