- Характеристика зовнішнього вигляду
- відомі сорти
- Опис сорту Торпеда
- Хімічний склад
- калорійність
- Користь і шкода ягоди
- Шкідливий вплив і протипоказання
- Як вибрати найсмачнішу Торпеду
Наша сеть партнеров Banwar
Диня - десертний продукт, що володіє соковитим смаком і солодким неповторним ароматом. Відноситься вона до баштанної культури, батьківщиною рослини вважаються Африка та Індія, звідки згодом дині широко поширилися по території азіатських і європейських країн. До Росії ці незвичайні фрукти були завезені з Середньої Азії близько 300 років тому, де їх з успіхом вирощують до теперішнього часу.
Характеристика зовнішнього вигляду
Представники баштанної культури відносяться до однорічним рослинам, мають великі листи і стелеться по землі стебло. Сам фрукт має досить великий розмір (від 2 до 4 кг), круглу або довгасту форму і шкірку яскраво-жовтого кольору. Усередині нього міститься безліч великих насіння. Смак і аромат дині дуже ніжні, незвичайні і настільки своєрідні, що її неможливо сплутати з іншим баштанним рослиною. М'якоть плодів збагачена живильними речовинами і корисними вітамінами, позитивно впливають на здоров'я людини.
відомі сорти
Увага! Перед тим як займатися ставками на спортивні події, подивіться рейтинги букмекерів. Серед них є шахраї ...
Існує багато різновидів цієї культури, які можуть різнитися між собою терміном визрівання, ступенем солодощі і харчовою цінністю. До найсмачнішим і популярним відносяться такі сорти:
- Торпеда. Так як така рослина дуже не любить холод, вирощують його переважно в регіонах з теплим кліматом. Ця диня дозріває досить пізно - до кінця літа. Сорт має насичений солодкий смак і чудово переносить тривалу транспортування.
- Мельба. Дині мають маленький розмір, володіють насиченим фруктовим запахом і відносяться до раннім сортам. На шкірці плоду знаходиться мармуровий малюнок світло-коричневого кольору. Мельба добре росте в місцевостях з низькою температурою, тому її вважають за краще вирощувати в північних областях Росії.
- Колгоспниця. Найпопулярніша представниця культури, її круглі яскраво-жовті плоди можна зустріти на будь-якому ринку. Цей різновид відноситься до скоростиглим і низькокалорійним диням, що містить безліч вітамінів і мікроелементів в своєму складі.
- Медова. Сорт дуже стійкий до низької температури повітря, тому його часто вирощують на півночі нашої країни. Дині мають середній розмір, круглу форму і нудотно-солодкий смак.
- Алтайська. Скоростигла, з плодами, що мають подовжену форму, невелику вагу і досить тонкою шкіркою. Володіє стійкістю до холоду.
- Канарковий. Визріває дуже рано, має маленький розмір і вага, рівну шкірку і м'якоть білого кольору. Плоди володіють чудовим смаком і солодким ароматом фруктів.
- Попелюшка. Відноситься до скоростиглим сортам. Форма плодів - кругла, шкірка жовтого кольору з сітчастим малюнком. Колір м'якоті - жовто-зелений, а смак - насичений, багатогранний і дуже приємний.
Опис сорту Торпеда
Диня Торпеда (фото нижче) відноситься до пізніх сортів, що дозрівають до кінця серпня або початку вересня. Її плоди мають овальну форму, можуть досягати довжини 25-45 см і ваги 5-8 кг. Шкірка фрукта жовтого кольору покрита світлими прожилками, розташованими у вигляді дрібних смужок, переплетених між собою. М'якоть - біла з кремовим відтінком, володіє унікальним смаком з присутністю ароматів банана, груші та ванілі. Вирощують цю диню в Середній і Малій Азії. В нашу країну її привозять для продажу з Узбекистану.
Чим корисна диня Торпеда? Плоди цього сорту мають високу поживну цінність і містять до 85% води, тому при їх вживанні можна позбутися від почуття голоду, спраги, заповнити витрачену енергію і збагатити запас вітамінів в організмі. У м'якоті Торпеди багато клітковини, яка сприяє гарному травленню і нормалізує обмін речовин. Корисним є сік, що допомагає очищати нирки і виводити зайву рідину з організму.
Хімічний склад
У 100 грамах плодів баштанної культури сорти Торпеда містяться такі поживні речовини:
- білки - 0,7 грама;
- вуглеводи - 7,6 грама;
- жири - 0,3 грама;
У складі дині також є вітаміни і мікроелементи:
У корисною м'якоті фрукта ще присутні органічні кислоти, пектин, харчові волокна, крохмаль, зола і вода.
калорійність
Плоди цього сорту є дуже солодкими через великий вміст цукру в складі, тому деякі люди вважають, що диню не можна використовувати в якості дієтичного продукту, хоча це неправильно. Так скільки калорій в дині Торпеда? Цукор, який присутній в її м'якоті, дуже легко засвоюється організмом, тому цей фрукт можна безбоязно вживати в будь-якій кількості і зайві кілограми від цього не з'являться. Калорійність дині Торпеда становить всього 36 ккал на 100 грамів свіжого продукту.
Диня сорту Торпеда: фото
Користь і шкода ягоди
корисну дію
Завдяки щедрому змістом різноманітних вітамінів і мінералів у складі плодів, вживати їх рекомендується в наступних випадках:
- М'якоть фрукта має сечогінну, а також жовчогінну дію, тому допомагає позбутися від каменів у нирках і протоках печінки.
- Присутня в дині глюкоза заспокійливо діє на нервову систему, бореться з симптомами неврозів і депресії.
- Завдяки високому вмісту заліза в організмі людини відбувається насичення крові киснем і підвищується гемоглобін.
- При регулярному вживанні продукту протягом тижня нормалізується обмін речовин і очищається травна система.
- Через багатого вмісту клітковини в продукті знижується рівень холестерину в судинах.
- Фрукт має легкий проносну дію, що корисно при частих запорах кишечника.
- Полегшує головний біль.
- Після тривалого лікування медикаментами допомагає вивести продукти їх розпаду з організму.
- Диня дуже корисна для вагітних жінок, тому що містить велику кількість фолієвої кислоти.
- Завдяки високому вмісту вітаміну C підвищує імунітет і допомагає протистояти простудним захворюванням.
А також солодкий продукт широко застосовується в якості косметичного засобу:
- спеціальні відвари з свіжих плодів використовуються для відбілювання пігментних плям на шкірі;
- маски з м'якоті дині вирівнюють колір обличчя і розгладжують зморшки;
- допомагає зняти запальні процеси при вугрової висипки;
- фруктове вплив нормалізує стан шкіри, регенерує її поверхню і насичує вітамінами.
Шкідливий вплив і протипоказання
Диня, безумовно, дуже корисний продукт, але при його вживанні існують деякі обмеження:
- Не рекомендується приймати в їжу годуючим жінкам, тому що це може негативно вплинути на роботу травної системи грудничка.
- Не можна вживати людям, що страждають на цукровий діабет, а також при виразковій хворобі шлунка або з порушеннями мікрофлори кишечника.
- Розлад шлунково-кишкового тракту буде забезпечено, якщо поєднувати диню з алкогольними напоями.
- Щоб уникнути отруєння небезпечно їсти нестиглі плоди.
Як вибрати найсмачнішу Торпеду
Ось кілька корисних порад, як серед безлічі ароматних фруктів знайти найзріліший і солодкий:
- Так як Торпеда дозріває досить пізно, відправлятися за нею на ринок найкраще на початку осені. Поява цього сорту в більш ранні терміни може говорити про те, що її вирощували із застосуванням хімічних стимуляторів, а вживання такої дині небезпечно для здоров'я.
- Коли будете вибирати фрукт, зверніть увагу на його запах. Аромат стиглих динь відчувається за кілька метрів до прилавка. Якщо плоди майже не пахнуть, відмовтеся від придбання.
- Стигла Торпеда має однорідний забарвлення жовтого кольору без присутності вм'ятин і коричневих потемніння, а тонкі прожилки на поверхні шкірки повинні бути світлого відтінку.
- Обов'язково перевірте вподобану диню на звук. Для цього візьміть її в руки і поплескайте по поверхні. Стиглий плід повинен давати глухий звук.
- Легко натисніть на поверхню фрукта, якщо вона пружна і трохи м'яка, значить, плід готовий до вживання. У недостиглої Торпеди кора завжди дуже тверда.
- Уважно розгляньте хвостик дині, він повинен бути сухим - це говорить про те, що вона стигла.
- Чому диня буває гіркою? Щоб ви не задавалися цим питанням, перед покупкою уважно огляньте її на присутність пошкоджень або порізів - в них можуть проникнути мікроби, які можуть викликати грибкову інфекцію, і це відіб'ється на якості смаку. Ще плоди можуть бути гіркими через вміст в них нітратів.
- Якісні, дозрілі фрукти мають білу м'якоть, солодкий аромат і дуже приємний свіжий смак без стороннього запаху.
- Ніколи не купуйте розрізані, брудні плоди, так як вони могли зберігатися в неналежних умовах.
Ароматну диню Торпеду можна вживати як десерт, а також додавати у фруктові салати, кисломолочні продукти, каші і морозиво. З неї готують мармелад, варення, джем, домашнє вино, компоти. Обов'язково включайте в свій раціон цей смачний і корисний продукт, він забезпечить вам приплив сил, підніме настрій і зарядить позитивними емоціями.
А поки пропонуємо вам нескладний рецепт салату з фруктів.
Для цього візьміть 200 грамів дині і 200-300 грамів кавуна. Потім поріжте фрукти великими кубиками. Після цього почистіть ківі і теж поріжте. Потім змішайте всі продукти і додайте до них кілька різних ягід. Підійде полуниця, малина або виноград. Перед вживанням заправте салат вершковим йогуртом. Смачного!
Чим корисна диня Торпеда?Так скільки калорій в дині Торпеда?
Чому диня буває гіркою?