Главная Новости Прайс-лист О магазине Как купить? Оплата/Доставка Корзина Контакты  
  Авторизация  
 
Логин
Пароль

Регистрация   |   Мой пароль?
 
     
  Покупателю шин  
  Новости  
Banwar

Наша сеть партнеров Banwar. Новое казино "Пари Матч" приглашает всех азартных игроков в мир больших выигрышей и захватывающих развлечений.

  Опрос  
 
Летние шины какого производителя Вы предпочитаете использовать?
 Michelin
 Continental
 GoodYear
 Dunlop
 Nokian
 Fulda
 Bridgestone
 Hankook
 Kumho
 Другие

Всего ответов: 1035
 
     
  Добро пожаловать в наш новый всеукраинский интернет-магазин!  

Літій─іонний акумулятор 18650

  1. Різновиди акумуляторів 18650
  2. Як розшифрувати маркування акумуляторів 18650?
  3. Захист акумуляторів 18650
  4. Плюси, мінуси, ціна

Наша сеть партнеров Banwar

До нас на пошту прийшло досить багато питань від читачів щодо літій─іонних акумуляторів 18650. Тому було вирішено написати невелике FAQ за цим типом літієвих батарей. Акумуляторні елементи 18650 затребувані на сучасному ринку. Вони використовуються в акумуляторних батареях ноутбуків, різних ліхтарях, power bank, деяких видах електроінструменту. У цій замітці розглянемо основні питання, які найбільше цікавлять людей. А саме різновиди елементів 18650, питання, пов'язані з їх маркуванням, захист, плюси, мінуси і ціна.

Зміст статті

Різновиди акумуляторів 18650

Для початку варто назвати основні типи акумуляторів 18650, які розрізняються за матеріалом катода. Від цього багато в чому залежать такі властивості акумуляторів, як ємність і максимально допустимий струм розряду.

  • LiCoO2 (літій─кобальтовие). Ці акумулятори найпоширеніші і мають найбільші значення ємності серед моделей, виконаних за технологією Li─Ion;
  • LiMnO2 або LiMn2O4 або LiNiMnCoO2 (група літій─марганцевих). За своєю ємності вони програють першій групі, але зате мають високий розрядний струм (5─7 * С);
  • LiFePO4 (літій─феррофосфатние). Ці акумуляторні елементи перевершують попередні за більшістю параметрів, але поступаються по ємності і напруги. Вони мають термін служби до 1 тисячі циклів заряд-розряд і набирають заряд менше ніж за 1 годину.


Тепер в цілому про акумулятори 18650. Це циліндричні елементи за своєю формою нагадують батарейки форм-фактора АА ( «пальчикові») і ААА ( «мізинчикові»). Але за розмірами 18650 перевищують їх. Довжина становить 66,5, діаметр ─ 18 міліметрів. Для порівняння, у пальчикових ці величини становлять відповідно 50 і 14 мм.

Вихідна напруга акумулятора 18650 становить 3,78 вольта. Ємність найбільш поширених акумуляторів лежить в межах 2000─3200 мАг. Рідше зустрічаються банки ємністю 1000, 1100, 1500 мАг.

Широке застосування акумулятори 18650 отримали в пристроях, де потрібна велика ємність. Це світлодіодні ліхтарі, акумуляторні батареї ноутбуків, power bank для зарядки різних мобільних гаджетів і т. П.


Як розшифрувати маркування акумуляторів 18650?

Давайте, розберемо маркування літій─іонних елементів 18650 на наступному прикладі: ICR18650-26F M.

Перша буква I говорить про те, що акумулятор виконаний по літій─іонной технології. Друга літера позначає матеріал катода. У нашому випадку кобальт. Є такі варіанти:

  • C ─ кобальт;
  • M ─ марганець;
  • F ─ залізофосфатні.


Далі йде буква R. Це скорочене від rechargeable (акумулятор). Потім написано 18650 - це позначення форм-фактора. Існує досить багато форм-факторів. Вони зведені в таблиці нижче.

Форм-фактор Пояснення форм-фактор Пояснення 10440 "мізинчикові" 14500 "пальчикові" 16340 аналог CR123 17335 не набули широкого поширення 18500 не набули широкого поширення 18650 розглянуті елементи 18670, 18700 з платами захисту 26650 феррофосфатние акумулятори збільшеного обсягу виробництва A123 Systems 32650 мають найбільший розмір і вага близько 150 грам

І в кінці маркування йде позначення ємності. У зазначеному прикладі ємність дорівнює 2600 мАч. Але зазвичай кінцівка маркування сильно відрізняється в залежності від виробника. Тут практично у кожного може бути свій власний варіант.

Захист акумуляторів 18650

Згідно з вимогами безпеки, напруга літій─іонних акумуляторів 18650 має в процесі експлуатації знаходитися в інтервалі 2,5─4,2 вольта. Щоб забезпечити цю вимогу, на деякі акумулятори 18650 встановлюється захист. Він являє собою невелику друковану плату.


Ця плата припаюється до висновків елемента за допомогою сталевої або алюмінієвої стрічки. Як правило, великими виробниками в серійному виробництві такі захищені елементи не випускаються. Вони випускають незахищені елементи, які використовуються в пристроях з контролерами заряду-розряду. Як приклад можна привести акумуляторну батарею ноутбука або шуруповерта.

Як правило, захищені літій─іонние елементи 18650 роблять невеликими партіями в Китаї. До незахищеному акумулятора припаивается плата захисту, і вся конструкція обертається в термозахисний плівку. Купуючи такий елемент, потрібно враховувати, що його довжина буде трохи більше (1,5─2 мм).

Захищені акумулятори 18650 використовуються у всіх пристроях, що не мають контролера заряду-розряду для літій─іонних елементів. Найпоширеніший приклад використання таких елементів - світлодіодні ліхтарі. Щоб літієві елементи в ліхтарі не висаджувалися в нуль, на них ставиться захист.

Варто враховувати, що установка захисту на літій─іонние 18650 збільшує довжину елемента. А коли їх кілька штук, то ця надбавка підсумовується. В результаті набір таких елементів може просто не влізти в корпус ліхтаря або заважати закриття кришки, як якій зазвичай зроблений мінусовій контакт.

Потрібно пам'ятати, що захист елемента 18650 не захистить пристрій і батарейки від перегріву. Її роль - це контроль напруги. Багато хто використовує акумулятори 18650 в ліхтарях без захисту. Щодо безпечно це можна робити, якщо у вас в ліхтарі 1 елемент. Коли встановлюється декілька елементів, вони обов'язково повинні бути із захистом.


Плюси, мінуси, ціна

До плюсів елементів 18650 відноситься все те ж саме, що притаманне іншим літій─іонним акумуляторів:

  • Велика енергоємність;
  • Невеликий саморозряд;
  • Ні «ефекту пам'яті»;
  • Невеликі габарити і вага.


До мінусів потрібно віднести:

  • Чутливість 18650 до надмірного заряду і перегріву. Проблема частково вирішується установкою схеми захисту;
  • З цими акумуляторними елементами потрібно більш акуратне ставлення, ніж в разі інших типів батарей. Зокрема, це стосується зберігання. Їх потрібно зберігати при 40─50% заряді при температурі 5─15 градусів Цельсія;
  • Старіння (деградація) літій─іонних йде з моменту їх випуску. Навіть якщо вони не використовуються.

Розкид на 18650 на ринку досить великий. З упевненістю можна сказати наступне. На Аліекспресс середня ціна 4 елементів 18650 ємністю 2600 мАч (без захисту) тримається на позначці 600─700 рублів. У російських інтернет-магазинах 600 рублів може коштувати один акумуляторний елемент (з захистом). Тому, навіть з огляду на ризик неякісного товару від дядька Ляо, вигідніше замовити в Китаї. До того ж, останнім часом літієві батарейки там роблять нормальної якості.
Якщо стаття була для вас корисною, розповсюдьте посилання на неї в соціальних мережах. Це допоможе розвитку нашого сайту. Голосуйте в опитуванні нижче і оцінюйте матеріал! Виправлення і доповнення до статті можете залишати в коментарях.

Як розшифрувати маркування акумуляторів 18650?
 
  Обзор категорий  
 
Шины
 
     
 
  Специальное предложение  
   
     
     
Доставка осуществляется в города:
Александрия, Белая Церковь, Белгород-Днестровский, Бердичев, Бердянск, Борисполь, Боярка, Бровары, Бердичев, Васильков, Винница, Вознесенск, Горловка, Днепродзержинск, Днепропетровск, Донецк, Житомир, Запорожье, Евпатория, Ивано-Франковск, Измаил, Изюм, Каменец-Подольский, Керч, Кировоград, Ковель, Комсомольск, Конотоп, Краматорск, Кривой Рог, Кременчуг, Ильичевск, Луганск, Лубны, Луцк, Львов, Павлоград, Мариуполь, Миргород, Мелитополь, Мукачево, Николаев, Нежин, Никополь, Новая Каховка, Новоград - Волынский, Нововолынск, Одесса, Обухов, Павлоград, Пирятин, Прилуки, Полтава, Первомайск, Ровно, Славянск, Симферополь, Смела, Стрий, Сумы, Севастополь, Северодонецк, Тернополь, Ужгород, Умань, Харьков, Хмельницкий, Херсон, Феодосия, Чернигов, Черновцы, Южноукраинск, Ялта.

© 2009 - 2010 Интернет-магазин автотоваров и запчастей авто34

Каталог украинских интернет-магазинов