- Класичний грецький салат
- Інструкція по приготуванню
- Інструкція по приготуванню
- Спосіб приготування
- Салат в лаваші
- Спосіб приготування
- Інструкція приготування
- Інструкція по приготуванню
- Інші варіанти салату
- буряковий
- зимовий варіант
- зелений
- З сочевицею
- З грейпфрутом
Наша сеть партнеров Banwar
Грецький салат давно зайняв на святкових і повсякденних столах своє місце, потіснивши навіть все майонезну пишність. І це добре, адже грецька кухня, як і взагалі середземноморська, найбільше відповідає канонам правильного харчування. Саме тому варто приготувати і оцінити не тільки грецький салат з сиром фета, але і інші варіанти грецьких салатів.
Класичний грецький салат
Класичний грецький салат, рецепт якого підкорив наших домогосподарок і їдців, самі греки називають «хоріатіки», тобто, сільський. Це не стільки блюдо, скільки принцип приготування, а додавати в нього ви можете будь-які овочі. Головне - сир, як основа грецької кухні і оливкове масло. Але є і кілька важливих принципів:
- Всі інгредієнти повинні бути ідеально свіжими. Те, що збереглося з учорашнього або позавчорашнього дня краще обробити термічно, а не додавати в салат грецький. В ідеалі все повинно виглядати, як ледь зірване з грядки;
- Овочі та інші складові повинні бути нарізані крупно, можна і не перемішувати: нехай це зроблять ті, хто покладе його на тарілку;
- Сир беремо кислий (бринза, фета або будь козячий), маслом поливаємо не дуже рясно, а просто змащуємо.
Для тих, хто ніколи це страви не готував, нагадуємо склад, популярний в наших широтах:
- 2 помідори;
- перець зелений - 1 шт;
- сир (фета) - 300 г;
- маслини (бажано великі) - 10-15 шт;
- огірки - 2 шт;
- оливкова олія - чайна ложка;
- орегано (підійде й інша зелень, наприклад, кінза або базилік. Краще брати сушену;
- цибуля червоний;
- сіль.
Інструкція по приготуванню
- Перед тим, як приготувати грецький салат, огірки очистіть від шкірки, а перець почистіть від перетинок і насіння.
- Ріжемо все крупно, а масло додаємо по краплині на кожному етапі.
- З маслин прибираємо всі кісточки, а фету додаємо в останню чергу.
- Щоб салат грецький був красивим, ніж перед нарізкою сиру покладіть в теплу воду: так ви зможете нарізати фету рівно.
- Подавайте до того, як помідори з огірками пустять сік.
Салат грецький з куркою
Для нього нам знадобляться:
- Філе куряче - 0,4 кг;
- помідори (можна пару великих, можна жменю черрі);
- маслини (пряний посол) - 150 г;
- огірок - один;
- фета - 150 г;
- цибуля червоний - 1 шт;
- салат листовий - пучок;
- материнка;
- перець і сіль (краще морська);
- сік лимонний;
- мед (краще з акації);
- оливкова олія - 2,5 ст.
Інструкція по приготуванню
- Курку відварюємо і ріжемо на середні шматочки.
- Овочі ріжемо крупно (якщо у вас черрі, їх ріжуть на дві частини і тонким ножиком).
- Листя традиційно рвемо руками, цибулю ріжемо тонкими кільцями.
- Сир додати можна і цілим шматком.
- З лимона, спецій і меду готуємо заправку.
Є ще один варіант заправки для салату. Оливкова олія (100 мл) змішуємо з оцтом бальзамічним, базиліком, сіллю, орегано і перцем. Добре розтираємо. Найкраще робити заправку до того, як приготувати грецький салат, щоб вона наполягла. Можна замість заправки використовувати і натуральний йогурт, без всяких ароматизаторів.
Втім, є і особливий рецепт річного страви з йогуртом, дуже освіжаючого і охолоджуючого. Щоб зробити його, запасаємося:
- Огірками (пара штук);
- йогуртом (кислим молоком) - 20 мл;
- цибулею зеленим;
- м'ятою;
- маслом оливковою - 20 г;
- соком лимонним (можна оцет).
Спосіб приготування
- Овочі ріжемо великими кубиками, зелень дрібно і змішуємо.
- Йогурт охолоджуємо і додаємо оцет (сік), а також масло.
- Сіль, перець-за настрою.
- Заправляємо огірки з зеленню.
[attention type = green] Це цікаво! Деякі задаються питанням, як приготувати грецький салат в пост. Складнощів тут немає: досить замінити кислий сир соєвим, наприклад, японським тофу. [/ Attention]
Салат в лаваші
Грецький салат в лаваші - ще один улюблений багатьма варіант. Перед тим, як приготувати грецький салат, подбайте про всі складники. Нам будуть потрібні:
- Тверді помідори - 4 шт;
- качан салату-латуку;
- пара зубчиків молодого часнику;
- 200 г маслин (без кісточки);
- 200 г фети;
- 4 маленьких огірка;
- 50 г оливкової олії;
- перець соковитий зелений;
- тонкий лаваш- 2 шт.
Спосіб приготування
- Овочі миємо, ріжемо кубиками, маслини ріжемо на дві половинки.
- Латук розбираємо на листочки, миємо й рвемо.
- Ллємо в миску масло і дрібно нарізаний часник.
- Засипаємо перець, складаємо крупно нарізані овочі, сир і маслини.
- Лаваш ділимо на 4 частини і в кожну кладемо по парі столових ложок салату.
- Звертаємо в трубочку і відразу подаємо.
Салат з пікантною заправкою
Ще один цікавий варіант. Хоча салат грецький, блюдо популярно в Ізраїлі. Втім, там теж люблять середземноморську кухню. Як приготувати грецький салат з пікантною заправкою? Просто.Для самого салату вам будуть потрібні:
- авокадо;
- болгарський перець - по половинці жовтого, зеленого і червоного;
- цибуля червоний -половінка;
- огірки - один великий;
- маслини великі - 20 шт;
- помідори черрі - чашка;
- фета - 100г;
- салат (бажано ромен) - пучок.
Цей салат грецький готують із заправкою. Для неї будуть потрібні:
- Оливкова олія extra virgin- 40 мл;
- сік лимонний фреш - 75 мл;
- Перець чорний;
- сіль.
Інструкція приготування
- Салат промиваємо в холодній воді, сушимо і охолоджуємо. Не можна охолоджувати його на просушити, так він буде м'яким.
- Ягоди розрізаємо на три часточки, овочі - кубиками.
- Салат рвемо і викладаємо у велику миску. Туди ж кладемо нарізану тонко червону цибулину.
- Далі кладемо овочі та авокадо, але не перемішуємо. Це можна зробити тільки після додавання заправки.
- Залишилося тільки струснути миску і посипати салат грецький фетою.
Салат "По кипрські"
У жителів цього острова є своя думка про те, як приготувати грецький салат. Отже, нам потрібні:
- Великі помідори - 4 шт;
- фета - 0,25 кг;
- морська сіль велика;
- оцет винний червоний - 20 мл;
- масло кунжутне - 2-3 ст.л;
- орегано сушений.
Інструкція по приготуванню
- Овочі ріжемо на кружечки.
- Кладемо в салатницю і поливаємо оцтом.
- Посипаємо травою і сіллю.
- Фету ріжемо, кладемо на овочі. Наполягаємо хвилин 30. Все просто.
А якщо замінити фету моцарелою, а орегано руколлою, вийде італійський варіант салату: майже капрезе, тільки в домашніх умовах.
Інші варіанти салату
Є й інші страви, до складу яких не входить сир. Але кухня Еллади проста і тут головне - свіжість продуктів. Ось один з варіантів квасоляного салату. Нам потрібні:
- Квасоля зелена стручкова - півкіло;
- часник - пара зубчиків;
- масло (зрозуміло, оливкова) - 50-60 мл;
- сік лимонний - з половини фрукта;
- сіль і перець.
Бобові варимо чверть години в солоній водичці. Масло збиваємо з соком, квасолю заливаємо їм і посипаємо часником, Нарзан дрібно.
буряковий
Для нього потрібні:
- Буряк (бадилля обов'язково);
- оцет яблучний (можна і лимонний сік);
- масло оливкове;
- сіль.
Відрізаємо бадилля. Буряк варимо нечищену, на слабкому вогні. Бадилля в каструлю додавати не порізавши, причому разом з листям і живцями. Воду зливаємо, овочам даємо підсушитися. Бадилля ріжемо крупно, викладаємо в салатник. На неї поміщаємо буряк, порізану кружальцями. Масло збивається з оцтом, додаємо перець і сіль.
зимовий варіант
Для нього знадобляться:
- Капуста пекінська (маленький качан);
- маслини без кісточок (банку);
- фета -250 г;
- масло оливкове;
- оцет (лимон теж підходить);
- зелень (один пучок).
Капусту промиваємо, ріжемо соломкою. Кладемо в салатник і не віджимати. Фету ріжемо і кладемо до капусти. Даємо стекти маслинами і нарізаємо кільцями. Ріжемо зелень і з маслинами додаємо в салат. Заправляємо соком і маслом. Сіль можна і не класти.
зелений
Тут потрібні:
- По пучку кропу і петрушки;
- салат айсберг - качан;
- масло (виключно оливкова);
- яблуко;
- маслини - 50 г;
Салат із зеленню перебираємо, моєму, обшпарюємо окропом і сушимо, подрібнюємо блендером або просто трьом. Яблуко трьом і трохи віджимаємо, змішуємо з маслинами. Маслом заправляємо так, як вам хочеться.
З сочевицею
Беремо для приготування:
- Зелену сочевицю - половина склянки;
- стільки ж червоної сочевиці;
- каперси;
- маслини - стакан (бажано без кісточок);
- оливкова олія;
- орегано свіжий;
- зубчик часнику;
- лимонний сік;
- петрушка.
Обидва види сочевиці варимо, поки не стануть м'якими. Зливаємо воду. Каперси з маслинами нарізаємо і змішуємо з крупами. Сік лимона перчимо і солимо. Заливаємо масло.Заправляем. Половину години охолоджуємо.
З грейпфрутом
Це ідеальне доповнення до рибних страв. нам потрібні:
- Оливки - 50 г;
- пара грейпфрутів;
- сир м'який - 200 г;
- материнка;
- помідори - пара штук;
- масло оливкове.
Грейпфрути та помідори ріжемо кружальцями, сир - кубиками. Маслинами даємо стекти. Шарами кладемо грейпфрути, сир і томати, оливками украшаем.Із материнки з маслом робимо соус, додаємо сіль і перець. Змішуємо з салатом, половину години наполягаємо.
Грецькі салати - це прекрасний варіант правильного харчування, який є ще й смачним.