- Компот з яблук і винограду на зиму на 3-х літрову банку, рецепти
- Рецепт виноградно-яблучного компоту зі стерилізацією
- Процес приготування
- Спосіб приготування компоту без стерилізації
Наша сеть партнеров Banwar
Зараз сезон винограду і яблук. Саме брешемо подумати про зиму і зробити заготовки з цих корисних дарів природи. Компот з яблук і винограду на зиму на 3-х літрову банку, рецепт якого зовсім не складний, дасть можливість навіть новачкові в справах консервування закрити смачний, ароматний, а головне, корисний, натуральний напій.
Компот з яблук і винограду на зиму на 3-х літрову банку, рецепти
Впевнена, що такий напій припаде до смаку всім: як маленьким, так і великим членам вашої сім'ї. Він прекрасно впорається з угамуванням спраги, ніж замінить покупні соки і газовані напої, склад яких залишає бажати кращого ...
Так само, як і компот зі слив, консервований яблучно-виноградний напій має прекрасний смак і чудовим фруктовим ароматом. Взимку його можна вживати як в складі щоденного меню, так і подавати до святкового столу. Якщо на столі буде цей напій, впевнена, що ваші гості навіть не подивляться в сторону магазинних газованих і соків.
Перш ніж приступити до приготування компоту з винограду і яблук на зиму, необхідно підготувати тару і кришки. Для цього банки потрібно гарненько вимити і простерилізувати будь-яким, зручним для себе способом: заливши їх невеликою кількістю окропу, потримати препарат верх дном над киплячою водою, в духовці або ж мікрохвильовці. А металеві кришки, якими будете закочувати банки, слід протягом кількох хвилин прокип'ятити.
Рецепт виноградно-яблучного компоту зі стерилізацією
Спосіб консервації за допомогою стерилізації дуже надійний. Застосовуючи його, ви можете не боятися, що банки з компотом «вибухнуть». Отже, щоб приготувати смачний напій з винограду і яблук на зиму, на одну 3-х літрову банку нам буде потрібно запастися наступним:
- грона винограду - одна велика або кілька маленьких;
- яблучка невеликого розміру - 4-5 плодів;
- цукор - 2 двухсотміллілітрових склянки;
- вода - близько 2-х літрів.
Виноград можна використовувати будь-який, навіть найдешевший, наприклад, сорт «Ізабелла». Якщо ви запаслися виноградом темних сортів, він додасть напою гарний насичений колір.
Яблука розміром потрібно брати такі, щоб вони пролізли в горлечко банки. В іншому випадку їх доведеться різати на дольки, але далеко не всі люблять плаваючі в компоті, мають властивість розповзатися, шматки цього фрукта.
При приготуванні компоту використовуйте неушкоджені, стиглі плоди. Перед використанням гарненько вимийте яблука і виноград, потім переберіть ягоди, позбавляючись від зіпсованих.
Процес приготування
Приступаємо безпосередньо до самого процесу консервування компоту:
- На дно кожної банки укладаємо потрібну кількість яблук.
- Тепер зверху яблучок акуратно поміщаємо виноград (дивіться, щоб виноград разом з яблуками займав близько двох третин обсягу банки).
- Потім слід приготувати сироп. Для цього наливаємо в каструлю потрібну кількість води (для 3-х літрової банки - 2 літри) і додаємо цукор: на кожен літр води - склянка цукру. Тобто, якщо води 2 літри, потрібно додати 2 склянки піску.
- Розмішуємо цукор у воді до його повного розчинення і тримаємо суміш на вогні до моменту початку закипання. Як тільки сироп закипів, знімаємо його з вогню.
- Відразу ж після цього сиропом заливаємо знаходяться в банку яблука і виноград і прикриваємо кожну банку підготовленої металевою кришкою.
- Якщо сиропу трошки не буде вистачати, в банку можна долити окріп. А якщо він залишається, його можна використовувати для приготування компоту в каструлі, додавши в нього будь-які наявні фрукти або ягоди.
- Починаємо процес стерилізації: беремо велику каструлю, поміщаємо на її дно дерев'яну решеточку (можна використовувати шматок тканини) і ставимо туди банки. Якщо каструля не надто містка, доведеться стерилізувати банки по одній.
- Заливаємо в каструлю з банками гарячу воду (її температура повинна бути близько 70-ти градусів) так, щоб вода діставала до верхньої частини банки. Після того як вода почне кипіти, стерилізуємо компот 15-ть хвилин.
- Після цього банки дістаємо з каструлі і відразу ж закочує їх, використовуючи закаточний ключ.
УВАГА
При вийманні гарячих банок з води будьте дуже обережні, щоб не обпектися окропом. Найкраще діставати банки з каструлі з киплячою водою за допомогою спеціального пристосування, що продається в господарських магазинах, - щипців.
Останнє, що потрібно зробити перед тим, як відправити компот на зберігання, - це дати банкам до кінця охолонути, перевернувши їх догори дном і добре обгорнувши їх зверху.
Все, смачний і ароматний компот з винограду і яблук на зиму у цій простому рецептом готовий! Залишилося визначити йому місце зберігання, розмістивши його в темному місці будинку або ж в погребі.
Спосіб приготування компоту без стерилізації
Якщо ж у вас немає великої каструлі для стерилізації або ви з якихось інших причин хочете закрити напій без стерилізації, можна скористатися і іншим варіантом приготування компоту.
Початок процесу буде таким же: готуємо тару, простерилізувавши її, кип'ятимо кришки, ретельно миємо фрукти і перебираємо їх, поміщаємо їх в тій же кількості в банку.
Наступний етап - заповнюємо до самого верху банки з фруктами киплячою водою. Ми залишаємо їх у спокої на 20-ть хвилин. Потім зливаємо воду в каструлю. Додаємо туди цукор, виходячи з розрахунку 1 літр води - 1 склянка піску.
Завадимо сироп, щоб цукор повністю розчинився у воді, і доводимо його до кипіння. Заливаємо в банки приготований киплячий сироп і закочує їх кришками.
Даємо банкам охолонути таким же способом, як і в першому варіанті приготування компоту, і відправляємо його на зберігання.
Слід зазначити, що роблячи напій таким способом, трохи страждає зовнішній вигляд напою, так як при зливанні води з банок ягоди винограду можуть трохи прим'ятися. Але на смак це ніяк не відіб'ється, так що вибирати, який варіант заготовки компоту з яблук і винограду на зиму використовувати, вирішувати тільки вам.
Ну а наостанок відео з ще одним рецептом консервування цього смачного, натурального і тому корисного напою:
Тепер ви знаєте, що зробити компот з яблук і винограду на зиму, на 3-х літрову банку якого потрібно зовсім небагато фруктів, дуже просто. Скористайтеся цими рецептами і приготуйте напій, який не раз вас виручить в холодну пору року і нагадає вам про літо.