Наша сеть партнеров Banwar
Всі ми знаємо про користь березового соку. Ми також добре знаємо, що сік не зберігається без термічної обробки. Сьогодні хочу вам розповісти про недавно встановленою традицією в нашій сім'ї, консервування березового соку навесні.
Але у нас є і інша традиція, поки вся родина не нап'ється соку, або чи не з'явиться надлишок, ми не заготовляємо березовий сік. А ще тому що при термічній обробці втрачаються вітаміни. Детальніше про користь березового соку ви можете прочитати тут . Коли ж виконується одна з двох умов, то тут вже нам нагадувати не треба що робити з соком. Починається гаряча пора, консервування березового соку. Ми зазвичай консервуємо з лимоном або м'ятою . На 7 літрів березового соку беремо три сухих гілочки м'яти, 10 столових ложок цукру, половину чайної ложки лимонної кислоти. Ставимо березовий сік на вогонь, тим часом поки березовий сік не закипів, готуємо 3 літрові банки або пляшки, в чому вам зручніше зберігати. 3 літрові банки стерлізуем, а пляшки я просто ошпарюють окропом. Якщо робимо з лимон ом, то м'яту замінюємо на половинку лимона.
Коли сік починає закипати, з'являється рудувата піна, цю піну ми збираємо і викидаємо. Якщо не збирати піну, в банку з'явиться рудий осад. Коли закипить додаємо 10 ложок цукру, 3 сухих гілочки м'яти і 0.5 чайної ложки лимонної кислоти. Нехай покипить 10 хвилин. Потім розливаємо по банках або пляшках (проціджуючи при цьому). Закочує металевою кришкою, а якщо пляшки то щільно закупорюють. Ставимо в холодне місце. Якщо у вас березовий сік через деякий час помутнел, нічого страшного. У нас в пляшках починається бродіння і виходить досить смачний газований березовий сік з лимоном або м'ятою.
Консервування березового соку це не єдиний спосіб зберегти березовий сік. Ми ще дуже любимо березовий квас.
Рецепт березового квасу
Немає нічого простішого ніж зробити березовий квас. Беремо якусь ємність, раніше це були дерев'яні бочонки, а тепер підійде і пластикова пляшка будь-якої ємності. Класичним рецептом квасу вважається: в квас додається яблучна сушка і пересмажений ячмінь. Наприклад на 20 літрову ємність додається 0.5 літрова банка сушки і стакан пересмаженого ячменю. Ставиться березовий сік в холодне місце і тижні на 3-4 забуваємо про нього.
А ось мій рецепт березового квасу. Я наприклад роблю квас в пластикових 6 і 20 літрових бутлях. Додаю жменю сушки і трохи родзинок, для якнайшвидшого бродіння і ставлю на балкон. Можна замість ячменю додати скоринку чорного хліба. Якщо хочете щоб березовий квас був темніше і з хлібним присмаком, добре нам знайомих за звичайним квасу, прожарьте хліб в духовці або на сковорідці.
Ну ось тепер і ви знаєте рецепт березового квасу, і зможете самі вдома його зробити. А якщо захочете почитати про властивості берези то це можна зробити тут .