- Склад і користь для організму перлової і ячної крупи
- Обмеження до вживання перлової і ячної каші
- Можлива шкода для мами і дитини
- Коли можна вводити в раціон годуючої мами перлову і ячну каші
- Чи можна перлову кашу при грудному вигодовуванні в перший місяць
- Як варити перлову кашу
- На воді
- на молоці
- Коли мамі, що годує можна вживати кашу на молоці
- Відео про користь перлової каші
Наша сеть партнеров Banwar
Крупи - важлива складова здорового харчування. Уявити собі раціон без них досить складно. Але перед годує мамою часто постає питання: а чи можна їсти ту чи іншу крупу, і не завдасть це шкоди здоров'ю малюка? Крупи з ячменю стоять не на останньому місці. А ось чи можна їх їсти при грудному вигодовуванні ми зараз розберемося.
Склад і користь для організму перлової і ячної крупи
Ячмінь - злакова рослина, що містить багато поживних речовин і вітамінів. З нього роблять 2 види круп - перлову і ячну (в народі звані перловка і ячка). Відмінність в тому, що для виготовлення перловки ячмінне зерно очищають від оболонок, полірують, шліфують. Тоді як при приготуванні ячної крупи перемелюють ядра ячменю повністю, не піддаючи їх ніякої обробці.
Перлова і ячна крупа відрізняються способом обробки зерна
Перлова крупа - це перш за все високоуглеводний продукт. На 100 г цієї крупи доводиться 62,12 г вуглеводів. Чимало в ній і білка - 9,91 г. Калорійність перловки досить висока - 352 ккал. Але це калорійність сухої крупи. У готовому вигляді вона інша.
- Перлова каша на воді - 106 ккал.
- Перлова каша на молоці - 156 ккал.
- Перлова каша на м'ясному бульйоні - 135 ккал.
Хороша перловка тим, що в ній містяться майже всі вітаміни групи В, а також багато калію. Крім цих речовин, перлова крупа містить:
- вітаміни А, Е, К;
- кальцій;
- залізо;
- магній;
- натрій;
- марганець;
- мідь;
- жирні кислоти.
Свою назву перловка отримала через схожість насіння з перлами ( «перл» в перекладі з англійської означає «перли»).
В їжу перлову крупу зазвичай вживають у вигляді каші і заправки в супи.
Високий вміст клітковини в перловці допомагає поліпшити роботу кишечника, звільнити організм від шлаків і токсинів, налагоджує «стілець». Часто цю крупу використовують для схуднення. Регулярне вживання перлової крупи допомагає знизити кількість холестерину, полегшити прояви артриту і артрозу, запобігає утворенню каменів у жовчному міхурі, зміцнює кістки, підвищує імунітет, знижує рівень цукру в крові, благотворно впливає на стан шкіри. Велика кількість калію в складі перловки позитивно впливає на роботу серця і судин. А рідина, що залишається після варіння цієї крупи, володіє сильним лікувальним дією при таких захворюваннях, як гастрит і виразка шлунка (але тільки не в періоди загострення), ангіна, коліт і багатьох інших.
У коров'ячому молоці кальцію менше в 11 разів, ніж в перлової крупі!
У народі перлову крупу прозвали «солдатською» через те, що вона була частим гостем на столі військових. Пов'язано це з тим, що при своїй невисокій вартості вона неймовірна живильна і здатна швидко наситити організм навіть при великих фізичних навантаженнях.
Істотних відмінностей між складом перлової і ячної крупи немає. За винятком більшої кількості клітковини в ячке, ніж в перловки.
Перлова каша є джерелом корисних речовин
Обмеження до вживання перлової і ячної каші
Протипоказано є перлову і ячну крупу:
- людям з непереносимістю глютену;
- дітям до 4 років;
- особам з підвищеною кислотністю шлунка.
Іноді перловка може викликати запори. Тому часто вагітним жінкам не рекомендують вживати її в їжу.
Перловку не варто їсти частіше 3 разів на тиждень, так як вона є досить трудноперевариваемое продуктом. Частіше її вживання може привести в запорів.
Можлива шкода для мами і дитини
В період годування грудьми організм жінки має потребу у великій кількості вітамінів і корисних речовин. І перловка відмінно справляється з роллю поживного продукту харчування, здатного відновити ресурси матері. Але введення в раціон цієї крупи може спровокувати у дитини такі явища, як алергія і коліки. Що міститься в крупі глютен здатний викликати алергічні реакції у малюка, а утруднене переварювання перловки - привести до запорів, підвищеного газоутворення, і, як наслідок, колік. У мами також можуть відзначатися проблеми з роботою кишечника. При будь-якої реакції організму крихти або мами, вживання перлової крупи слід припинити.
Вживання мамою перлової каші може викликати у малюка коліки і алергію
Коли можна вводити в раціон годуючої мами перлову і ячну каші
Каші з ячменю можна вводити в свій раціон вже через 1 місяць після пологів. Але, якщо малюк страждає від частих запорів, кольок, інших проблем з кишечником, введення цього продукту слід відкласти ще на 2 місяці.
Перший прийом в їжу каш з перловки і ячкі потрібно проводити ближче до другої половини дня, але не ввечері. Натщесерце її їсти не можна. Кількість першої порції каші повинна бути не більше 1 столової ложки. Потім протягом 1-2 днів потрібно спостерігати за самопочуттям малюка. Якщо ніяких реакцій не було, то можна збільшити порцію до 3 столових ложок. І поступово довести кількість страви до 200 м
Важливо при цьому не додавати в перловку масло і спеції!
Чи можна перлову кашу при грудному вигодовуванні в перший місяць
Протягом першого місяця після пологів годує жінка дотримується досить суворої дієти. І перловці місця в меню в цей період немає. Каша з неї дуже важко перетравлюється і може завдати шкоди ще незміцнілий шлунково-кишковому тракту малюка. А зміст глютену, хоч і в невеликих кількостях, може викликати алергію у крихти.
Як варити перлову кашу
Багатьом не подобається перлова каша, але у відповідь можна заперечити: «ви просто не вмієте її готувати». Правильно приготовлена перловка може стати частою гостею будь-якого столу.
Щоб отримати смачне розсипчасте блюдо з перловки, потрібно ретельно її промити і замочити у воді на ніч. Деякі замочують перловку на кислому молоці. Перед приготуванням крупу потрібно ще раз промити. Кашу можна приготувати як на воді, так і на молоці.
Слід враховувати, що при варінні перлова крупа значно збільшується в об'ємі.
На воді
- На 300 г крупи потрібно взяти 1,4 л води. Налити її в каструлю і дати закипіти.
- Після цього додати перловку.
- Варити близько 25 хвилин, періодично помішуючи, щоб запобігти прилипання і пригорання крупи на дно каструлі.
- Після закінчення зазначеного часу потрібно спробувати кашу на смак. Якщо вона готова, то вимкнути вогонь і злити рідину. На цьому етапі кашу можна посолити, додати вершкове масло, закрити кришкою і настояти протягом 30 хвилин.
Перлова каша на воді може стати відмінним гарніром
на молоці
- 250 г крупи залити 1 літром молока, додати сіль і цукор, поставити на вогонь.
- Після закипання варити до готовності близько години.
У готову кашу можна додати вершкове масло, родзинки і горіхи.
Перлову кашу на молоці можна урізноманітнити додаванням в неї сухофруктів і горіхів
Коли мамі, що годує можна вживати кашу на молоці
Перші 3-4 місяці годувальниці не рекомендується їсти молочні каші, оскільки коров'яче молоко містить білок, який часто викликає алергію у дитини. Після закінчення цього часу можна почати вводити молоко пріпріготовленіі каш, розводячи його водою в пропорції 1: 1. Якщо реакцій на нього не буде, то поступово можна буде ввести молочні каші в свій раціон.
Це правило стосується також і перлової каші.
Відео про користь перлової каші
Крупи з ячменю - перлова і ячна - повинні бути в раціоні годуючої мами. Вони допомагають заповнити нестачу корисних речовин в організмі жінки і швидко привести фігуру в порядок.
Але перед годує мамою часто постає питання: а чи можна їсти ту чи іншу крупу, і не завдасть це шкоди здоров'ю малюка?