Наша сеть партнеров Banwar
Разом з усіма гостями дзвінко цокаються за здоров'я іменинника і не подаю виду, що у мене в келиху хлюпається НЕ ігристе і не біле вино, а лимонад з лаймом і медом. Ось уже третій рік, як я зовсім не п'ю алкоголь. Іноді можу змочити губи вином в знак поваги до того, хто тільки що старанно мені його налив, але рідко випиваю за вечір і півкелиха. Ми з вином і іншим алкоголем більше не разом.
Автор: Оля Малишева
Будь-який алкоголь зневоднює, закисляет кров і сприяє утворенню вільних радикалів. Про це я дізналася ще років вісім тому, але продовжувала пити вино і шампанське. Вибираючи натуральні та здорові продукти, я легко відмовлялася від фастфуду, хліба і макаронів. Алкоголь же входив в число рідкісних «нездорових» винятків. Він розслаблював і додавав веселощів. З ним проходили зустрічі, танці і розмови на кухні. Завжди здавалося, що з келихом вина зірки і світанки стають яскравішими, а спілкування щире. Але це тільки здавалося.
Кілька років вегетаріанського харчування, без смажених, борошняних і рафінованих продуктів - і організм став більш сприйнятливим і чутливим як до позитивних, так і до будь-яких негативних впливів. У якийсь момент кожен ковток улюбленого вина почав доставляти дискомфорт. Як в дитинстві, коли замість компоту випадково проглативашь вино з татового склянки, морщишся і не розумієш, навіщо дорослі це п'ють.
Одне з досліджень показало, що щури, яких переводять на харчування переважно рослинними протеїнами, самі починають більше займатися фізичними вправами (докладніше - в книзі «Китайське дослідження»). Зміни в харчуванні не тільки роблять фізичну активність легшою і бажаної, але ви також краще відчуваєте, як ваше травлення реагує на певні продукти, і помічаєте вплив їжі на організм в цілому. Чим менше в раціоні важких продуктів, тим більшу ясність мислення ви знаходите, і коли алкоголь погіршує цей стан, його привабливість швидко втрачається. Перестати пити - це як виправити поганий зір.
✩ Часто алкоголь йде в поєднанні саме з м'ясними продуктами, як засіб допомагає його засвоєнню. М'ясо забирає сили на перетравлення (леви кілька годин дрімають після вдалого полювання і трапези), а алкоголь дає короткостроковий тонізуючий ефект. Коли з раціону виключаються важкі продукти, ця функція алкоголю стає непотрібною. Під час застілля ви і так перебуваєте в тонусі.
Навіщо ще ми п'ємо? Щоб зняти напругу і розслабитися. Як і всі я хвилююся, переживаю і засмучуюсь, але займаючись кожен день улюбленою справою і оточуючи себе близькими по духу людьми, ці негативні емоції я не затримую надовго. Після складного дня встаю на килимок для йоги або включаю голосніше улюблену музику і позбавляються від накопиченого напруги. Після неприємної розмови - роблю глибокий вдих-видих і шукаю інший кут, під яким можна подивитися на ситуацію. Обіймаю тих, хто мені дорогий, і дія цих обіймів розганяє будь-яку печаль. А для тонусу є зелені соки, смузі і плитка гіркого шоколаду.
* Колонка для журналу Yoga Journal
Навіщо ще ми п'ємо?