Наша сеть партнеров Banwar
Понад 400 років тому з'явилися перші згадки про застосування цикорію в якості напою. Це був так званий прусський кави. З 18 століття він став культивуватися в Центральній Європі для отримання з його висушених і обсмажених коренів напою, що нагадує за кольором і смаку кави.
Незважаючи на європейське походження, в 19 столітті каву з цикорію називали кави китайців або кави індіанців. І ось зараз знайшлося нове застосування подрібненим обсмаженою коріння, але в російській звучанні: квас з цикорію.
1
Цикорій і його корисні властивості
У липні розквітають і тримаються до морозів блакитні, зрідка білі і рожеві квітки цикорію.
Потужне, з коренем до півтора метрів в довжину рослина приживається в самих немислимих місцях. Це може бути придорожній кювет, край поля або узбіччя дороги.
Назви рослин в різних мовах тонко помічають особливості його улюблених місць зростання: чехи цикорій називають чекають рослиною, у німців його назва звучить як "сторожовий доріг" і навіть "зачарована діва", що чекає біля дороги свого нареченого-солдата.
Корінь рослини містить близько 20% інуліну. Ця речовина, що заміщає крохмаль в сімействі айстрових, рекомендовано для харчування діабетиків і служить сировиною для виробництва фруктози.
Крім того, корінь містить глюкозид интибин, який надає гірчинку продуктам з нього.
Крім інуліну, цикорій містить вітаміни А, Е, В1, В2, В12, РР і велика кількість мінеральних елементів.
Рекомендують його:
- при захворюваннях нирок і шлунка;
- для виведення каменів з жовчного міхура;
- для загального зміцнення нервової системи;
- для поліпшення загального стану і зміцнення імунітету.
Цикорій розчинний: корисні властивості, можливу шкоду для здоров'я, протипоказання
2
Як заготовити основу для квасу?
Якщо хочеться зробити домашні запаси кореня, треба знайти чисте з екологічної точки зору місце зростання. На узбіччях доріг збирати цикорій не варто. Праця з викопування, обробці, сушінні, подрібнення, смаженні і зберігання нелегкий.
Найлегше придбати корінь для приготування квасу в домашніх умовах в магазині. Вибір розчинної і нерозчинної цикорію в різній упаковці і фасування досить великий.
Увагу слід звернути на склад: в продукті для домашнього напою не повинно бути хімічних консервантів та інших шкідливих складових. Користь цикорію незаперечна, але різні добавки можуть завдати шкоди організму.
Лікувальні властивості і застосування цикорію звичайного
3
приготування напою
Приготування квасу на основі цикорію - творчий, захоплюючий і нескладний процес.
Цикорій, дріжджі, цукор і вода - головні компоненти. Правила приготування:
- Різного роду добавки і поліпшувачі потрібно брати природні.
- Застосовується лимон або лимонна кислота для додання квасу кислинки.
- Любителі трав можуть поекспериментувати з м'ятою, чебрецем, материнкою і навіть кропом.
- Можна додати ваніль і корицю, кмин і коріандр, родзинки і сухофрукти.
Всі добавки повинні бути в міру і відповідати перевагам виробника.
Чим корисний для організму квас з вівса?
4
Із застосуванням пресованих дріжджів
Складові:
- 5 літрів води;
- 500 грам цукру;
- 25 грам розчинної цикорію;
- 10 грам лимонної кислоти;
- 50 грам пресованих дріжджів.
Цукор, цикорій і літр води перемішати, поставити на невеликий вогонь для приготування сиропу. У процесі варіння помішувати, підгоряння неприпустимо. Знімати з вогню можна через 5-7 хвилин після закипання.
Після охолодження сиропу додати розведені в невеликій кількості води дріжджі і решту воду. Бродіння при кімнатній температурі зазвичай триває не більше чотирьох годин, після чого квас розлити в пляшки і прибрати холодне місце.
5
З використанням сухих дріжджів
Складові:
- 5 літрів води;
- 2 склянки цукру;
- 5 столових ложок цикорію;
- невеликий пучок м'яти або половину чайної ложки м'ятної настойки;
- 1 чайна ложка лимонної кислоти або замінити її невеликим лимоном;
- 16 грамів сухих дріжджів.
Всю воду поставити на вогонь, при закипанні додати всі компоненти, крім дріжджів, добре перемішати, варити 5 хвилин на повільному вогні, постійно помішуючи, зняти з вогню і остудити до 35-40 градусів.
Дріжджі розвести в теплій воді і дати постояти до піднімання піни, додати в остиглий сироп, перемішати, залишити для бродіння на чотири години, після чого розлити в пляшки і прибрати в холод.
Будь рецепт передбачає творчий підхід, допустимо його зміна.
6
Квас без дріжджів
Існують рецепти приготування квасу без дріжджів. Їх цілком може замінити родзинки.
Але справа в тому, що складно визначити конкретні терміни дозрівання хорошого квасу через різноманітність сортів родзинок, його вологості і якості. Принцип заміщення досить простий: так як родзинки особливо не впливає на смак кінцевого продукту, то його потрібно брати, як мінімум, в п'ять разів більше дріжджів.
І чекати закінчення бродіння, спостерігаючи і пробуючи квас.
7
обмеження
Наявність невеликої кількості алкоголю в напої передбачає обмеження його споживання.
Не рекомендується в великій кількості вживання квасу:
- страждаючим захворюваннями печінки;
- при хворобах шлунково-кишкового тракту;
- вагітним;
- годуючим мамам;
- дітям;
- водіям під час поїздки або перед нею.