опис
Наша сеть партнеров Banwar
Я готую домашню збірну солянку вже вдруге, відчуваю, що буду повторювати ще - і Вам рекомендую! Цей рецепт - як раз для зими: гаряча, навариста, ситна солянка успішно поєднує в собі і перше, і друге! А ще її здорово готувати після Нового Року. Чому? Зараз дізнаєтеся!
Після свят залишилася м'ясна нарізка, яка нудьгує в холодильнику? Ви думаєте, куди пристосувати ці кусочечкі ковбаси, шинки та інших м'ясних делікатесів ... а душа і шлунок після святкових застіль, салатів і бутербродів просить супчика - свіжого, гаряченького першої страви! Зараз ми вирішимо дві проблеми одним махом - зваримо смачнючий домашню збірну солянку! Для неї якраз і знадобляться всі шматочки - і з залишків бенкету вийде нове блюдо, свіже і смачне!
До речі, рецепт збірної солянки, згідно з однією з версій, з'явився саме так, випадково - коли шинкарі ламали голову, що зробити з рештою зі вчора м'ясними нарізками. Потім одного з них осяяла геніальна ідея: зібрати все разом, висипати в бульйон і піддати термообробці. Блюдо, отримане в результаті цього сміливого кулінарного експерименту, виявилося вище усіляких похвал: наваристий, густий, ароматний, ситний суп підкорив серця і шлунки гурманів! Так що зараз солянки готують не тільки для утилізації залишків, а й просто як самостійну страву. І повірте, ця смакота коштує того, щоб задурити з вибором і покупкою мізерної кількості різних м'ясних делікатесів! Адже тому солянка і збірна, що в ній зібрані кілька найменувань продуктів одного виду: м'яса, риби, грибів. Відповідно солянки можуть бути м'ясними, рибними або грибними. Багатий склад солянки вражає: два-три види м'яса (яловичина, свинина, курка), плюс шинки-балики, та ще й копчені ковбаски; деякі кладуть в солянку сосиски або варену ковбасу ... хоча, на мій погляд, з м'ясом все ж корисніше.
Чому солянка так називається - вона солона, чи що? - підозріло запитали діти, коли я сказав, що готую сьогодні на обід. Не більше солона, ніж наш улюблений суп розсольник - до речі, солянка є його родичкою. У неї теж додають солоні огірочки, а іноді - і розсіл від них. Тому і солянка. Плюс м'ясні смакоту часто вже солоні - тому інші кулінари взагалі не солять блюдо, а просто додають розсіл, огірки і копченості, і при подачі до столу просто ставлять поруч з тарілкою сільничку - щоб кожен міг при необхідності підсолити за своїм смаком.
Першу тарілку ми з дітками змолотили на трьох за п'ять хвилин. Потім, через годинку, кожен налив собі по порції солянки в окрему тарілочку :) Так що якщо Ваші діти не люблять суп, приготуйте їм домашню солянку! За вуха не відтягнеш від тарілки ... ще й добавки попросять! А чоловік як буде задоволений - стільки м'яса !! Тільки, якщо готуєте для діток - краще замість копченостей використовувати натуральні продукти: нежирне м'ясо, курячу грудку, запечену домашню буженину . І, звичайно, враховуємо, що обсмажування в суп і солоні огірочки можна спробувати років після 3-х.
Вас дивує, що солянка без картоплі? Це дійсно так, і відсутність звичного для супів коренеплоду Ви навіть не помітите. Є, звичайно, варіанти солянок з картоплею і з капустою, але базовий варіант готується тільки з морквою і цибулею. Цих двох ароматних овочів цілком достатньо. Лучок - завжди чудова компанія до м'яса, яке з ним стає ще смачніше (що в шашликах , що в підливі ). А з помаранчевої морковочкой бульйон красивіший і запашний.
Кількість і різновиди м'яса Ви можете змінювати відповідно до своїх перевагою і тому, що є в холодильнику. Адже солянка - рецепт динамічний, в цей раз набір продуктів один, а в наступний раз - трохи інший. Але все одно в будь-якому випадку буде смачно!
Складові:
на 3 л каструлю:- 200 г свинини;
- 200 г яловичини;
- 200 г курки;
- 100 г грудинки (бекону);
- 100 г буженини (шинки, балику);
- 100 г копчених ковбасок;
- 100 г сосисок;
- 2 середні цибулини;
- 1 морквина;
- 2 солоних огірка;
- 0,5 склянки томатного соку (або 2 столових ложки томатної пасти);
- Соняшникова олія 2-3 столових ложки;
- Лавровий лист - 1-2 шт .;
- Суміш перців;
- Сіль за смаком;
- Зелень для подачі і прикраси;
- За бажанням - скибочки лимона або оливки, сметана.
Інструкція:
Спочатку потрібно зварити сире м'ясо. Сполоснём, наріжемо невеликими шматочками свинину, опустимо в холодну воду і поставимо на вогонь. Довівши до кипіння, першу воду зливаємо. Набираємо нову воду і знову ставимо на плиту. Варимо м'ясо на невеликому вогні протягом 1 години або трохи більше - до м'якості.
Тим часом очистимо моркву і цибулю, а м'ясні делікатеси наріжемо шматочками: ковбаски - кружальцями або половинками гуртків; грудинку і балик - соломкою, шинку - кубиками.
Куряче м'ясо вариться швидше, ніж свинина, тому його проварюємо в окремій каструльці, також зливаємо першу воду, а потім додаємо курку до м'яса приблизно через хвилин 45 після початку варіння.
Коли м'ясо буде вже майже готове - відсотків на 80%, пора додавати інші інгредієнти.
Налив на сковороду трохи рослинного масла - з пів-ложечки, адже ковбаси самі по собі жирні, - розігріваємо і викладаємо м'ясну нарізку.
Помішуючи, обсмажуємо 1-2 хвилини. Можна поперчити за смаком.
О, які чудові аромати починають витати в кухні! Вони дражнять і ваблять, і, щоб не зійти з розуму від запахів перш, ніж буде готова солянка, рекомендую прямо зі сковорідки поцупити кілька шматочків і зжерти їх з хлібом, а потім вже викласти обсмажені делікатеси в каструлю.
Розігріваємо в сковороді 1,5-2 ложки соняшникової олії, висипаємо дрібно нарізану цибулю і обсмажуємо 2-3 хвилини, періодично помішуючи.
Трьом на крупній тертці моркву і додаємо до цибулі. Змішавши, обсмажуємо разом ще пару хвилин.
Потім викладаємо до морквяно-цибулевої обсмажуванні солоні огірочки, нарізані соломкою, перемішуємо.
Через пару хвилин додаємо томатний сік або 2-3 ложки томатної пасти. Знову перемішуємо. Якщо паста густа, можна влити трохи води.
Протушкувати обсмажування ще 1-2 хвилини, викладаємо її в каструлю. Солянка моментально набуває красивий золотистий колір, дуже апетитний!
Нехай солянка прокипить протягом 2-3 хвилин. Тепер потрібно тільки додати спеції - лавровий лист, перець-горошок - і дрібно нарізану свіжу зелень петрушки, кропу, зеленої цибулі. Через 1-2 хвилини можна вимикати вогонь - домашня збірна солянка готова!
Наливаємо ароматну м'ясну солянку в тарілки, посипаємо зеленню і запрошуємо спробувати!
Приємного вам апетиту!
Чому?Після свят залишилася м'ясна нарізка, яка нудьгує в холодильнику?
Чому солянка так називається - вона солона, чи що?
Вас дивує, що солянка без картоплі?