- Калорійність хліба Бородінської
- Склад і корисні властивості хліба Бородінської
- Шкода хліба Бородінської
- Вибір і зберігання хліба Бородінської
- Хліб Бородинський в кулінарії
Наша сеть партнеров Banwar
Бородинський хліб є традиційним російським продуктом, рецептура якого була розроблена в 1933 році в Московському тресті хлібопечення. До цього часу ніде не зустрічалося дане назва хліба, хоча за однією з версій, вперше Бородинський хліб був спечений в Спасо-Бородінському монастирі, який заснувала вдова генерала Тучкова Маргарита на місці загибелі коханого чоловіка.
Хліб бородинський випускається у вигляді прямокутної буханки різної ваги, має колір темного шоколаду , Глянсову верхню скоринку, посипану насінням коріандру . М'якуш Бородінського хліба ніздрюватий, м'який і пружний, при натисканні швидко відновлює первинну форму. Пряний, трохи солодкуватий смак і аромат хліба Бородінської знайомий з дитинства, неповторний і оригінальний. Справжній Бородинський хліб випікається заварним способом відповідно до Держстандарту 2077-84.
Калорійність хліба Бородінської
Калорійність хліба Бородінської становить 208 ккал на 100 грам продукту. Маса нетто: 0,39 кг, 0,7 кг.
Склад і корисні властивості хліба Бородінської
У складі продукту: борошно житнє шпалерна , борошно пшеничне 2 сорту , вода , сіль , цукор , патока , солод житній , дріжджі , коріандр . Продукт містить клітковину для нормалізації травних процесів, вітаміни групи В , особливо В 1 і В 2 , Благотворно впливають на стан шкірних покривів, волосся і роботу нервової системи. Мінеральні речовини, серед яких кальцій , залізо , фосфор і натрій , Необхідні організму для нормального функціонування всіх систем (calorizator). Хліб Бородинський містить складні вуглеводи, надовго насичують і дають енергію. Рекомендована добова норма споживання хліба Бородінської становить 30 грам.
Шкода хліба Бородінської
Продукт має досить високим глікемічним індексом (71), тому його з обережністю потрібно вживати при діабеті. Хліб Бородинський містить глютен , Протипоказаний при целіакії. У невеликих кількостях рекомендується вживати Бородинський хліб всім, у кого є проблеми зі шлунком, через що входять до складу хліба прянощів.
Вибір і зберігання хліба Бородінської
При виборі Бородінського хліба слід віддати перевагу продукту, виробленого перевіреними виробниками по ГОСТу, щоб уникнути негативних наслідків. Буханки повинні бути пружними, з глянсовою скоринкою, без сторонніх запахів і ознак цвілі. Зберігають хліб Бородинський в лляної серветці в хлібниці не більше 3-х днів. Хліб можна заморозити, він не втратить свої смакові якості і корисні властивості після розморожування.
Хліб Бородинський в кулінарії
Бородинський хліб використовують для приготування холодних і гарячих бутербродів, сухариків, які гарні як закуска до пиву або основа для приготування квасу . Грінки з Бородінського хліба підходять для салатів і закусок.
Бородинський хліб можна приготувати вдома самостійно. Ось один з рецептів.
Складові:
Заварити солод, заливши його 150 мл. крутого окропу і розмішати. Залишити охолонути. Тим часом, змішати 250 мл води з медом. Змішати обидва види борошна з дріжджами, сіллю і додати розведені солод і мед. Додати масло і вимісити м'яке, злегка липнуче до рук тісто. Тісто викласти в змащену олією миску, накрити плівкою і залишити на годину-півтори в теплому місці, до його збільшення в 2 рази.
Тісто обминути, викласти в форму для випікання, вистелену пергаментом, змастити водою злегка і присипати коріандром, злегка вдавлюючи його в тісто. Залишити ще на 30-40 хвилин, накривши рушником. Тісто знову підійшло, можна випікати.
Випікати домашній Бородинський хліб в розігрітій до 180 градусів духовці хвилин 40. Час приготування буде залежати від вашої духовки. Після випічки хліб остудити.
Більше про Бородінському хлібі дивіться у відеоролику «Продукти - герої Росії. Бородинський хліб »телепередачі« Жити здорово! ».
Спеціально для Calorizator.ru
Копіювання даної статті цілком або частково заборонено.