Наша сеть партнеров Banwar
З самого раннього дитинства батьки нас годували супами. Дієтологи за довгі роки так і не прийшли до єдиної відповіді на питання: чи корисні нашому організму супи? На їхню думку, все залежить від складу супу і від стану здоров'я людини.
В користь вегетаріанських супів ніхто не сумнівається. Овочеві супи не роблять вплив на кислотність шлункового соку. Тому такі супи корисні навіть маленьким дітям. Здоровим людям в супи можна класти спеції, такі як перець, лавровий лист, петрушка, кріп, селера, вони підсилюють роботу травних залоз. А кому, лікар прописав тільки дієтичні супи, то краще їх варити на молоці або протирати овочі, спеції додавати в них не рекомендується.
Найсмачніший суп повинен мати якісний бульйон, тому що всі поживні і ароматичні речовини м'яса майже повністю переходять в воду. Щоб суп був не дуже калорійним, потрібно взяти нежирне м'ясо і розрізати його на невеликі шматочки по 20 грамів і покласти їх в уже киплячу воду. До закипання необхідно видалити з поверхні бульйону піну, а при варінні не допускати занадто бурхливого кипіння. Сіль і коріння додавати в кінці варіння. Коли м'ясо розвариться, його виймають з каструлі, а вийшов бульйон проціджують. У проціджений бульйон додають нарізані овочі по порядку з обліків тривалості варіння. Наприклад, якщо картопля додають за 5-10 хвилин до кінця варіння, то цибулю і Морква за 3 хвилини. Додавши зелень можна зняти каструлю з супом з вогню. Ось таким чином зварені супи є ідеальним продуктом для нашого травного тракту.
Саме до таких супів організм людини пристосований в процесі еволюції, таку термічно оброблену їжу любить перетравлювати наш шлунково-кишковий тракт. Вітамінів в такому супі досить. У порівнянні з гасінням або смаженням, в процесі варіння в бульйоні овочі і м'ясо зберігають набагато більше корисних речовин.
Хто хоче зберегти струнку фігуру повинен навчитися кожен день їсть суп. Супи менш калорійні, ніж другі страви, а за якістю і кількістю вітамінів перевершують їх. Супи займають більше обсягу в шлунку, тому ними швидше можна насититися.
Бульйони відновлюють необхідний нашому організму баланс рідини. У холодну пору року супи швидко зігрівають і покращують обмін речовин. Наприклад, ароматний борщ або щі на м'ясному бульйоні містять комплекс овочів: капуста, буряк, морква, цибуля, картопля, помідори, болгарський перець і інші.
Правильно зварені супи і бульйони просто незамінні для ослабленого хворобою організму. Наприклад, курячий бульйон лікарі рекомендують їсти хворим на гіпертонію, при застудах і після операцій.
У той же час дієтологи застерігають, що жирні бульйони з темного м'яса небезпечні людям з проблемами серця, печінки і сечовивідних шляхів. Насичений м'ясний бульйон на кісточці містить багато екстрактивних речовин, які сприяють захворюванню суглобів.
З усього вищевикладеного можна зробити висновок, правильно зварений суп корисний для людини. Просто при його приготуванні потрібно віддавати перевагу нежирному і свіжому м'ясу, а людям з проблемами шлунка, серця і ваги, необхідно замість м'ясних бульйонів є рибні супи або курячі бульйони. Супи на рибному бульйоні або вуха засвоюється легше, а корисних мікроелементів в ньому порівняно більше. Також дієтологи радять при приготуванні м'ясного або курячого бульйону перший бульйон злити, щоб суп був не дуже жирним.
Корисні для здоров'я тільки домашніх супи, які зварені зі свіжих овочів і м'яса. Супи швидкого приготування з пакетиків і баночок принесуть вашому здоров'ю більше шкоди, ніж користі. У таких супах немає вітамінів, багато солі і міститься глютамат натрію, який підвищує апетит. Такі супи шкідливі для печінки, так як містять багато ароматизаторів, стабілізаторів та консервантів. Крім того, вони дуже калорійні.
- Повернутися в зміст розділу " профілактика захворювань "
Автор: Іскандер Мілевський
Дієтологи за довгі роки так і не прийшли до єдиної відповіді на питання: чи корисні нашому організму супи?