- Молоко і молочні продукти в смузі
- Мед в смузі
- Лід в смузі
- У чому користь смузі
- Чи можна смузі при вагітності?
- Чим смузі відрізняються від зелених коктейлів?
- Які фрукти та які ягоди брати?
- Яка техніка потрібна для приготування смузі?
- Рецепти смузі - Банан і смородина
- Рецепти смузі - Банан і полуниця
- Рецепти смузі - Банан і чорниця
- Рецепти смузі - Банан і ківі
Наша сеть партнеров Banwar
В інтернеті багато різних рецептів смузі, але не все можна назвати корисними, і не всі я порекомендую пити при вагітності. Я вважаю корисними чисті фруктово-ягідні смузі на воді, що складаються з 2-х, максимум 3-х інгредієнтів.
Я розповім, які інгредієнти в смузі не потрібні, дам основні принципи приготування смачних смузі, і, звичайно, наведу кілька улюблених рецептів смузі для вагітних.
Почати пропоную з того, що класти не потрібно.
Молоко і молочні продукти в смузі
Я часто зустрічаю в інтернеті такі поради: додайте молоко, кефір, йогурт в смузі.
Так ось, робити цього не варто. Молоко - абсолютно не корисний продукт, як би хто і що не говорив.
Молоко дійсно виводить кальцій, галактоза, що міститься в молоці, не перетравлюється людиною і відкладається по всьому тілу, молоко відразу дає надлишкову слиз і, ви легше застуджуються, закладає ніс, з'являється слиз в горлі. Я детально про це писала в одній зі статей про кальцій - тут .
Ну і, крім того, смузі з ягід і фруктів настільки смачні самі по собі, що мені складно уявити, навіщо взагалі додавати молоко ???
Мед в смузі
Другий інгредієнт, який часто прагнуть додати - це мед.
Мед і фрукти - це невдале поєднання, так як мед зброжує будь-яку їжу, з якої ми його поїдаємо. Фрукти в присутності меду повільніше перетравлюються, важко засвоюються, бродять, дають метеоризм і здуття живота. Виходить - додаєте мед, зменшуєте користь насіння і фруктів.
І потім, якщо ви будете слідувати моєю порадою: завжди брати за основу солодкий фрукт і трохи кислих ягід, вам не потрібно буде нічого підсолоджувати.
Тому ні молоко, ні кефір, ні сметану, ні вершки, ні мед, ні цукор в смузі класти не потрібно. Ви просто всяку користь зведете «нанівець».
Лід в смузі
Не варто класти в смузі лід. В ідеалі всі напої, які ви п'єте повинні бути теплими, кімнатної температури або температури тіла.
Чим холодніше напій, тим більше нашого тіла потрібно затратити сил і енергії, щоб його зігріти. Крім того, крижані смузі в літню спеку, можуть призвести до застуд.
Більш того, так як в міжсезоння ми додаємо морожену ягоду, смузі потрібно дати нагрітися. Можна поставити вже готовий смузі, в каструльку з теплою водою, можна поставити поруч з гарячим чайником, поруч з батареєю. Але холодний і тим більше крижаною - пити категорично не рекомендується.
Отож, не кладемо в смузі:
- Лід, якщо кладемо морожену ягоду, гріємо перед вживанням до кімнатної температури
- Мед і цукор
- Молоко, кефір, йогурт, сметану, вершки
У чому користь смузі
Чому я взагалі рекомендую пити смузі? Корисні смузі, про які я пишу, складаються з фруктів, ягід і насіння. Всі ці інгредієнти мають великою користю. У них містяться вітаміни, мікро і макроелементи.
Наприклад, якщо ви додасте в смузі кунжут , Ви отримаєте рекордну кількість кальцію, магній, фосфор і залізо. Додасте малину, ківі, чорну смородину - отримаєте відмінний запас вітаміну С . додасте пророщену пшеницю отримаєте фосфор, калій, вітаміни групи В.
Другий плюс смузі при вагітності - вони прекрасно насичують.
Я не раз помічала, що якщо вип'ю його після сніданку або навіть замість сніданку, то 3-4 години після я абсолютно не хочу їсти. І це при тому, що в банані міститься 96 калорій на 100 грам, а в полуниці 41.
Тому якщо ви набираєте зайву вагу при вагітності, смузі вам допоможуть. Ними можна замінити сніданок, полуденок, перекус. Не варто замінювати обід і вечерю, тільки якщо у вас легкі розвантажувальні дні.
Чи можна смузі при вагітності?
Смузі при вагітності не просто можна, а й потрібно пити! Смузі насичують, допомагають регулювати вагу, насичують організм корисними мікро і макроелементами, вітамінами.
Головне, не додавати в смузі ніяких лікарських трав, так як багато хто з них погано впливають на малюка і маму.
І ще не варто зберігати смузі в холодильнику і робити про запас: приготували і випили, зберігайте самі інгредієнти, а не готовий напій. Я не раз помічала, що якщо він постоїть, то починає темніти, розшаровуватися, скисати і псуватися.
Чим смузі відрізняються від зелених коктейлів?
За великим рахунком як такого поділу не існує. Адже смузі (від англійського слова smooth - гладкий) - це просто збитий в блендері коктейль. Зелені коктейлі також як і фруктові смузі готуються в блендері, інгредієнти збиваються до рівної, однорідної структури. Значить їх теж можна назвати смузі.
Але я для себе зробила такий поділ: смузі - це фруктово-ягідні напої, в яких частка фруктів і ягід 80-90% і немає зелені або її дуже мало. А зелені коктейлі, навпаки, ті, що в основному складаються із зелені на 50-60%, фрукти / овочі / ягоди туди додаються тільки для пом'якшення смаку.
Отже, розібралися з тим, що таке смузі, які інгредієнти - зайві, чи можна їх вагітним і для чого вони потрібні. Тепер давайте перейдемо безпосередньо до рецептів.
Які фрукти та які ягоди брати?
Виходить дуже смачно якщо взяти якийсь м'ясистий солодкий фрукт і до нього додати кислу ягоду, наприклад:
- банан і чорна смородина,
- банан і кисла вишня (без кісточок),
- банан і ожина, малина,
- банан і чорниця, лохина.
Це відмінні поєднання - звичні на смак і відмінні на вигляд.
Замість банана можна взяти стиглий манго, персик, диню, абрикос.
Ягідки можна брати абсолютно будь-які, головне, щоб вони не були приторно солодкими на смак, буде краще якщо вони будуть з кислинкою. Тоді при поєднанні з в'язким і дуже солодким основним фруктом, вони будуть його відтіняти, додаючи дуже цікавий і не дуже інтенсивний відтінок.
Щоб смузі ні кислим, ягід потрібно брати менше ніж основного фрукта, співвідношення до 1 до 2, на 2 частини солодкого 1 частина кислого.
Крім ягід і фруктів я рекомендую додавати якісь корисності, наприклад насіння кунжуту, зародки пшениці, по 1 чайній ложці в коктейль. Це дозволить багаторазово посилити міць і користь вашого коктейлю.
Яка техніка потрібна для приготування смузі?
Я використовую 2 блендера:
- Magic Bullet з потужністю - 500 ват.
- 2 літровий вертикальний блендер, 800 ват
Якщо потрібно зробити 1 стакан смузі тільки для себе, то простіше скористатися маленьким блендером MagicBullet, якщо робити на сім'ю, то тут потрібно брати 2-х літровий великий.
Ось так виглядають мої блендери:
Дивлячись на скромний блендер від MagicBullet може здатися, що він не перемеле нічого - це не так, я своїм користуюся вже більше 7 років, прекрасно працює і все перемелює: і кунжут, і насіння, і траву, і проростки пшениці. Цей блендер взагалі був створений спеціально для того, щоб готувати в ньому смузі, в брошурі до нього є навіть рецепти для блендера - там якраз всілякі пюрешкі, коктейлі та смузі.
Рецепти смузі - Банан і смородина
- 1 стиглий м'який банан
- 2 ложки свіжої або мороженої чорної смородини
- 1 столова ложка розмоченого кунжуту
- Вода за бажанням, приблизно 200-300 грам
Це відмінний смузі, так як в ньому присутня багата на вітамін С смородина, а також кунжут, який містить дуже багато мікроелементів: це і кальцій, і залізо, і магній, і фосфор.
Закладаємо все в блендер, якщо у вас слабкий по потужності блендер - поріжте банан на шматочки, доливаємо воду. Якщо потрібен густий напій, то води буде достатньо 1-1,5 склянки, якщо рідкий - додавайте так, щоб вода покрила фрукти і ягоди.
Рецепти смузі - Банан і полуниця
- 1 стиглий банан
- 200 грам полуниці з кислинкою
- Вода за бажанням, приблизно 200-300 грам
Рецепти смузі - Банан і чорниця
- 1 стиглий м'який банан
- 2 столові ложки свіжої або мороженої чорниці
- 1 столова ложка розмоченого кунжуту
- 1 столова ложка проростків пшениці
- Вода за бажанням, приблизно 200-300 грам
Рецепти смузі - Банан і ківі
- 1 стиглий банан
- 1 стиглий ківі
- 1 ложка проростків пшениці
- Вода за бажанням, приблизно 200-300 грам
Це рецепти, які подобаються мені. Я їх роблю постійно. Спробуйте спочатку ці прості поєднання, ну а якщо захочеться чогось такого, загляньте на сайт Анастасії Косолапова http://mylivingfood.ru/, вона професіонал, спеціалізується на сироедческой кухні, у неї є дуже цікаві ідеї для смузі.
Якщо ще не читали статтю про зелені коктейлі - дуже рекомендую заглянути сюди: "7 рецептів смачних зелених коктейлів в блендері"
Якщо у вас є свої цікаві та корисні рецепти смузі, будь ласка, надсилайте. Буду пробувати і розміщувати.
Чим смузі відрізняються від зелених коктейлів?Які фрукти та які ягоди брати?
Яка техніка потрібна для приготування смузі?
Ну і, крім того, смузі з ягід і фруктів настільки смачні самі по собі, що мені складно уявити, навіщо взагалі додавати молоко ?
Чи можна смузі при вагітності?
Чим смузі відрізняються від зелених коктейлів?
Які фрукти та які ягоди брати?
Яка техніка потрібна для приготування смузі?