- Корисні властивості киселю
- види киселю
- Правила вживання киселю при лактації
- Рецепти киселю для годуючих
- ягідний кисіль
- Журавлинний кисіль з курагою
- Вівсяний кисіль на воді
- банановий кисіль
Наша сеть партнеров Banwar
Багато хто помилково вважає, що кисіль - напій. Але, насправді, це желеподібний десерт. До складу такого десерту часто входить житній хліб або мука, цитрусові фрукти і різний ягоди, чай і трави.
Кисіль можна пити мамі, що годує, однак потрібно ретельно відбирати інгредієнти. Адже багато хто з них можуть викликати алергію у немовляти, погіршити самопочуття і привести до проблем в роботі травлення. Давайте розглянемо, що можна додавати в кисіль при грудному вигодовуванні, і якими властивостями володіє цей десерт.
Корисні властивості киселю
- Виводить токсини і шлаки з організму, очищає кишечник;
- Налагоджує роботу печінки і підшлункової залози;
- Покращує функціонування травлення;
- Обволікаючі властивості десерту допомагають при захворюваннях шлунка, корисні при гастриті, виразці та дисбактеріозі ;
- Регулює речовинний обмін і рівень холестерину в крові;
- Зміцнює імунітет, запобігає простудним і інфекційних захворювань, допомагає при болях в горлі;
- Полегшує запальні процеси;
- Підвищує настрій, знімає стреси і нервову напругу;
- Зміцнює структуру нігтів і волосся, покращує стан шкіри.
види киселю
Сьогодні існують кілька видів киселю. Найкориснішим є вівсяний, ситним - молочний і мигдальний, а легким - фруктовий і ягідний. Мамі, що годує не рекомендується пити молочний і мигдальний кисіль, так як і молоко, і мигдаль досить алергенні продукти. А вівсяний і фруктово-ягідний десерт стане корисним стравою і урізноманітнює меню при грудному вигодовуванні .
Вівсяний кисіль - найцінніший і корисний вид десерту, який можна і потрібно пити мамі, що годує. При приготуванні такої страви на воді не буде потрібно крохмаль, так як овес - прекрасний загущувач. Він забезпечить бадьорість і зарядить енергією на цілий день. Це відмінний засіб для підтримки імунітету, нормальної роботи серця і травлення.
Натуральні вівсяні пластівці швидко насичують організм і при цьому не сприяють появі зайвої ваги. Крім того, вівсяний кисіль благотворно позначиться на здоров'ї і стані волосся, що дуже важливо мамі, що годує. Адже після пологів багато жінок стикаються з проблемою випадіння волосся. Якщо пити кисіль раз в тиждень, то сухість шкіри голови пройде, а волосся стане здоровими і блискучими.
Ягідний і фруктовий кисіль - легкий десерт, який ефективно захищає від застуди і депресії. Крім того, він допоможе, якщо ви вже захворіли. Однак мамі, що годує слід обережно вибирати компоненти. Так, багато цитрусові, наприклад апельсин, часто викликають алергічну реакцію у грудничка.
Мамі, що годує відмінно підійде яблучний кисіль, адже яблука вважаються одним з найбезпечніших фруктів при грудному вигодовуванні. Він запобігає появі анемії, допоможе при гіповітамінозі і налагодить роботу травлення. До того ж яблука сприяють схудненню, тому такі фрукти часто включають в дієтичне меню. Серед фруктів також можна вибрати банани і груші, за відсутності алергії - часточку лимона, горішки. У приготуванні можна використовувати овочі та сухофрукти.
Серед ягід вибирайте чорницю і журавлину. Чорничний або журавлинний десерт допоможуть при ГРВІ і грипі. Він покращує і зберігає гостроту зору, налагоджує травлення і піднімає настрій. Мамі, що годує добре підходить смородина, вишня, слива, при відсутності алергії - малина. Які ще фрукти і ягоди можна при грудному вигодовуванні читайте за посиланням https://vskormi.ru/mama/kakie-frukty-mozhno-kormyashchey-mame/ .
Правила вживання киселю при лактації
- Ягідний і фруктовий кисіль можна вводити в меню вже через місяць після народження малюка. Вівсяний кисіль включають через 2-3 місяці, молочний - через півроку;
- Пробувати десерт можна тільки після того, як в раціон введений кожен компонент з рецепта;
- У перший раз спробуйте кілька ковтків і простежте за реакцією немовляти. Якщо протягом двох діб алергії або інших негативних реакцією не виявлено, десерт можна вживати без ризику для лактації і дитини;
- Вівсяний кисіль варіть на воді, а не на молоці! молоко не тільки збільшує ризик виникнення алергії через вміст коров'ячого білка, але і підвищує калорійність і без того калорійного десерту;
- У перший час пийте кисіль тільки з одного інгредієнта, потім поступово можна додавати нові і готувати багатокомпонентні десерти;
- У приготуванні використовуйте тільки свіжі фрукти, овочі і ягоди. Плоди повинні бути без гнилі, вм'ятин і чорних крапок. Ягоди ретельно перебирайте, продукти промивайте в проточній воді;
- Якщо використовуєте крохмаль, беріть кукурудзяний. Картопляний може викликати печію;
- Намагайтеся готувати більш рідкий кисіль, так як він легше засвоюється і краще впливає на лактацію, ніж густий;
- Пити кисіль краще в теплому вигляді. Так він принесе більше користі;
- Якщо використовуєте в приготуванні горіхи або сухофрукти , Попередньо подрібніть інгредієнти і замочіть в холодній воді на 15-30 хвилин;
- Ні в якому разі не вживайте кисіль з порошку! Такі порошки містять ароматизатори, барвники та інші хімічні речовини, що може привести до сильного отруєння;
- Рекомендована добова норма при грудному вигодовуванні - 1 стакан киселю.
Рецепти киселю для годуючих
Яблучно-морквяний кисіль
- Яблука без шкірки - 4 штуки;
- Очищена морква - 1 штука;
- Цукор - ¾ склянки;
- Крохмаль - 1,5 ст. ложки;
- Кип'ячена вода - 2 склянки.
Яблука наріжте тонкими скибочками, а моркву натріть на тертці. Овочі засипте цукром і залишіть на 20 хвилин. Потім суміш залийте водою і поставте на маленький вогонь на 40 хвилин. Потім масу процідіть і злиту рідина знову поставте на вогонь. У холодній воді розведіть крохмаль і повільно влийте в кисіль, постійно перемішуючи. Після додавання крохмалю зніміть десерт з плити. Щоб не утворилася скоринка, можна влити ⅓ чашки холодної води.
ягідний кисіль
- Будь-які ягоди (журавлина, смородина, малина, чорниця і ін.) - 1 склянка;
- Кип'ячена вода - 2,5 склянки;
- Крохмаль - 1,5 ст. ложки;
- Цукор - ¾ склянки.
Залийте ягоди половиною склянки води і протріть. Отриманий сік відкладіть на час, а вичавки ягід залийте двома склянками води, прокип'ятіть 5 хвилин і процідіть. У проціджений відвар додайте цукор, розмішайте і поставте суміш на вогонь. Крохмаль розведіть трьома-чотирма ложками холодної води і поступово додайте в масу, перемішуючи. Дайте майже закипіти, але не доводьте до кипіння. Швидко приберіть кисіль з вогню і влийте відкладений сік, масу перемішайте.
Журавлинний кисіль з курагою
- Журавлина - 300 гр;
- Курага - 300 гр;
- Окріп - 2,5 склянки;
- Цукор - 5 ст. ложок;
- Крохмаль - 1,5 ст. ложки.
Журавлину залити половиною склянки окропу, потовкти і процідити. Зціджене сік залишити, ягідні вичавки залити окропом, процідити і поставити на вогонь. Курагу промити, порізати і додати до відвару. Довести масу до кипіння. Крохмаль розвести холодною водою і повільно влити в каструлю, всипати цукор і добре перемішати. У готовий кисіль влити відкладений сік.
Вівсяний кисіль на воді
- Геркулесова і вівсяна крупа - 1 склянка;
- Тепла кип'ячена вода - 1,5 склянки;
- Вершкове масло - 50 гр;
- Цукор і сіль за смаком.
Залийте крупу водою, накрийте кришкою і залиште на 12 годин. Кисіль процідіть, а злиту рідина поставте на вогонь і варіть до загустіння. При цьому не забувайте регулярно помішувати масу. В густу суміш додайте шматочок вершкового масла і сіль, приберіть в холод до охолодження. В готовий десерт можна додати трохи цукру і горішки. Які горіхи можна мамі, що годує, читайте тут .
банановий кисіль
- Великий банан - 1 штука;
- Окріп - 1 стакан;
- Цукор - 1 ст. ложка.
Банан очистити і розім'яти до консистенції пюре, додати цукор, залити окропом і перемішати. Масу накрити кришкою і залишити на півгодини. Желе процідити і підігріти.
Кисіль стане відмінним десертом при грудному вигодовуванні. Він додасть настрою і позитиву, допоможе уникнути стресу і застуди, зніме напругу і зігріє в холодну погоду. Корисний складу насичує організм вітамінами і енергією. Це ефективний засіб в боротьбі з вірусами і різними захворюваннями.
data-matched-content-rows-num = "9, 3" data-matched-content-columns-num = "1, 2" data-matched-content-ui-type = "image_stacked"