- Зразкове меню сім'ї на кожен день
- Звичайний набір продуктів в сім'ї Нікітіних (60-80-і роки), ціни приблизні
- купували рідко
- заготовки
Наша сеть партнеров Banwar
зміст:
продовжуємо розповідати про побут сім'ї Нікітіних . Як і вся життя цих захоплених людей, їжа їх була простою - і при цьому, за словами дітей, дозволила вирости здоровими, без хронічних хвороб, проблем із зубами. Зразкове меню великої родини, продуктові покупки і запаси відновлені у господарських записів і спогадів дітей Нікітіних.
Готуємо разом: в такому віці малюки з радістю готові допомагати дорослим у всьому. 1961 рік
До змісту
Зразкове меню сім'ї на кожен день
Сніданок. Будь-які рідкі каші, в найважчі часи - на воді навпіл з молоком + маргарин замість масла. Молочний суп (з рисом або локшиною, зазвичай молоко навпіл з водою, зате туди додавалося яйце). Молоко зі свіжим хлібом. Якщо по яйцю - то некруто, по одному на людину. Хліб з маслом і сиром.
Обід. Перше було майже завжди. Мама варила чудові борщ або щі на мозковий кісточці. Величезною каструлі вистачало на два-три дні.
Ще куліш, гороховий суп, куряча локшина. Локшину мама робила сама. Одна курка варилася на каструлю і потім ділилася на всіх: кому крильце, кому ніжка. Папа, розкладаючи курку по мисочках, розповідав казку про те, як мужик гусака ділив.
Були і супи з пакетика, з рибних консервів. У важкі часи - «пельменний суп».
Друге - зазвичай без м'яса. Наприклад, макарони з сиром. Або каша гречана з вершковим маслом (самостійне блюдо).
Вечеря. Пюре, макарони, рис, гречана каша. Або тонкий шар фаршу в картопляної запіканки.
Ось, наприклад, звичайна вечеря: макарони з сиром + чай з цукром, бубликами, пряниками.
М'ясо їли рідко, зазвичай у вигляді котлет і на додаток до основної страви. Ніколи не готували смаженого м'яса або з гострими соусами. Якщо смажена картопля, то вже без м'яса, але з салатом. Найчастіше - тушкована картопля з м'ясом, приготована в скороварці.
Багато було салатів. Капуста - зелений консервований горошок - зелень. Або помідори - огірки - ріпчаста цибуля. Або домашня квашена капуста.
Всі салати завжди заправлялися соняшниковою олією, майонез мама ніколи не використовувала.
А ось рибу їли частіше, ніж м'ясо. Улюблена - тріска, тушкована з цибулею і морквою. Хек, минтай, крижана. Мама все життя дуже любила рибу. Папі абсолютно все було до душі. Часто були консерви рибні (їх можна їсти з кісточками): кільки в томатному соусі, шпроти, скумбрія, сайра.
Вінегрет - з квашеною капустою або оселедцем. Овочі варили на пару в скороварці (спеціально купили).
І до цього дня дуже любимо мамин картопляний салат: картопля вариться в шкірці на пару, швидко чиститься і ще гарячою перемішується з тонко порізаним півкільцями ріпчастою цибулею (бажано червоним), заправляється смачним соняшниковою олією і сіллю. Найкраще з оселедцем, але можна і так.
Млинці, оладки - з маслом, сметаною, варенням. Сирники були рідко, зазвичай сир з'їдали так, зі сметаною і цукром.
Запіканки - сирні, картопляні, макаронні та ін.
Підросли дівчинки багато пекли самі, завели книгу домашніх рецептів і вигадували фантастичні страви. Років з 12 на кухні поралися в основному Оля і Аня.
Фрукти і овочі їли по сезону і як можна більше: виноград - ящик, яблука - ящик і т.п.
Арбузов купували візок - були по 5-8 коп. / Кг. І якщо кавун або диня - тільки вони, більше ніякої їжі з ними.
Взимку буквально кожен день - терту моркву. Влітку кожен день з городу носили пучки зелені, навесні варили щавлевий і кропив'яний супи.
На солодке - сухофрукти: родзинки, фініки. А ще пастила, варення. Халву - соняшникову, тахинную - любили всі і купували коробками-упаковками по 10-16 кг.
Дворічний Альоша сам наповнює свою лійку. 1961 рік
До змісту
Звичайний набір продуктів в сім'ї Нікітіних (60-80-і роки), ціни приблизні
Молоко, 1 літр (в розлив) - 28 коп. Купували практично кожен день - бідон на 4 л. Пили некип'яченим.
Сметана, 1 кг - 1 р. 70 коп. Купували в спеціальний пластиковий бидончик на 1,5 кг.
Сир, 1 кг - знежирений 85 коп., Звичайний 1 руб.
Яйця, 1 дес. - 90 коп. і 1 р. 30 коп.
Масло вершкове, 1 кг - 3 р. 50 коп.
Сир «Пошехонський», «Голландський», 1 кг - 2 р. 70 коп., «Російський» - 3 р. Купували регулярно.
хліб:
- житній, 1 буханець - 12 коп .;
- пшеничний (сірий), 1 буханець 0,8 кг - 15 коп .;
- білий пшеничний, 1 буханець (цегла) 0,8 кг - 22 коп.
Бублик - 6 коп. (Зрідка привозили з Москви, кожному діставалася четвертинка або половинка).
Пряники, 1 кг - 1 р. Дуже любили і часто купували.
Цукор-пісок, 1 кг - 90 коп. Йшло багато.
Картопля, 1 кг - 10-12 коп. Морква, буряк - 15-20 коп.
Гречка, 1 кг - 55 коп. (Але її в магазинах майже не було), рис круглий - 88 коп. Макарони, здається, 33 коп. за кілограм.
Яблука "Джонатан» 1 кг - 1 р. 50 коп.
В саду-городі росли агрус, малина, трохи полуниці, кріп і петрушка, морква, щавель, редиска, яблука, вишня, слива. На ділянці під соснами - суниця, чорниця. Але в саду і на городі росло все погано, так як сосни і ялини загороджували сонце. У свій час самі садили картоплю.
До змісту
купували рідко
Хліб батонами (1 батон 0,5 кг коштував 25 коп.). Але ми його і не любили, звичайний пшеничний був смачніше.
ковбасу:
Молочна, 1 кг - 2 р. 20 коп. «Докторська» і «Любительська» (з жиром) - 2 р. 90 коп. Купували зрідка. «Краківська» - 3 р. 60 коп.
Банани, 1 кг - 2 р., Були великим ласощами. У свята - по 1 штуці на брата.
Язички - 7 коп., Коржики - 8 коп., Булочка калорійна - 10 коп. Тістечко - 22 коп. Ці штучки практично не купували: давали в школі на сніданки або привозили гості.
Шоколадка «Оленка» 100 г. - 90 коп. Дуже любили, з'являлася рідко. Завжди її ділили на палички по 5 квадратиків. Кожному по такій паличці. Це вважалося цілком природним - он вона яка велика була. Цукерки теж зазвичай ділилися: отримували по половинці.
Курага, мед, горіхи були дорогими і рідкісними, їх їли по чуть-чуть.
Чого на столі не було взагалі:
- копченостей, дорогих ковбас;
- шинки, буженини, червоної риби (їх, правда, не було і для простого народу).
Ніколи не купували майонез, кетчуп, соуси, вкрай рідко - торти, цукерки.
До змісту
заготовки
На зиму завжди все разом квасили капусту - величезний бак, зберігали в підвалі. Мама варила яблучне варення (зі своїх яблук). Взимку зрідка ліпили пельмені, теж всією сім'єю, і заморожували.
На свята мама завжди пекла пироги. Тісто ставилося з раннього ранку в каструлі літрів на 15, на дріжджах. До вимішуванню підключалися тато і старші - вже дуже трудомістка цю справу. Потім каструлю тато піднімав кудись під стелю, на високу полицю, під чистий рушник. Бігали-мацали: піднялося - не піднялося до краю? Потім його урочисто вивалювали на стіл (ми дуже любили дивитися на процес): величезна, живе, воно лежало на кухонному столі, пухло і пахло. Ліпили все разом: з капустою (фірмова начинка - відварна капуста плюс вершкове масло плюс порубані круті яйця), з рисом і яйцем, зрідка з м'ясом і цибулею. Плюшки - з цукром та олією. З цього ж тіста солодкий пиріг - з яблучним варенням: решітка з тіста, а варення посипалося халвою, або солодка начинка з сиру (теж з додаванням халви).
Ще тато привозив звідкись кісткове борошно. Її порадив додавати естонський лікар ЕЕР Данилович Раннак - для зубів. І привіз з Естонії, смачну. А потім вона скінчилася, і тато десь діставати борошно іншого виробництва, дуже противну. Але ми їли, оскільки тато казав: треба.
Їжа завжди була проста, свіжа і смачна.
На апетит не скаржилися. Животом, як і іншими іншими захворюваннями, страждали настільки рідко, що це було справжньою подією. Зуби, і справді, у всіх були напрочуд гарні.
Раціон майже не змінився, навіть коли з'явилися гроші.
Обговорення
Дивно, наскільки ностальгують за СРСР читачі вважають нормою кашу з маргарином і "звичайна вечеря: макарони з сиром + чай з цукром, бубликами, пряниками" .Мясо іноді у вигляді "тонкого шару фаршу" на запіканці і салат з картоплі товченої з різаним цибулею під полсолнечним маслом. Сьогодні за таку куховарство будь-яку господарку сгнобілі б. Сьогодні всі знають, що "траву чоловіки не їдять, їм треба м'ясо", а то піде від одобрітесьний нарікання сусідів. Важка було життя в СРСР
08.01.2019 9:05:16, Іра 2000
Ми теж відмовилися від копченостей, ковбас і майонеза.Маргарін я ніколи не купувала-тільки масло вершкове не менш 82.5% жірності.Колбасу намагаюся робити сама, а замість майонезу сметану їмо.
Нормально харчувалися.
Але про кісткову муку це перебір, витрати максималізму. Погано коли хороше доводиться до абсурду. Швидше за все це борошно межах з чого робили. Ніяк не делікатес.
Забавно. Наша сім'я (Москва, двоє среднезарабативающіх дорослих і двоє дошкільнят) харчується практично також. Я як працююча мама ініціатор максимально простий і за складом, і з приготування їжі. І кашу все з задоволенням можуть з'їсти і на сніданок, і в вечерю, і суп без другого в обід у вихідні. Маргарин виключений, майонез / кетчуп по мінімуму. Делікатеси та солодощі (крім сухофруктів і натуральних мармеладу / пастили + своє варення) не купуються. У вихідні нарвала кропиви в лісі на дачі, зварила 5-л кастюлю супу, все пищали і просили добавки, на наступному тижні буду варити щавлевий. Топінамбур перезімовавщій з морквою натерла, черемшу покришити, маслом рослинним заправила - смакота! М'ясо беремо у знайомого фермера оптом - шикарна парна яловичина по 250 р кілограм, доча 5 років обожнює сама робити фарш на комбайні на котлети, їжачки або спагетті болоньєзе, частина Мороз. Риба - навага, лемонема, салаку солимо самі. У сезон збираємо на дачі в лісі гриби (не пробували тефтелі м'ясо навпіл з опеньками? - дуже ніжно виходить), ягоди (на варення і компоти), заготовляємо траву для трав'яних чаїв (м'ята, меліса, іван-чай, звіробій, смородина, малина ), варимо вариво з кульбаб. Підсумок - і різноманітно, і корисно, і проблем з "це не хочу, не буду" немає, і в 7-10 т.р. в місяць завжди вкладаємося (місячна стаття витрат на продукти всю сім'ю, включаючи дорослі обіди на роботі - з собою).
Сім'я Нікітіних виростила звичайних сірих мишок-обивателей.То є без такого дитинства в такій сім'ї -вони б обов'язково в тюрму сіли або спилися? У чому сенс?
Чомусь навіть це з гордістю преподносітся.Не бомжів ж, не алкоголіків виростили.
Наче у решти маси суцільно бомжі виростають.
26.04.2015 20:14:37, жемакова
Все-таки в селі працьовитим багатодітним доводилося легше в цьому плані.
Суп на три дня-здорова їжа?
І маргарин?
Звичайна кухня бідної сім'ї-мало м'яса, багато макаронів і картоплі.
Самі діти Нікітіних погано відгукувалися про своє дитинство-для мене це ключове.
26.04.2015 7:55:01, да уж
Дуже цікаво! Тут справа не в грошах навіть .... А справа в здорової і домашньою їжею, вона правда на багато трудомістких і дешевше, але робили щось все разом!
ну тоді все їли так) що таке майонез і кетчуп дізналися вже в 90
а домашні заготовки наше все до сих пір) тільки тепер більше мороз і менше консервую
проста домашня їжа, і як можна менше часу на приготування займає, напівфабрикати власного виробництва, основа харчування - крупи і овочі у всіх варіаціях, молочка
а м'ясо ми і тепер мало їмо, як і рибу - вже дуже кусаються ціни, а курка незрозуміло чим напхана, взагалі не м'ясо ....
а ціни почитала - прям ностальджі)
.
Коментувати можут "Що їли в сім'ї Нікітіних: меню на кожен день і звичайний набір продуктів"
Бігали-мацали: піднялося - не піднялося до краю?Не пробували тефтелі м'ясо навпіл з опеньками?
То є без такого дитинства в такій сім'ї -вони б обов'язково в тюрму сіли або спилися?
У чому сенс?
Суп на три дня-здорова їжа?
І маргарин?