Главная Новости Прайс-лист О магазине Как купить? Оплата/Доставка Корзина Контакты  
  Авторизация  
 
Логин
Пароль

Регистрация   |   Мой пароль?
 
     
  Покупателю шин  
  Новости  
Banwar

Наша сеть партнеров Banwar. Новое казино "Пари Матч" приглашает всех азартных игроков в мир больших выигрышей и захватывающих развлечений.

  Опрос  
 
Летние шины какого производителя Вы предпочитаете использовать?
 Michelin
 Continental
 GoodYear
 Dunlop
 Nokian
 Fulda
 Bridgestone
 Hankook
 Kumho
 Другие

Всего ответов: 1035
 
     
  Добро пожаловать в наш новый всеукраинский интернет-магазин!  

Страви з сома: рецепти з фото

  1. Страви з сома: рецепти з фото Юшка з сома
  2. Апетитний сом в золотистому клярі
  3. Сом, запечений цілком у духовці
  4. Сом, запечений з овочами під соусом
  5. Простий шашлик з м'яса сома
  6. Сом, запечений з грибами
  7. Сом «За - монастирськи»
  8. Сом, запечений в сметанному соусі
  9. Сом в горщику
  10. Домашні котлетки з сома
  11. Філе сома в томатному соусі
  12. Сом, тушкований в білому вині
  13. Сом на грилі
  14. Суп з голови сома
  15. Страви з сома: рецепти з фото
  16. Апетитний сом в золотистому клярі
  17. Сом, запечений цілком у духовці
  18. Сом, запечений з овочами під соусом
  19. Простий шашлик з м'яса сома
  20. Сом, запечений з грибами
  21. Сом «За - монастирськи»
  22. Сом, запечений в сметанному соусі
  23. Сом в горщику
  24. Домашні котлетки з сома
  25. Філе сома в томатному соусі
  26. Сом, тушкований в білому вині
  27. Сом на грилі
  28. Суп з голови сома
  29. Страви з сома: рецепти з фото
  30. Апетитний сом в золотистому клярі
  31. Сом, запечений цілком у духовці
  32. Сом, запечений з овочами під соусом
  33. Простий шашлик з м'яса сома
  34. Сом, запечений з грибами
  35. Сом «За - монастирськи»
  36. Сом, запечений в сметанному соусі
  37. Сом в горщику
  38. Домашні котлетки з сома
  39. Філе сома в томатному соусі
  40. Сом, тушкований в білому вині
  41. Сом на грилі
  42. Суп з голови сома
  43. Страви з сома: рецепти з фото
  44. Апетитний сом в золотистому клярі
  45. Сом, запечений цілком у духовці
  46. Сом, запечений з овочами під соусом
  47. Простий шашлик з м'яса сома
  48. Сом, запечений з грибами
  49. Сом «За - монастирськи»
  50. Сом, запечений в сметанному соусі
  51. Сом в горщику
  52. Домашні котлетки з сома
  53. Філе сома в томатному соусі
  54. Сом, тушкований в білому вині
  55. Сом на грилі
  56. Суп з голови сома
  57. Страви з сома: рецепти з фото
  58. Апетитний сом в золотистому клярі
  59. Сом, запечений цілком у духовці
  60. Сом, запечений з овочами під соусом
  61. Простий шашлик з м'яса сома
  62. Сом, запечений з грибами
  63. Сом «За - монастирськи»
  64. Сом, запечений в сметанному соусі
  65. Сом в горщику
  66. Домашні котлетки з сома
  67. Філе сома в томатному соусі
  68. Сом, тушкований в білому вині
  69. Сом на грилі
  70. Суп з голови сома

Страви з сома: рецепти з фото

Юшка з сома

Наша сеть партнеров Banwar

Складові:

  • 1 кг риби;
  • картопля - 5-6 штук;
  • помідори - 3-4 штуки;
  • цибуля - 2 штуки;
  • морква - 1 штука;
  • вершкове масло - 2 столові ложки;
  • спеції (сіль, перець горошком, лавровий лист) і зелень - за смаком.

Ретельно почистити і помити рибу. Відокремити філе від хребта і кісток, порізати на порційні шматки, посолити, поперчити і прибрати на 30 хвилин у холодильник. З голови сома зварити рибний бульйон, процідити. Порізати на кубики картоплю, цибулю і моркву, довести до кипіння і варити 15 хвилин.

Потім додати порізані помідори, рибне філе і спеції. Варити до готовності і заправити вершковим маслом. При подачі додати рубану зелень.

Апетитний сом в золотистому клярі

Інгредієнти (на 4 порції):

  • філе сома - 500 г;
  • яйце - 1 штука;
  • борошно - 50 г;
  • сметана - 30 г;
  • майонез - 30 г;
  • лимон - 0,5 штуки;
  • рослинне масло - для смаження;
  • спеції - за смаком.

Філе риби посолити, полити лимонним соком і залишити маринуватися на 15-20 хвилин.

Яйця, сметану і майонез перемішати віночком. Додати борошно, сіль і спеції і розмішати до однорідної маси. За своєю консистенцією кляр повинен бути схожий на сметану середньої густини.

Рибу порізати невеликими шматочками, швидко занурити в кляр і обсмажити з двох сторін до золотистого кольору. Подавати до столу в охолодженому вигляді.

Сом, запечений цілком у духовці

Складові:

  • сом - ціла риба (до 5 кг);
  • лимон - 2 штуки;
  • цибуля ріпчаста - 3 штуки;
  • морква - 3 штуки;
  • зелень і спеції - за смаком.

Ретельно почистити і випатрати рибу. Для цього гострим ножем зробити розріз черевця від хвоста до голови. Акуратно, не роздавав жовч, видалити нутрощі і вирізати зябра. Голову у сома відрізати тільки в тому випадку, якщо риба цілком не поміщається на деко. Після чищення й патрання рибу ретельно вимити.

Зробити надрізи на рибі з двох сторін для фарширування. В результаті риба повинна залишитися цілою, але з «кишеньками» на спині.

Наступний крок - натерти тушку спеціями і сіллю. Полити її лимонним соком і залишити маринуватися на 15-20 хвилин.

Нарізати овочі і лимон кільцями, зелень дрібно посікти. З лимона видалити все насіння, це позбавить від згірклого присмаку.

Нафарширувати рибу (черевце) овочами і зеленню, а в «кишеньки» вкласти скибочки лимона. Змастити рибу рослинним маслом і укласти на деко.

Готувати 30-40 хвилин в духовці, розігрітій до 180-200 градусів. В результаті має вийти смачне біле м'ясо з рум'яною скоринкою.

На гарнір до риби подати овочі або рис.

Сом, запечений з овочами під соусом

Складові:

  • філе сома - 1 кг;
  • цибуля ріпчаста - 1 штука;
  • морква - 1 штука;
  • квасоля стручкова - 150 г;
  • брокколі - 150 г;
  • картопля - 5 штук;
  • сіль і спеції - за смаком;
  • масло рослинне - 3 столові ложки;
  • половинка лимона;
  • сметана - 2 столові ложки;
  • майонез - 2 столові ложки;
  • дижонская гірчиця - 1 столова ложка.

Рибне філе порізати на порційні шматки, збризнути лимонним соком, посолити і посипати спеціями. Картоплю і моркву порізати кружальцями, цибулю - півкільцями. Деко змастити олією. Першим шаром викласти рибу, потім овочі. Зверху покласти зелену стручкову квасолю і брокколі.

Зверху покласти зелену стручкову квасолю і брокколі

Стручкову квасолю і брокколі можна використовувати як в свіжому вигляді, так і в замороженому. За бажанням можна придбати вже готову заморожену овочеву суміш.

Приготувати соус для запікання. Змішати майонез, сметану і гірчицю і цією сумішшю полити зверху рибу з овочами.

Готувати в духовці при температурі 180-200 градусів протягом 30-40 хвилин. Періодично поливати рибу з овочами соком, що виділяється.

Простий шашлик з м'яса сома

Складові:

  • філе сома - 3 кг;
  • цибуля - 1,5 кг;
  • сіль, перець чорний мелений, паприка, коріандр - за смаком;
  • лимон - 1 штука.

Рибне філе порізати середніми шматками, полити лимонним соком, посолити і посипати спеціями. Цибулю порізати кільцями, додати до риби, ретельно перемішати і залишити маринуватися на 2-3 години.

Після того як риба промаринуется нанизати шматки на шампури і посмажити на мангалі на не сильно жарких вугіллі.

Подавати зі свіжими овочами, зеленню і рисом.

Сом, запечений з грибами

Складові:

  • 500 г риби (філе);
  • 100 г вершкового масла;
  • 120 г твердого сиру;
  • 1 кг картоплі;
  • гриби (шампіньйони або гливи) - 500 г;
  • спеції, томатний соус і зелень - за смаком;
  • рослинне масло - для смаження.

Рибу посолити, посипати спеціями і залишити на 20 хвилин. Гриби порізати скибочками і обсмажити на олії 5-10 хвилин. Змішати обсмажені гриби з томатним соусом, додати трохи води, якщо соус дуже густий. Картоплю порізати пластинками.

На деко викласти філе сома, потім картопля, крупно натертий сир і зверху залити томатно-грибним соусом. Запікати в духовці при температурі 200 градусів до готовності. При подачі на стіл посипати дрібно рубаною зеленню.

Сом «За - монастирськи»

Складові:

  • філе сома - 1 кг;
  • цибуля - 5 штук;
  • печериці - 500 г;
  • сир твердий - 200 г;
  • майонез, рослинна олія, сіль і спеції - за смаком.

Рибне філе порізати пластинами, шириною по 2-3 сантиметри. Рибу посолити, приправити спеціями і змастити з двох сторін майонезом. Викласти рибу на деко, змащене олією.

Цибулю і гриби порізати (кільцями і пластинками). Овочі викласти зверху риби і посипати все тертим сиром. Поставити в духовку на 40-45 хвилин запікатися при температурі 200-210 градусів.

Сом, запечений в сметанному соусі

Складові:

  • філе сома - 1 кг;
  • сметана (не жирний) - 200 г;
  • борошно і рослинне масло - для смаження і панірування;
  • цибуля - 2 штуки;
  • вершкове масло - 2 столові ложки;
  • сіль і суміш спецій для риби - на смак.

Філе риби порізати на невеликі шматки, посолити, приправити спеціями, обваляти в борошні і обсмажити на сковороді в рослинному маслі до золотистого кольору.

Цибулю нарізати кільцями і обсмажити на вершковому маслі.

Обсмажене філе сома викласти в деко, зверху посипати цибулею і залити сметаною. Запікати 20 хвилин у духовці при температурі 180 градусів.

Сом в горщику

Складові:

  • філе сома - 1 кг;
  • картопля - 7 штук;
  • цибуля - 3 штуки;
  • морква - 3 штуки;
  • сметана - 200 г;
  • сіль і спеції - за смаком;
  • часник - за смаком;
  • майонез - 100 г;
  • вершкове масло - 100 г.

Картоплю і моркву нарізати скибочками, а цибулю - півкільцями. Філе сома нарізати невеликими брусочками, приправити сіллю і спеціями.

У горщики для запікання покласти на дно по шматочку вершкового масла, потім овочі і зверху брусочки риби. Змішати майонез, сметану, спеції, подрібнений часник і отриманий соус додати до риби з овочами.

Запікати в духовці 40-45 хвилин при температурі 180-190 градусів.

Домашні котлетки з сома

Складові:

  • філе сома - 500 г;
  • хліб білий - 100 г;
  • молоко - 1 стакан;
  • цибуля - 3 штуки;
  • яйця - 3 штуки;
  • гриби сушені - 30 г;
  • масло рослинне - 0,5 склянки;
  • сухарі мелені - 0,5 склянки;
  • сіль і суміш спецій для риби - на смак, зелень.

Хліб замочити в теплому молоці, трохи віджати і разом з рибою пропустити через м'ясорубку. Фарш посолити, приправити спеціями для риби, ретельно перемішати. Зробити начинку для котлет. Сушені гриби попередньо замочити в холодній воді на 2 години, а потім відварити в цій же воді практично до готовності. Курячі яйця відварити круто (2 штуки). Відварені гриби і яйця дрібно порізати і змішати з обсмаженою подрібненою цибулею, зеленню та спеціями.

З рибного фаршу скачати кульки завбільшки з куряче яйце. Шарик викласти на плоску вологу поверхню і акуратно надати йому форму коржі. В середину покласти начинку і сформувати котлетку.

Обваляти котлетки в яйці, потім в панірувальних сухарях і обсмажити на рослинному маслі в глибокій сковороді з двох сторін до золотистої скоринки. Перекласти котлетки в деко і запекти в духовці до готовності.

Філе сома в томатному соусі

Складові:

  • філе сома - 500 г;
  • спеції - за смаком;
  • цибуля - 2 штуки;
  • морква - 2 штуки;
  • рослинне масло - для смаження;
  • томатна паста - 5 столових ложок;
  • борошно - 5 столових ложок (для панірування).

Рибне філе порізати на порційні шматки, посолити, поперчити, обваляти в борошні і обсмажити на рослинному маслі з двох сторін. Для приготування соусу нарізати цибулю кубиками, а моркву натерти на крупній тертці. Обсмажити овочі на рослинному маслі, додати спеції і томатну пасту. Якщо соус виходить дуже густим, додати води.

Залити соусом рибу і згасити ще 7-10 хвилин на повільному вогні.

Сом, тушкований в білому вині

Складові:

  • сом - 1 кг;
  • сухе біле вино - 200 г;
  • вершкове масло - 150 г;
  • борошно - 3 столові ложки;
  • зелень петрушки - за смаком;
  • лавровий лист - 2-3 штуки;
  • лимон - 1 штука;
  • сіль, мелений чорний перець, коріандр - за смаком.

Рибу очистити від слизу, ретельно вимити, відокремити хвіст, плавники і голову. Розтопити вершкове масло, додати до нього вино, спеції і лавровий лист. Рибу порізати на шматки, збризнути лимонним соком, посолити, поперчити і покласти в масло зі спеціями.

Гасити рибу на повільному вогні під закритою кришкою до готовності. Потім вийняти рибу, а з залишився бульйону приготувати соус. Додати в бульйон борошно, ретельно розмішати і довести до кипіння. При подачі рибу прикрасити зеленню петрушки і скибочками лимона.

Сом на грилі

Інгредієнти (на 4 порції):

  • стейки сома - 4 штуки;
  • сіль і перець чорний мелений - за смаком;
  • сік половини лайма;
  • рослинне масло - 0,5 склянки;
  • цукор - 1 столова ложка;
  • гілки зеленого кропу.

Рибні стейки посолити, поперчити і залишити на 20 хвилин. У глибокому посуді змішати сік лайма (можна сік лимона, якщо немає лайма), рослинне масло, цукор. Все перемішати, покласти в соус рибу, перемішати ще раз. Накрити рибу кропом і залишити маринуватися в прохолодному місці на 1-2 години.

Готувати на решітці-гриль на повільних вугіллі. Перед викладкою на гриль рибні стейки ще раз добре змастити маринадом. Подавати з відвареною картоплею, рисом або овочами.

Суп з голови сома

Складові:

  • голова сома - близько 1 кг;
  • рис - 80 г;
  • вода - 2 літри;
  • морква - 1 штука;
  • цибуля - 1 штука;
  • рослинне масло - 3 столові ложки;
  • зелень (кріп) і спеції - за смаком.

Голову сома добре вимити, залити холодною водою і поставити варити на середній вогонь. Під час варіння періодично знімати піну, посолити, додати чорний перець горошком, духмяний перець і лавровий лист - по 2-3 штуки.

Овочі порізати довільно і обсмажити в рослинній олії. Зварену голову вийняти на блюдо, а бульйон процідити. Додати в бульйон обсмажені овочі і заздалегідь промитий і замочений у воді рис.

Від голови відокремити м'якоть і додати її в суп за 5-7 хвилин до готовності. При подачі додати дрібно порізану зелень.

Вечеря за 20 хвилин

Страви з сома: рецепти з фото

Юшка з сома

Інгредієнти:

  • 1 кг риби;
  • картопля - 5-6 штук;
  • помідори - 3-4 штуки;
  • цибуля - 2 штуки;
  • морква - 1 штука;
  • вершкове масло - 2 столові ложки;
  • спеції (сіль, перець горошком, лавровий лист) і зелень - за смаком.

Ретельно почистити і помити рибу. Відокремити філе від хребта і кісток, порізати на порційні шматки, посолити, поперчити і прибрати на 30 хвилин у холодильник. З голови сома зварити рибний бульйон, процідити. Порізати на кубики картоплю, цибулю і моркву, довести до кипіння і варити 15 хвилин.

Потім додати порізані помідори, рибне філе і спеції. Варити до готовності і заправити вершковим маслом. При подачі додати рубану зелень.

Апетитний сом в золотистому клярі

Інгредієнти (на 4 порції):

  • філе сома - 500 г;
  • яйце - 1 штука;
  • борошно - 50 г;
  • сметана - 30 г;
  • майонез - 30 г;
  • лимон - 0,5 штуки;
  • рослинне масло - для смаження;
  • спеції - за смаком.

Філе риби посолити, полити лимонним соком і залишити маринуватися на 15-20 хвилин.

Яйця, сметану і майонез перемішати віночком. Додати борошно, сіль і спеції і розмішати до однорідної маси. За своєю консистенцією кляр повинен бути схожий на сметану середньої густини.

Рибу порізати невеликими шматочками, швидко занурити в кляр і обсмажити з двох сторін до золотистого кольору. Подавати до столу в охолодженому вигляді.

Сом, запечений цілком у духовці

Інгредієнти:

  • сом - ціла риба (до 5 кг);
  • лимон - 2 штуки;
  • цибуля ріпчаста - 3 штуки;
  • морква - 3 штуки;
  • зелень і спеції - за смаком.

Ретельно почистити і випатрати рибу. Для цього гострим ножем зробити розріз черевця від хвоста до голови. Акуратно, не роздавав жовч, видалити нутрощі і вирізати зябра. Голову у сома відрізати тільки в тому випадку, якщо риба цілком не поміщається на деко. Після чищення й патрання рибу ретельно вимити.

Зробити надрізи на рибі з двох сторін для фарширування. В результаті риба повинна залишитися цілою, але з «кишеньками» на спині.

Наступний крок - натерти тушку спеціями і сіллю. Полити її лимонним соком і залишити маринуватися на 15-20 хвилин.

Нарізати овочі і лимон кільцями, зелень дрібно посікти. З лимона видалити все насіння, це позбавить від згірклого присмаку.

Нафарширувати рибу (черевце) овочами і зеленню, а в «кишеньки» вкласти скибочки лимона. Змастити рибу рослинним маслом і укласти на деко.

Готувати 30-40 хвилин в духовці, розігрітій до 180-200 градусів. В результаті має вийти смачне біле м'ясо з рум'яною скоринкою.

На гарнір до риби подати овочі або рис.

Сом, запечений з овочами під соусом

Інгредієнти:

  • філе сома - 1 кг;
  • цибуля ріпчаста - 1 штука;
  • морква - 1 штука;
  • квасоля стручкова - 150 г;
  • брокколі - 150 г;
  • картопля - 5 штук;
  • сіль і спеції - за смаком;
  • масло рослинне - 3 столові ложки;
  • половинка лимона;
  • сметана - 2 столові ложки;
  • майонез - 2 столові ложки;
  • дижонская гірчиця - 1 столова ложка.

Рибне філе порізати на порційні шматки, збризнути лимонним соком, посолити і посипати спеціями. Картоплю і моркву порізати кружальцями, цибулю - півкільцями. Деко змастити олією. Першим шаром викласти рибу, потім овочі. Зверху покласти зелену стручкову квасолю і брокколі.

Зверху покласти зелену стручкову квасолю і брокколі

Стручкову квасолю і брокколі можна використовувати як в свіжому вигляді, так і в замороженому. За бажанням можна придбати вже готову заморожену овочеву суміш.

Приготувати соус для запікання. Змішати майонез, сметану і гірчицю і цією сумішшю полити зверху рибу з овочами.

Готувати в духовці при температурі 180-200 градусів протягом 30-40 хвилин. Періодично поливати рибу з овочами соком, що виділяється.

Простий шашлик з м'яса сома

Інгредієнти:

  • філе сома - 3 кг;
  • цибуля - 1,5 кг;
  • сіль, перець чорний мелений, паприка, коріандр - за смаком;
  • лимон - 1 штука.

Рибне філе порізати середніми шматками, полити лимонним соком, посолити і посипати спеціями. Цибулю порізати кільцями, додати до риби, ретельно перемішати і залишити маринуватися на 2-3 години.

Після того як риба промаринуется нанизати шматки на шампури і посмажити на мангалі на не сильно жарких вугіллі.

Подавати зі свіжими овочами, зеленню і рисом.

Сом, запечений з грибами

Інгредієнти:

  • 500 г риби (філе);
  • 100 г вершкового масла;
  • 120 г твердого сиру;
  • 1 кг картоплі;
  • гриби (шампіньйони або гливи) - 500 г;
  • спеції, томатний соус і зелень - за смаком;
  • рослинне масло - для смаження.

Рибу посолити, посипати спеціями і залишити на 20 хвилин. Гриби порізати скибочками і обсмажити на олії 5-10 хвилин. Змішати обсмажені гриби з томатним соусом, додати трохи води, якщо соус дуже густий. Картоплю порізати пластинками.

На деко викласти філе сома, потім картопля, крупно натертий сир і зверху залити томатно-грибним соусом. Запікати в духовці при температурі 200 градусів до готовності. При подачі на стіл посипати дрібно рубаною зеленню.

Сом «За - монастирськи»

Інгредієнти:

  • філе сома - 1 кг;
  • цибуля - 5 штук;
  • печериці - 500 г;
  • сир твердий - 200 г;
  • майонез, рослинна олія, сіль і спеції - за смаком.

Рибне філе порізати пластинами, шириною по 2-3 сантиметри. Рибу посолити, приправити спеціями і змастити з двох сторін майонезом. Викласти рибу на деко, змащене олією.

Цибулю і гриби порізати (кільцями і пластинками). Овочі викласти зверху риби і посипати все тертим сиром. Поставити в духовку на 40-45 хвилин запікатися при температурі 200-210 градусів.

Сом, запечений в сметанному соусі

Інгредієнти:

  • філе сома - 1 кг;
  • сметана (не жирний) - 200 г;
  • борошно і рослинне масло - для смаження і панірування;
  • цибуля - 2 штуки;
  • вершкове масло - 2 столові ложки;
  • сіль і суміш спецій для риби - на смак.

Філе риби порізати на невеликі шматки, посолити, приправити спеціями, обваляти в борошні і обсмажити на сковороді в рослинному маслі до золотистого кольору.

Цибулю нарізати кільцями і обсмажити на вершковому маслі.

Обсмажене філе сома викласти в деко, зверху посипати цибулею і залити сметаною. Запікати 20 хвилин у духовці при температурі 180 градусів.

Сом в горщику

Інгредієнти:

  • філе сома - 1 кг;
  • картопля - 7 штук;
  • цибуля - 3 штуки;
  • морква - 3 штуки;
  • сметана - 200 г;
  • сіль і спеції - за смаком;
  • часник - за смаком;
  • майонез - 100 г;
  • вершкове масло - 100 г.

Картоплю і моркву нарізати скибочками, а цибулю - півкільцями. Філе сома нарізати невеликими брусочками, приправити сіллю і спеціями.

У горщики для запікання покласти на дно по шматочку вершкового масла, потім овочі і зверху брусочки риби. Змішати майонез, сметану, спеції, подрібнений часник і отриманий соус додати до риби з овочами.

Запікати в духовці 40-45 хвилин при температурі 180-190 градусів.

Домашні котлетки з сома

Інгредієнти:

  • філе сома - 500 г;
  • хліб білий - 100 г;
  • молоко - 1 стакан;
  • цибуля - 3 штуки;
  • яйця - 3 штуки;
  • гриби сушені - 30 г;
  • масло рослинне - 0,5 склянки;
  • сухарі мелені - 0,5 склянки;
  • сіль і суміш спецій для риби - на смак, зелень.

Хліб замочити в теплому молоці, трохи віджати і разом з рибою пропустити через м'ясорубку. Фарш посолити, приправити спеціями для риби, ретельно перемішати. Зробити начинку для котлет. Сушені гриби попередньо замочити в холодній воді на 2 години, а потім відварити в цій же воді практично до готовності. Курячі яйця відварити круто (2 штуки). Відварені гриби і яйця дрібно порізати і змішати з обсмаженою подрібненою цибулею, зеленню та спеціями.

З рибного фаршу скачати кульки завбільшки з куряче яйце. Шарик викласти на плоску вологу поверхню і акуратно надати йому форму коржі. В середину покласти начинку і сформувати котлетку.

Обваляти котлетки в яйці, потім в панірувальних сухарях і обсмажити на рослинному маслі в глибокій сковороді з двох сторін до золотистої скоринки. Перекласти котлетки в деко і запекти в духовці до готовності.

Філе сома в томатному соусі

Інгредієнти:

  • філе сома - 500 г;
  • спеції - за смаком;
  • цибуля - 2 штуки;
  • морква - 2 штуки;
  • рослинне масло - для смаження;
  • томатна паста - 5 столових ложок;
  • борошно - 5 столових ложок (для панірування).

Рибне філе порізати на порційні шматки, посолити, поперчити, обваляти в борошні і обсмажити на рослинному маслі з двох сторін. Для приготування соусу нарізати цибулю кубиками, а моркву натерти на крупній тертці. Обсмажити овочі на рослинному маслі, додати спеції і томатну пасту. Якщо соус виходить дуже густим, додати води.

Залити соусом рибу і згасити ще 7-10 хвилин на повільному вогні.

Сом, тушкований в білому вині

Інгредієнти:

  • сом - 1 кг;
  • сухе біле вино - 200 г;
  • вершкове масло - 150 г;
  • борошно - 3 столові ложки;
  • зелень петрушки - за смаком;
  • лавровий лист - 2-3 штуки;
  • лимон - 1 штука;
  • сіль, мелений чорний перець, коріандр - за смаком.

Рибу очистити від слизу, ретельно вимити, відокремити хвіст, плавники і голову. Розтопити вершкове масло, додати до нього вино, спеції і лавровий лист. Рибу порізати на шматки, збризнути лимонним соком, посолити, поперчити і покласти в масло зі спеціями.

Гасити рибу на повільному вогні під закритою кришкою до готовності. Потім вийняти рибу, а з залишився бульйону приготувати соус. Додати в бульйон борошно, ретельно розмішати і довести до кипіння. При подачі рибу прикрасити зеленню петрушки і скибочками лимона.

Сом на грилі

Інгредієнти (на 4 порції):

  • стейки сома - 4 штуки;
  • сіль і перець чорний мелений - за смаком;
  • сік половини лайма;
  • рослинне масло - 0,5 склянки;
  • цукор - 1 столова ложка;
  • гілки зеленого кропу.

Рибні стейки посолити, поперчити і залишити на 20 хвилин. У глибокому посуді змішати сік лайма (можна сік лимона, якщо немає лайма), рослинне масло, цукор. Все перемішати, покласти в соус рибу, перемішати ще раз. Накрити рибу кропом і залишити маринуватися в прохолодному місці на 1-2 години.

Готувати на решітці-гриль на повільних вугіллі. Перед викладкою на гриль рибні стейки ще раз добре змастити маринадом. Подавати з відвареною картоплею, рисом або овочами.

Суп з голови сома

Інгредієнти:

  • голова сома - близько 1 кг;
  • рис - 80 г;
  • вода - 2 літри;
  • морква - 1 штука;
  • цибуля - 1 штука;
  • рослинне масло - 3 столові ложки;
  • зелень (кріп) і спеції - за смаком.

Голову сома добре вимити, залити холодною водою і поставити варити на середній вогонь. Під час варіння періодично знімати піну, посолити, додати чорний перець горошком, духмяний перець і лавровий лист - по 2-3 штуки.

Овочі порізати довільно і обсмажити в рослинній олії. Зварену голову вийняти на блюдо, а бульйон процідити. Додати в бульйон обсмажені овочі і заздалегідь промитий і замочений у воді рис.

Від голови відокремити м'якоть і додати її в суп за 5-7 хвилин до готовності. При подачі додати дрібно порізану зелень.

Вечеря за 20 хвилин

Страви з сома: рецепти з фото

Юшка з сома

Інгредієнти:

  • 1 кг риби;
  • картопля - 5-6 штук;
  • помідори - 3-4 штуки;
  • цибуля - 2 штуки;
  • морква - 1 штука;
  • вершкове масло - 2 столові ложки;
  • спеції (сіль, перець горошком, лавровий лист) і зелень - за смаком.

Ретельно почистити і помити рибу. Відокремити філе від хребта і кісток, порізати на порційні шматки, посолити, поперчити і прибрати на 30 хвилин у холодильник. З голови сома зварити рибний бульйон, процідити. Порізати на кубики картоплю, цибулю і моркву, довести до кипіння і варити 15 хвилин.

Потім додати порізані помідори, рибне філе і спеції. Варити до готовності і заправити вершковим маслом. При подачі додати рубану зелень.

Апетитний сом в золотистому клярі

Інгредієнти (на 4 порції):

  • філе сома - 500 г;
  • яйце - 1 штука;
  • борошно - 50 г;
  • сметана - 30 г;
  • майонез - 30 г;
  • лимон - 0,5 штуки;
  • рослинне масло - для смаження;
  • спеції - за смаком.

Філе риби посолити, полити лимонним соком і залишити маринуватися на 15-20 хвилин.

Яйця, сметану і майонез перемішати віночком. Додати борошно, сіль і спеції і розмішати до однорідної маси. За своєю консистенцією кляр повинен бути схожий на сметану середньої густини.

Рибу порізати невеликими шматочками, швидко занурити в кляр і обсмажити з двох сторін до золотистого кольору. Подавати до столу в охолодженому вигляді.

Сом, запечений цілком у духовці

Інгредієнти:

  • сом - ціла риба (до 5 кг);
  • лимон - 2 штуки;
  • цибуля ріпчаста - 3 штуки;
  • морква - 3 штуки;
  • зелень і спеції - за смаком.

Ретельно почистити і випатрати рибу. Для цього гострим ножем зробити розріз черевця від хвоста до голови. Акуратно, не роздавав жовч, видалити нутрощі і вирізати зябра. Голову у сома відрізати тільки в тому випадку, якщо риба цілком не поміщається на деко. Після чищення й патрання рибу ретельно вимити.

Зробити надрізи на рибі з двох сторін для фарширування. В результаті риба повинна залишитися цілою, але з «кишеньками» на спині.

Наступний крок - натерти тушку спеціями і сіллю. Полити її лимонним соком і залишити маринуватися на 15-20 хвилин.

Нарізати овочі і лимон кільцями, зелень дрібно посікти. З лимона видалити все насіння, це позбавить від згірклого присмаку.

Нафарширувати рибу (черевце) овочами і зеленню, а в «кишеньки» вкласти скибочки лимона. Змастити рибу рослинним маслом і укласти на деко.

Готувати 30-40 хвилин в духовці, розігрітій до 180-200 градусів. В результаті має вийти смачне біле м'ясо з рум'яною скоринкою.

На гарнір до риби подати овочі або рис.

Сом, запечений з овочами під соусом

Інгредієнти:

  • філе сома - 1 кг;
  • цибуля ріпчаста - 1 штука;
  • морква - 1 штука;
  • квасоля стручкова - 150 г;
  • брокколі - 150 г;
  • картопля - 5 штук;
  • сіль і спеції - за смаком;
  • масло рослинне - 3 столові ложки;
  • половинка лимона;
  • сметана - 2 столові ложки;
  • майонез - 2 столові ложки;
  • дижонская гірчиця - 1 столова ложка.

Рибне філе порізати на порційні шматки, збризнути лимонним соком, посолити і посипати спеціями. Картоплю і моркву порізати кружальцями, цибулю - півкільцями. Деко змастити олією. Першим шаром викласти рибу, потім овочі. Зверху покласти зелену стручкову квасолю і брокколі.

Зверху покласти зелену стручкову квасолю і брокколі

Стручкову квасолю і брокколі можна використовувати як в свіжому вигляді, так і в замороженому. За бажанням можна придбати вже готову заморожену овочеву суміш.

Приготувати соус для запікання. Змішати майонез, сметану і гірчицю і цією сумішшю полити зверху рибу з овочами.

Готувати в духовці при температурі 180-200 градусів протягом 30-40 хвилин. Періодично поливати рибу з овочами соком, що виділяється.

Простий шашлик з м'яса сома

Інгредієнти:

  • філе сома - 3 кг;
  • цибуля - 1,5 кг;
  • сіль, перець чорний мелений, паприка, коріандр - за смаком;
  • лимон - 1 штука.

Рибне філе порізати середніми шматками, полити лимонним соком, посолити і посипати спеціями. Цибулю порізати кільцями, додати до риби, ретельно перемішати і залишити маринуватися на 2-3 години.

Після того як риба промаринуется нанизати шматки на шампури і посмажити на мангалі на не сильно жарких вугіллі.

Подавати зі свіжими овочами, зеленню і рисом.

Сом, запечений з грибами

Інгредієнти:

  • 500 г риби (філе);
  • 100 г вершкового масла;
  • 120 г твердого сиру;
  • 1 кг картоплі;
  • гриби (шампіньйони або гливи) - 500 г;
  • спеції, томатний соус і зелень - за смаком;
  • рослинне масло - для смаження.

Рибу посолити, посипати спеціями і залишити на 20 хвилин. Гриби порізати скибочками і обсмажити на олії 5-10 хвилин. Змішати обсмажені гриби з томатним соусом, додати трохи води, якщо соус дуже густий. Картоплю порізати пластинками.

На деко викласти філе сома, потім картопля, крупно натертий сир і зверху залити томатно-грибним соусом. Запікати в духовці при температурі 200 градусів до готовності. При подачі на стіл посипати дрібно рубаною зеленню.

Сом «За - монастирськи»

Інгредієнти:

  • філе сома - 1 кг;
  • цибуля - 5 штук;
  • печериці - 500 г;
  • сир твердий - 200 г;
  • майонез, рослинна олія, сіль і спеції - за смаком.

Рибне філе порізати пластинами, шириною по 2-3 сантиметри. Рибу посолити, приправити спеціями і змастити з двох сторін майонезом. Викласти рибу на деко, змащене олією.

Цибулю і гриби порізати (кільцями і пластинками). Овочі викласти зверху риби і посипати все тертим сиром. Поставити в духовку на 40-45 хвилин запікатися при температурі 200-210 градусів.

Сом, запечений в сметанному соусі

Інгредієнти:

  • філе сома - 1 кг;
  • сметана (не жирний) - 200 г;
  • борошно і рослинне масло - для смаження і панірування;
  • цибуля - 2 штуки;
  • вершкове масло - 2 столові ложки;
  • сіль і суміш спецій для риби - на смак.

Філе риби порізати на невеликі шматки, посолити, приправити спеціями, обваляти в борошні і обсмажити на сковороді в рослинному маслі до золотистого кольору.

Цибулю нарізати кільцями і обсмажити на вершковому маслі.

Обсмажене філе сома викласти в деко, зверху посипати цибулею і залити сметаною. Запікати 20 хвилин у духовці при температурі 180 градусів.

Сом в горщику

Інгредієнти:

  • філе сома - 1 кг;
  • картопля - 7 штук;
  • цибуля - 3 штуки;
  • морква - 3 штуки;
  • сметана - 200 г;
  • сіль і спеції - за смаком;
  • часник - за смаком;
  • майонез - 100 г;
  • вершкове масло - 100 г.

Картоплю і моркву нарізати скибочками, а цибулю - півкільцями. Філе сома нарізати невеликими брусочками, приправити сіллю і спеціями.

У горщики для запікання покласти на дно по шматочку вершкового масла, потім овочі і зверху брусочки риби. Змішати майонез, сметану, спеції, подрібнений часник і отриманий соус додати до риби з овочами.

Запікати в духовці 40-45 хвилин при температурі 180-190 градусів.

Домашні котлетки з сома

Інгредієнти:

  • філе сома - 500 г;
  • хліб білий - 100 г;
  • молоко - 1 стакан;
  • цибуля - 3 штуки;
  • яйця - 3 штуки;
  • гриби сушені - 30 г;
  • масло рослинне - 0,5 склянки;
  • сухарі мелені - 0,5 склянки;
  • сіль і суміш спецій для риби - на смак, зелень.

Хліб замочити в теплому молоці, трохи віджати і разом з рибою пропустити через м'ясорубку. Фарш посолити, приправити спеціями для риби, ретельно перемішати. Зробити начинку для котлет. Сушені гриби попередньо замочити в холодній воді на 2 години, а потім відварити в цій же воді практично до готовності. Курячі яйця відварити круто (2 штуки). Відварені гриби і яйця дрібно порізати і змішати з обсмаженою подрібненою цибулею, зеленню та спеціями.

З рибного фаршу скачати кульки завбільшки з куряче яйце. Шарик викласти на плоску вологу поверхню і акуратно надати йому форму коржі. В середину покласти начинку і сформувати котлетку.

Обваляти котлетки в яйці, потім в панірувальних сухарях і обсмажити на рослинному маслі в глибокій сковороді з двох сторін до золотистої скоринки. Перекласти котлетки в деко і запекти в духовці до готовності.

Філе сома в томатному соусі

Інгредієнти:

  • філе сома - 500 г;
  • спеції - за смаком;
  • цибуля - 2 штуки;
  • морква - 2 штуки;
  • рослинне масло - для смаження;
  • томатна паста - 5 столових ложок;
  • борошно - 5 столових ложок (для панірування).

Рибне філе порізати на порційні шматки, посолити, поперчити, обваляти в борошні і обсмажити на рослинному маслі з двох сторін. Для приготування соусу нарізати цибулю кубиками, а моркву натерти на крупній тертці. Обсмажити овочі на рослинному маслі, додати спеції і томатну пасту. Якщо соус виходить дуже густим, додати води.

Залити соусом рибу і згасити ще 7-10 хвилин на повільному вогні.

Сом, тушкований в білому вині

Інгредієнти:

  • сом - 1 кг;
  • сухе біле вино - 200 г;
  • вершкове масло - 150 г;
  • борошно - 3 столові ложки;
  • зелень петрушки - за смаком;
  • лавровий лист - 2-3 штуки;
  • лимон - 1 штука;
  • сіль, мелений чорний перець, коріандр - за смаком.

Рибу очистити від слизу, ретельно вимити, відокремити хвіст, плавники і голову. Розтопити вершкове масло, додати до нього вино, спеції і лавровий лист. Рибу порізати на шматки, збризнути лимонним соком, посолити, поперчити і покласти в масло зі спеціями.

Гасити рибу на повільному вогні під закритою кришкою до готовності. Потім вийняти рибу, а з залишився бульйону приготувати соус. Додати в бульйон борошно, ретельно розмішати і довести до кипіння. При подачі рибу прикрасити зеленню петрушки і скибочками лимона.

Сом на грилі

Інгредієнти (на 4 порції):

  • стейки сома - 4 штуки;
  • сіль і перець чорний мелений - за смаком;
  • сік половини лайма;
  • рослинне масло - 0,5 склянки;
  • цукор - 1 столова ложка;
  • гілки зеленого кропу.

Рибні стейки посолити, поперчити і залишити на 20 хвилин. У глибокому посуді змішати сік лайма (можна сік лимона, якщо немає лайма), рослинне масло, цукор. Все перемішати, покласти в соус рибу, перемішати ще раз. Накрити рибу кропом і залишити маринуватися в прохолодному місці на 1-2 години.

Готувати на решітці-гриль на повільних вугіллі. Перед викладкою на гриль рибні стейки ще раз добре змастити маринадом. Подавати з відвареною картоплею, рисом або овочами.

Суп з голови сома

Інгредієнти:

  • голова сома - близько 1 кг;
  • рис - 80 г;
  • вода - 2 літри;
  • морква - 1 штука;
  • цибуля - 1 штука;
  • рослинне масло - 3 столові ложки;
  • зелень (кріп) і спеції - за смаком.

Голову сома добре вимити, залити холодною водою і поставити варити на середній вогонь. Під час варіння періодично знімати піну, посолити, додати чорний перець горошком, духмяний перець і лавровий лист - по 2-3 штуки.

Овочі порізати довільно і обсмажити в рослинній олії. Зварену голову вийняти на блюдо, а бульйон процідити. Додати в бульйон обсмажені овочі і заздалегідь промитий і замочений у воді рис.

Від голови відокремити м'якоть і додати її в суп за 5-7 хвилин до готовності. При подачі додати дрібно порізану зелень.

Вечеря за 20 хвилин

Страви з сома: рецепти з фото

Юшка з сома

Інгредієнти:

  • 1 кг риби;
  • картопля - 5-6 штук;
  • помідори - 3-4 штуки;
  • цибуля - 2 штуки;
  • морква - 1 штука;
  • вершкове масло - 2 столові ложки;
  • спеції (сіль, перець горошком, лавровий лист) і зелень - за смаком.

Ретельно почистити і помити рибу. Відокремити філе від хребта і кісток, порізати на порційні шматки, посолити, поперчити і прибрати на 30 хвилин у холодильник. З голови сома зварити рибний бульйон, процідити. Порізати на кубики картоплю, цибулю і моркву, довести до кипіння і варити 15 хвилин.

Потім додати порізані помідори, рибне філе і спеції. Варити до готовності і заправити вершковим маслом. При подачі додати рубану зелень.

Апетитний сом в золотистому клярі

Інгредієнти (на 4 порції):

  • філе сома - 500 г;
  • яйце - 1 штука;
  • борошно - 50 г;
  • сметана - 30 г;
  • майонез - 30 г;
  • лимон - 0,5 штуки;
  • рослинне масло - для смаження;
  • спеції - за смаком.

Філе риби посолити, полити лимонним соком і залишити маринуватися на 15-20 хвилин.

Яйця, сметану і майонез перемішати віночком. Додати борошно, сіль і спеції і розмішати до однорідної маси. За своєю консистенцією кляр повинен бути схожий на сметану середньої густини.

Рибу порізати невеликими шматочками, швидко занурити в кляр і обсмажити з двох сторін до золотистого кольору. Подавати до столу в охолодженому вигляді.

Сом, запечений цілком у духовці

Інгредієнти:

  • сом - ціла риба (до 5 кг);
  • лимон - 2 штуки;
  • цибуля ріпчаста - 3 штуки;
  • морква - 3 штуки;
  • зелень і спеції - за смаком.

Ретельно почистити і випатрати рибу. Для цього гострим ножем зробити розріз черевця від хвоста до голови. Акуратно, не роздавав жовч, видалити нутрощі і вирізати зябра. Голову у сома відрізати тільки в тому випадку, якщо риба цілком не поміщається на деко. Після чищення й патрання рибу ретельно вимити.

Зробити надрізи на рибі з двох сторін для фарширування. В результаті риба повинна залишитися цілою, але з «кишеньками» на спині.

Наступний крок - натерти тушку спеціями і сіллю. Полити її лимонним соком і залишити маринуватися на 15-20 хвилин.

Нарізати овочі і лимон кільцями, зелень дрібно посікти. З лимона видалити все насіння, це позбавить від згірклого присмаку.

Нафарширувати рибу (черевце) овочами і зеленню, а в «кишеньки» вкласти скибочки лимона. Змастити рибу рослинним маслом і укласти на деко.

Готувати 30-40 хвилин в духовці, розігрітій до 180-200 градусів. В результаті має вийти смачне біле м'ясо з рум'яною скоринкою.

На гарнір до риби подати овочі або рис.

Сом, запечений з овочами під соусом

Інгредієнти:

  • філе сома - 1 кг;
  • цибуля ріпчаста - 1 штука;
  • морква - 1 штука;
  • квасоля стручкова - 150 г;
  • брокколі - 150 г;
  • картопля - 5 штук;
  • сіль і спеції - за смаком;
  • масло рослинне - 3 столові ложки;
  • половинка лимона;
  • сметана - 2 столові ложки;
  • майонез - 2 столові ложки;
  • дижонская гірчиця - 1 столова ложка.

Рибне філе порізати на порційні шматки, збризнути лимонним соком, посолити і посипати спеціями. Картоплю і моркву порізати кружальцями, цибулю - півкільцями. Деко змастити олією. Першим шаром викласти рибу, потім овочі. Зверху покласти зелену стручкову квасолю і брокколі.

Зверху покласти зелену стручкову квасолю і брокколі

Стручкову квасолю і брокколі можна використовувати як в свіжому вигляді, так і в замороженому. За бажанням можна придбати вже готову заморожену овочеву суміш.

Приготувати соус для запікання. Змішати майонез, сметану і гірчицю і цією сумішшю полити зверху рибу з овочами.

Готувати в духовці при температурі 180-200 градусів протягом 30-40 хвилин. Періодично поливати рибу з овочами соком, що виділяється.

Простий шашлик з м'яса сома

Інгредієнти:

  • філе сома - 3 кг;
  • цибуля - 1,5 кг;
  • сіль, перець чорний мелений, паприка, коріандр - за смаком;
  • лимон - 1 штука.

Рибне філе порізати середніми шматками, полити лимонним соком, посолити і посипати спеціями. Цибулю порізати кільцями, додати до риби, ретельно перемішати і залишити маринуватися на 2-3 години.

Після того як риба промаринуется нанизати шматки на шампури і посмажити на мангалі на не сильно жарких вугіллі.

Подавати зі свіжими овочами, зеленню і рисом.

Сом, запечений з грибами

Інгредієнти:

  • 500 г риби (філе);
  • 100 г вершкового масла;
  • 120 г твердого сиру;
  • 1 кг картоплі;
  • гриби (шампіньйони або гливи) - 500 г;
  • спеції, томатний соус і зелень - за смаком;
  • рослинне масло - для смаження.

Рибу посолити, посипати спеціями і залишити на 20 хвилин. Гриби порізати скибочками і обсмажити на олії 5-10 хвилин. Змішати обсмажені гриби з томатним соусом, додати трохи води, якщо соус дуже густий. Картоплю порізати пластинками.

На деко викласти філе сома, потім картопля, крупно натертий сир і зверху залити томатно-грибним соусом. Запікати в духовці при температурі 200 градусів до готовності. При подачі на стіл посипати дрібно рубаною зеленню.

Сом «За - монастирськи»

Інгредієнти:

  • філе сома - 1 кг;
  • цибуля - 5 штук;
  • печериці - 500 г;
  • сир твердий - 200 г;
  • майонез, рослинна олія, сіль і спеції - за смаком.

Рибне філе порізати пластинами, шириною по 2-3 сантиметри. Рибу посолити, приправити спеціями і змастити з двох сторін майонезом. Викласти рибу на деко, змащене олією.

Цибулю і гриби порізати (кільцями і пластинками). Овочі викласти зверху риби і посипати все тертим сиром. Поставити в духовку на 40-45 хвилин запікатися при температурі 200-210 градусів.

Сом, запечений в сметанному соусі

Інгредієнти:

  • філе сома - 1 кг;
  • сметана (не жирний) - 200 г;
  • борошно і рослинне масло - для смаження і панірування;
  • цибуля - 2 штуки;
  • вершкове масло - 2 столові ложки;
  • сіль і суміш спецій для риби - на смак.

Філе риби порізати на невеликі шматки, посолити, приправити спеціями, обваляти в борошні і обсмажити на сковороді в рослинному маслі до золотистого кольору.

Цибулю нарізати кільцями і обсмажити на вершковому маслі.

Обсмажене філе сома викласти в деко, зверху посипати цибулею і залити сметаною. Запікати 20 хвилин у духовці при температурі 180 градусів.

Сом в горщику

Інгредієнти:

  • філе сома - 1 кг;
  • картопля - 7 штук;
  • цибуля - 3 штуки;
  • морква - 3 штуки;
  • сметана - 200 г;
  • сіль і спеції - за смаком;
  • часник - за смаком;
  • майонез - 100 г;
  • вершкове масло - 100 г.

Картоплю і моркву нарізати скибочками, а цибулю - півкільцями. Філе сома нарізати невеликими брусочками, приправити сіллю і спеціями.

У горщики для запікання покласти на дно по шматочку вершкового масла, потім овочі і зверху брусочки риби. Змішати майонез, сметану, спеції, подрібнений часник і отриманий соус додати до риби з овочами.

Запікати в духовці 40-45 хвилин при температурі 180-190 градусів.

Домашні котлетки з сома

Інгредієнти:

  • філе сома - 500 г;
  • хліб білий - 100 г;
  • молоко - 1 стакан;
  • цибуля - 3 штуки;
  • яйця - 3 штуки;
  • гриби сушені - 30 г;
  • масло рослинне - 0,5 склянки;
  • сухарі мелені - 0,5 склянки;
  • сіль і суміш спецій для риби - на смак, зелень.

Хліб замочити в теплому молоці, трохи віджати і разом з рибою пропустити через м'ясорубку. Фарш посолити, приправити спеціями для риби, ретельно перемішати. Зробити начинку для котлет. Сушені гриби попередньо замочити в холодній воді на 2 години, а потім відварити в цій же воді практично до готовності. Курячі яйця відварити круто (2 штуки). Відварені гриби і яйця дрібно порізати і змішати з обсмаженою подрібненою цибулею, зеленню та спеціями.

З рибного фаршу скачати кульки завбільшки з куряче яйце. Шарик викласти на плоску вологу поверхню і акуратно надати йому форму коржі. В середину покласти начинку і сформувати котлетку.

Обваляти котлетки в яйці, потім в панірувальних сухарях і обсмажити на рослинному маслі в глибокій сковороді з двох сторін до золотистої скоринки. Перекласти котлетки в деко і запекти в духовці до готовності.

Філе сома в томатному соусі

Інгредієнти:

  • філе сома - 500 г;
  • спеції - за смаком;
  • цибуля - 2 штуки;
  • морква - 2 штуки;
  • рослинне масло - для смаження;
  • томатна паста - 5 столових ложок;
  • борошно - 5 столових ложок (для панірування).

Рибне філе порізати на порційні шматки, посолити, поперчити, обваляти в борошні і обсмажити на рослинному маслі з двох сторін. Для приготування соусу нарізати цибулю кубиками, а моркву натерти на крупній тертці. Обсмажити овочі на рослинному маслі, додати спеції і томатну пасту. Якщо соус виходить дуже густим, додати води.

Залити соусом рибу і згасити ще 7-10 хвилин на повільному вогні.

Сом, тушкований в білому вині

Інгредієнти:

  • сом - 1 кг;
  • сухе біле вино - 200 г;
  • вершкове масло - 150 г;
  • борошно - 3 столові ложки;
  • зелень петрушки - за смаком;
  • лавровий лист - 2-3 штуки;
  • лимон - 1 штука;
  • сіль, мелений чорний перець, коріандр - за смаком.

Рибу очистити від слизу, ретельно вимити, відокремити хвіст, плавники і голову. Розтопити вершкове масло, додати до нього вино, спеції і лавровий лист. Рибу порізати на шматки, збризнути лимонним соком, посолити, поперчити і покласти в масло зі спеціями.

Гасити рибу на повільному вогні під закритою кришкою до готовності. Потім вийняти рибу, а з залишився бульйону приготувати соус. Додати в бульйон борошно, ретельно розмішати і довести до кипіння. При подачі рибу прикрасити зеленню петрушки і скибочками лимона.

Сом на грилі

Інгредієнти (на 4 порції):

  • стейки сома - 4 штуки;
  • сіль і перець чорний мелений - за смаком;
  • сік половини лайма;
  • рослинне масло - 0,5 склянки;
  • цукор - 1 столова ложка;
  • гілки зеленого кропу.

Рибні стейки посолити, поперчити і залишити на 20 хвилин. У глибокому посуді змішати сік лайма (можна сік лимона, якщо немає лайма), рослинне масло, цукор. Все перемішати, покласти в соус рибу, перемішати ще раз. Накрити рибу кропом і залишити маринуватися в прохолодному місці на 1-2 години.

Готувати на решітці-гриль на повільних вугіллі. Перед викладкою на гриль рибні стейки ще раз добре змастити маринадом. Подавати з відвареною картоплею, рисом або овочами.

Суп з голови сома

Інгредієнти:

  • голова сома - близько 1 кг;
  • рис - 80 г;
  • вода - 2 літри;
  • морква - 1 штука;
  • цибуля - 1 штука;
  • рослинне масло - 3 столові ложки;
  • зелень (кріп) і спеції - за смаком.

Голову сома добре вимити, залити холодною водою і поставити варити на середній вогонь. Під час варіння періодично знімати піну, посолити, додати чорний перець горошком, духмяний перець і лавровий лист - по 2-3 штуки.

Овочі порізати довільно і обсмажити в рослинній олії. Зварену голову вийняти на блюдо, а бульйон процідити. Додати в бульйон обсмажені овочі і заздалегідь промитий і замочений у воді рис.

Від голови відокремити м'якоть і додати її в суп за 5-7 хвилин до готовності. При подачі додати дрібно порізану зелень.

Вечеря за 20 хвилин

Страви з сома: рецепти з фото

Юшка з сома

Інгредієнти:

  • 1 кг риби;
  • картопля - 5-6 штук;
  • помідори - 3-4 штуки;
  • цибуля - 2 штуки;
  • морква - 1 штука;
  • вершкове масло - 2 столові ложки;
  • спеції (сіль, перець горошком, лавровий лист) і зелень - за смаком.

Ретельно почистити і помити рибу. Відокремити філе від хребта і кісток, порізати на порційні шматки, посолити, поперчити і прибрати на 30 хвилин у холодильник. З голови сома зварити рибний бульйон, процідити. Порізати на кубики картоплю, цибулю і моркву, довести до кипіння і варити 15 хвилин.

Потім додати порізані помідори, рибне філе і спеції. Варити до готовності і заправити вершковим маслом. При подачі додати рубану зелень.

Апетитний сом в золотистому клярі

Інгредієнти (на 4 порції):

  • філе сома - 500 г;
  • яйце - 1 штука;
  • борошно - 50 г;
  • сметана - 30 г;
  • майонез - 30 г;
  • лимон - 0,5 штуки;
  • рослинне масло - для смаження;
  • спеції - за смаком.

Філе риби посолити, полити лимонним соком і залишити маринуватися на 15-20 хвилин.

Яйця, сметану і майонез перемішати віночком. Додати борошно, сіль і спеції і розмішати до однорідної маси. За своєю консистенцією кляр повинен бути схожий на сметану середньої густини.

Рибу порізати невеликими шматочками, швидко занурити в кляр і обсмажити з двох сторін до золотистого кольору. Подавати до столу в охолодженому вигляді.

Сом, запечений цілком у духовці

Інгредієнти:

  • сом - ціла риба (до 5 кг);
  • лимон - 2 штуки;
  • цибуля ріпчаста - 3 штуки;
  • морква - 3 штуки;
  • зелень і спеції - за смаком.

Ретельно почистити і випатрати рибу. Для цього гострим ножем зробити розріз черевця від хвоста до голови. Акуратно, не роздавав жовч, видалити нутрощі і вирізати зябра. Голову у сома відрізати тільки в тому випадку, якщо риба цілком не поміщається на деко. Після чищення й патрання рибу ретельно вимити.

Зробити надрізи на рибі з двох сторін для фарширування. В результаті риба повинна залишитися цілою, але з «кишеньками» на спині.

Наступний крок - натерти тушку спеціями і сіллю. Полити її лимонним соком і залишити маринуватися на 15-20 хвилин.

Нарізати овочі і лимон кільцями, зелень дрібно посікти. З лимона видалити все насіння, це позбавить від згірклого присмаку.

Нафарширувати рибу (черевце) овочами і зеленню, а в «кишеньки» вкласти скибочки лимона. Змастити рибу рослинним маслом і укласти на деко.

Готувати 30-40 хвилин в духовці, розігрітій до 180-200 градусів. В результаті має вийти смачне біле м'ясо з рум'яною скоринкою.

На гарнір до риби подати овочі або рис.

Сом, запечений з овочами під соусом

Інгредієнти:

  • філе сома - 1 кг;
  • цибуля ріпчаста - 1 штука;
  • морква - 1 штука;
  • квасоля стручкова - 150 г;
  • брокколі - 150 г;
  • картопля - 5 штук;
  • сіль і спеції - за смаком;
  • масло рослинне - 3 столові ложки;
  • половинка лимона;
  • сметана - 2 столові ложки;
  • майонез - 2 столові ложки;
  • дижонская гірчиця - 1 столова ложка.

Рибне філе порізати на порційні шматки, збризнути лимонним соком, посолити і посипати спеціями. Картоплю і моркву порізати кружальцями, цибулю - півкільцями. Деко змастити олією. Першим шаром викласти рибу, потім овочі. Зверху покласти зелену стручкову квасолю і брокколі.

Зверху покласти зелену стручкову квасолю і брокколі

Стручкову квасолю і брокколі можна використовувати як в свіжому вигляді, так і в замороженому. За бажанням можна придбати вже готову заморожену овочеву суміш.

Приготувати соус для запікання. Змішати майонез, сметану і гірчицю і цією сумішшю полити зверху рибу з овочами.

Готувати в духовці при температурі 180-200 градусів протягом 30-40 хвилин. Періодично поливати рибу з овочами соком, що виділяється.

Простий шашлик з м'яса сома

Інгредієнти:

  • філе сома - 3 кг;
  • цибуля - 1,5 кг;
  • сіль, перець чорний мелений, паприка, коріандр - за смаком;
  • лимон - 1 штука.

Рибне філе порізати середніми шматками, полити лимонним соком, посолити і посипати спеціями. Цибулю порізати кільцями, додати до риби, ретельно перемішати і залишити маринуватися на 2-3 години.

Після того як риба промаринуется нанизати шматки на шампури і посмажити на мангалі на не сильно жарких вугіллі.

Подавати зі свіжими овочами, зеленню і рисом.

Сом, запечений з грибами

Інгредієнти:

  • 500 г риби (філе);
  • 100 г вершкового масла;
  • 120 г твердого сиру;
  • 1 кг картоплі;
  • гриби (шампіньйони або гливи) - 500 г;
  • спеції, томатний соус і зелень - за смаком;
  • рослинне масло - для смаження.

Рибу посолити, посипати спеціями і залишити на 20 хвилин. Гриби порізати скибочками і обсмажити на олії 5-10 хвилин. Змішати обсмажені гриби з томатним соусом, додати трохи води, якщо соус дуже густий. Картоплю порізати пластинками.

На деко викласти філе сома, потім картопля, крупно натертий сир і зверху залити томатно-грибним соусом. Запікати в духовці при температурі 200 градусів до готовності. При подачі на стіл посипати дрібно рубаною зеленню.

Сом «За - монастирськи»

Інгредієнти:

  • філе сома - 1 кг;
  • цибуля - 5 штук;
  • печериці - 500 г;
  • сир твердий - 200 г;
  • майонез, рослинна олія, сіль і спеції - за смаком.

Рибне філе порізати пластинами, шириною по 2-3 сантиметри. Рибу посолити, приправити спеціями і змастити з двох сторін майонезом. Викласти рибу на деко, змащене олією.

Цибулю і гриби порізати (кільцями і пластинками). Овочі викласти зверху риби і посипати все тертим сиром. Поставити в духовку на 40-45 хвилин запікатися при температурі 200-210 градусів.

Сом, запечений в сметанному соусі

Інгредієнти:

  • філе сома - 1 кг;
  • сметана (не жирний) - 200 г;
  • борошно і рослинне масло - для смаження і панірування;
  • цибуля - 2 штуки;
  • вершкове масло - 2 столові ложки;
  • сіль і суміш спецій для риби - на смак.

Філе риби порізати на невеликі шматки, посолити, приправити спеціями, обваляти в борошні і обсмажити на сковороді в рослинному маслі до золотистого кольору.

Цибулю нарізати кільцями і обсмажити на вершковому маслі.

Обсмажене філе сома викласти в деко, зверху посипати цибулею і залити сметаною. Запікати 20 хвилин у духовці при температурі 180 градусів.

Сом в горщику

Інгредієнти:

  • філе сома - 1 кг;
  • картопля - 7 штук;
  • цибуля - 3 штуки;
  • морква - 3 штуки;
  • сметана - 200 г;
  • сіль і спеції - за смаком;
  • часник - за смаком;
  • майонез - 100 г;
  • вершкове масло - 100 г.

Картоплю і моркву нарізати скибочками, а цибулю - півкільцями. Філе сома нарізати невеликими брусочками, приправити сіллю і спеціями.

У горщики для запікання покласти на дно по шматочку вершкового масла, потім овочі і зверху брусочки риби. Змішати майонез, сметану, спеції, подрібнений часник і отриманий соус додати до риби з овочами.

Запікати в духовці 40-45 хвилин при температурі 180-190 градусів.

Домашні котлетки з сома

Інгредієнти:

  • філе сома - 500 г;
  • хліб білий - 100 г;
  • молоко - 1 стакан;
  • цибуля - 3 штуки;
  • яйця - 3 штуки;
  • гриби сушені - 30 г;
  • масло рослинне - 0,5 склянки;
  • сухарі мелені - 0,5 склянки;
  • сіль і суміш спецій для риби - на смак, зелень.

Хліб замочити в теплому молоці, трохи віджати і разом з рибою пропустити через м'ясорубку. Фарш посолити, приправити спеціями для риби, ретельно перемішати. Зробити начинку для котлет. Сушені гриби попередньо замочити в холодній воді на 2 години, а потім відварити в цій же воді практично до готовності. Курячі яйця відварити круто (2 штуки). Відварені гриби і яйця дрібно порізати і змішати з обсмаженою подрібненою цибулею, зеленню та спеціями.

З рибного фаршу скачати кульки завбільшки з куряче яйце. Шарик викласти на плоску вологу поверхню і акуратно надати йому форму коржі. В середину покласти начинку і сформувати котлетку.

Обваляти котлетки в яйці, потім в панірувальних сухарях і обсмажити на рослинному маслі в глибокій сковороді з двох сторін до золотистої скоринки. Перекласти котлетки в деко і запекти в духовці до готовності.

Філе сома в томатному соусі

Інгредієнти:

  • філе сома - 500 г;
  • спеції - за смаком;
  • цибуля - 2 штуки;
  • морква - 2 штуки;
  • рослинне масло - для смаження;
  • томатна паста - 5 столових ложок;
  • борошно - 5 столових ложок (для панірування).

Рибне філе порізати на порційні шматки, посолити, поперчити, обваляти в борошні і обсмажити на рослинному маслі з двох сторін. Для приготування соусу нарізати цибулю кубиками, а моркву натерти на крупній тертці. Обсмажити овочі на рослинному маслі, додати спеції і томатну пасту. Якщо соус виходить дуже густим, додати води.

Залити соусом рибу і згасити ще 7-10 хвилин на повільному вогні.

Сом, тушкований в білому вині

Інгредієнти:

  • сом - 1 кг;
  • сухе біле вино - 200 г;
  • вершкове масло - 150 г;
  • борошно - 3 столові ложки;
  • зелень петрушки - за смаком;
  • лавровий лист - 2-3 штуки;
  • лимон - 1 штука;
  • сіль, мелений чорний перець, коріандр - за смаком.

Рибу очистити від слизу, ретельно вимити, відокремити хвіст, плавники і голову. Розтопити вершкове масло, додати до нього вино, спеції і лавровий лист. Рибу порізати на шматки, збризнути лимонним соком, посолити, поперчити і покласти в масло зі спеціями.

Гасити рибу на повільному вогні під закритою кришкою до готовності. Потім вийняти рибу, а з залишився бульйону приготувати соус. Додати в бульйон борошно, ретельно розмішати і довести до кипіння. При подачі рибу прикрасити зеленню петрушки і скибочками лимона.

Сом на грилі

Інгредієнти (на 4 порції):

  • стейки сома - 4 штуки;
  • сіль і перець чорний мелений - за смаком;
  • сік половини лайма;
  • рослинне масло - 0,5 склянки;
  • цукор - 1 столова ложка;
  • гілки зеленого кропу.

Рибні стейки посолити, поперчити і залишити на 20 хвилин. У глибокому посуді змішати сік лайма (можна сік лимона, якщо немає лайма), рослинне масло, цукор. Все перемішати, покласти в соус рибу, перемішати ще раз. Накрити рибу кропом і залишити маринуватися в прохолодному місці на 1-2 години.

Готувати на решітці-гриль на повільних вугіллі. Перед викладкою на гриль рибні стейки ще раз добре змастити маринадом. Подавати з відвареною картоплею, рисом або овочами.

Суп з голови сома

Інгредієнти:

  • голова сома - близько 1 кг;
  • рис - 80 г;
  • вода - 2 літри;
  • морква - 1 штука;
  • цибуля - 1 штука;
  • рослинне масло - 3 столові ложки;
  • зелень (кріп) і спеції - за смаком.

Голову сома добре вимити, залити холодною водою і поставити варити на середній вогонь. Під час варіння періодично знімати піну, посолити, додати чорний перець горошком, духмяний перець і лавровий лист - по 2-3 штуки.

Овочі порізати довільно і обсмажити в рослинній олії. Зварену голову вийняти на блюдо, а бульйон процідити. Додати в бульйон обсмажені овочі і заздалегідь промитий і замочений у воді рис.

Від голови відокремити м'якоть і додати її в суп за 5-7 хвилин до готовності. При подачі додати дрібно порізану зелень.

Вечеря за 20 хвилин

 
  Обзор категорий  
 
Шины
 
     
 
  Специальное предложение  
   
     
     
Доставка осуществляется в города:
Александрия, Белая Церковь, Белгород-Днестровский, Бердичев, Бердянск, Борисполь, Боярка, Бровары, Бердичев, Васильков, Винница, Вознесенск, Горловка, Днепродзержинск, Днепропетровск, Донецк, Житомир, Запорожье, Евпатория, Ивано-Франковск, Измаил, Изюм, Каменец-Подольский, Керч, Кировоград, Ковель, Комсомольск, Конотоп, Краматорск, Кривой Рог, Кременчуг, Ильичевск, Луганск, Лубны, Луцк, Львов, Павлоград, Мариуполь, Миргород, Мелитополь, Мукачево, Николаев, Нежин, Никополь, Новая Каховка, Новоград - Волынский, Нововолынск, Одесса, Обухов, Павлоград, Пирятин, Прилуки, Полтава, Первомайск, Ровно, Славянск, Симферополь, Смела, Стрий, Сумы, Севастополь, Северодонецк, Тернополь, Ужгород, Умань, Харьков, Хмельницкий, Херсон, Феодосия, Чернигов, Черновцы, Южноукраинск, Ялта.

© 2009 - 2010 Интернет-магазин автотоваров и запчастей авто34

Каталог украинских интернет-магазинов