- Страви з сома: рецепти з фото Юшка з сома
- Апетитний сом в золотистому клярі
- Сом, запечений цілком у духовці
- Сом, запечений з овочами під соусом
- Простий шашлик з м'яса сома
- Сом, запечений з грибами
- Сом «За - монастирськи»
- Сом, запечений в сметанному соусі
- Сом в горщику
- Домашні котлетки з сома
- Філе сома в томатному соусі
- Сом, тушкований в білому вині
- Сом на грилі
- Суп з голови сома
- Страви з сома: рецепти з фото
- Апетитний сом в золотистому клярі
- Сом, запечений цілком у духовці
- Сом, запечений з овочами під соусом
- Простий шашлик з м'яса сома
- Сом, запечений з грибами
- Сом «За - монастирськи»
- Сом, запечений в сметанному соусі
- Сом в горщику
- Домашні котлетки з сома
- Філе сома в томатному соусі
- Сом, тушкований в білому вині
- Сом на грилі
- Суп з голови сома
- Страви з сома: рецепти з фото
- Апетитний сом в золотистому клярі
- Сом, запечений цілком у духовці
- Сом, запечений з овочами під соусом
- Простий шашлик з м'яса сома
- Сом, запечений з грибами
- Сом «За - монастирськи»
- Сом, запечений в сметанному соусі
- Сом в горщику
- Домашні котлетки з сома
- Філе сома в томатному соусі
- Сом, тушкований в білому вині
- Сом на грилі
- Суп з голови сома
- Страви з сома: рецепти з фото
- Апетитний сом в золотистому клярі
- Сом, запечений цілком у духовці
- Сом, запечений з овочами під соусом
- Простий шашлик з м'яса сома
- Сом, запечений з грибами
- Сом «За - монастирськи»
- Сом, запечений в сметанному соусі
- Сом в горщику
- Домашні котлетки з сома
- Філе сома в томатному соусі
- Сом, тушкований в білому вині
- Сом на грилі
- Суп з голови сома
- Страви з сома: рецепти з фото
- Апетитний сом в золотистому клярі
- Сом, запечений цілком у духовці
- Сом, запечений з овочами під соусом
- Простий шашлик з м'яса сома
- Сом, запечений з грибами
- Сом «За - монастирськи»
- Сом, запечений в сметанному соусі
- Сом в горщику
- Домашні котлетки з сома
- Філе сома в томатному соусі
- Сом, тушкований в білому вині
- Сом на грилі
- Суп з голови сома
Страви з сома: рецепти з фото Юшка з сома
Наша сеть партнеров Banwar
Складові:
- 1 кг риби;
- картопля - 5-6 штук;
- помідори - 3-4 штуки;
- цибуля - 2 штуки;
- морква - 1 штука;
- вершкове масло - 2 столові ложки;
- спеції (сіль, перець горошком, лавровий лист) і зелень - за смаком.
Ретельно почистити і помити рибу. Відокремити філе від хребта і кісток, порізати на порційні шматки, посолити, поперчити і прибрати на 30 хвилин у холодильник. З голови сома зварити рибний бульйон, процідити. Порізати на кубики картоплю, цибулю і моркву, довести до кипіння і варити 15 хвилин.
Потім додати порізані помідори, рибне філе і спеції. Варити до готовності і заправити вершковим маслом. При подачі додати рубану зелень.
Апетитний сом в золотистому клярі
Інгредієнти (на 4 порції):
- філе сома - 500 г;
- яйце - 1 штука;
- борошно - 50 г;
- сметана - 30 г;
- майонез - 30 г;
- лимон - 0,5 штуки;
- рослинне масло - для смаження;
- спеції - за смаком.
Філе риби посолити, полити лимонним соком і залишити маринуватися на 15-20 хвилин.
Яйця, сметану і майонез перемішати віночком. Додати борошно, сіль і спеції і розмішати до однорідної маси. За своєю консистенцією кляр повинен бути схожий на сметану середньої густини.
Рибу порізати невеликими шматочками, швидко занурити в кляр і обсмажити з двох сторін до золотистого кольору. Подавати до столу в охолодженому вигляді.
Сом, запечений цілком у духовці
Складові:
- сом - ціла риба (до 5 кг);
- лимон - 2 штуки;
- цибуля ріпчаста - 3 штуки;
- морква - 3 штуки;
- зелень і спеції - за смаком.
Ретельно почистити і випатрати рибу. Для цього гострим ножем зробити розріз черевця від хвоста до голови. Акуратно, не роздавав жовч, видалити нутрощі і вирізати зябра. Голову у сома відрізати тільки в тому випадку, якщо риба цілком не поміщається на деко. Після чищення й патрання рибу ретельно вимити.
Зробити надрізи на рибі з двох сторін для фарширування. В результаті риба повинна залишитися цілою, але з «кишеньками» на спині.
Наступний крок - натерти тушку спеціями і сіллю. Полити її лимонним соком і залишити маринуватися на 15-20 хвилин.
Нарізати овочі і лимон кільцями, зелень дрібно посікти. З лимона видалити все насіння, це позбавить від згірклого присмаку.
Нафарширувати рибу (черевце) овочами і зеленню, а в «кишеньки» вкласти скибочки лимона. Змастити рибу рослинним маслом і укласти на деко.
Готувати 30-40 хвилин в духовці, розігрітій до 180-200 градусів. В результаті має вийти смачне біле м'ясо з рум'яною скоринкою.
На гарнір до риби подати овочі або рис.
Сом, запечений з овочами під соусом
Складові:
- філе сома - 1 кг;
- цибуля ріпчаста - 1 штука;
- морква - 1 штука;
- квасоля стручкова - 150 г;
- брокколі - 150 г;
- картопля - 5 штук;
- сіль і спеції - за смаком;
- масло рослинне - 3 столові ложки;
- половинка лимона;
- сметана - 2 столові ложки;
- майонез - 2 столові ложки;
- дижонская гірчиця - 1 столова ложка.
Рибне філе порізати на порційні шматки, збризнути лимонним соком, посолити і посипати спеціями. Картоплю і моркву порізати кружальцями, цибулю - півкільцями. Деко змастити олією. Першим шаром викласти рибу, потім овочі. Зверху покласти зелену стручкову квасолю і брокколі.
Стручкову квасолю і брокколі можна використовувати як в свіжому вигляді, так і в замороженому. За бажанням можна придбати вже готову заморожену овочеву суміш.
Приготувати соус для запікання. Змішати майонез, сметану і гірчицю і цією сумішшю полити зверху рибу з овочами.
Готувати в духовці при температурі 180-200 градусів протягом 30-40 хвилин. Періодично поливати рибу з овочами соком, що виділяється.
Простий шашлик з м'яса сома
Складові:
- філе сома - 3 кг;
- цибуля - 1,5 кг;
- сіль, перець чорний мелений, паприка, коріандр - за смаком;
- лимон - 1 штука.
Рибне філе порізати середніми шматками, полити лимонним соком, посолити і посипати спеціями. Цибулю порізати кільцями, додати до риби, ретельно перемішати і залишити маринуватися на 2-3 години.
Після того як риба промаринуется нанизати шматки на шампури і посмажити на мангалі на не сильно жарких вугіллі.
Подавати зі свіжими овочами, зеленню і рисом.
Сом, запечений з грибами
Складові:
- 500 г риби (філе);
- 100 г вершкового масла;
- 120 г твердого сиру;
- 1 кг картоплі;
- гриби (шампіньйони або гливи) - 500 г;
- спеції, томатний соус і зелень - за смаком;
- рослинне масло - для смаження.
Рибу посолити, посипати спеціями і залишити на 20 хвилин. Гриби порізати скибочками і обсмажити на олії 5-10 хвилин. Змішати обсмажені гриби з томатним соусом, додати трохи води, якщо соус дуже густий. Картоплю порізати пластинками.
На деко викласти філе сома, потім картопля, крупно натертий сир і зверху залити томатно-грибним соусом. Запікати в духовці при температурі 200 градусів до готовності. При подачі на стіл посипати дрібно рубаною зеленню.
Сом «За - монастирськи»
Складові:
- філе сома - 1 кг;
- цибуля - 5 штук;
- печериці - 500 г;
- сир твердий - 200 г;
- майонез, рослинна олія, сіль і спеції - за смаком.
Рибне філе порізати пластинами, шириною по 2-3 сантиметри. Рибу посолити, приправити спеціями і змастити з двох сторін майонезом. Викласти рибу на деко, змащене олією.
Цибулю і гриби порізати (кільцями і пластинками). Овочі викласти зверху риби і посипати все тертим сиром. Поставити в духовку на 40-45 хвилин запікатися при температурі 200-210 градусів.
Сом, запечений в сметанному соусі
Складові:
- філе сома - 1 кг;
- сметана (не жирний) - 200 г;
- борошно і рослинне масло - для смаження і панірування;
- цибуля - 2 штуки;
- вершкове масло - 2 столові ложки;
- сіль і суміш спецій для риби - на смак.
Філе риби порізати на невеликі шматки, посолити, приправити спеціями, обваляти в борошні і обсмажити на сковороді в рослинному маслі до золотистого кольору.
Цибулю нарізати кільцями і обсмажити на вершковому маслі.
Обсмажене філе сома викласти в деко, зверху посипати цибулею і залити сметаною. Запікати 20 хвилин у духовці при температурі 180 градусів.
Сом в горщику
Складові:
- філе сома - 1 кг;
- картопля - 7 штук;
- цибуля - 3 штуки;
- морква - 3 штуки;
- сметана - 200 г;
- сіль і спеції - за смаком;
- часник - за смаком;
- майонез - 100 г;
- вершкове масло - 100 г.
Картоплю і моркву нарізати скибочками, а цибулю - півкільцями. Філе сома нарізати невеликими брусочками, приправити сіллю і спеціями.
У горщики для запікання покласти на дно по шматочку вершкового масла, потім овочі і зверху брусочки риби. Змішати майонез, сметану, спеції, подрібнений часник і отриманий соус додати до риби з овочами.
Запікати в духовці 40-45 хвилин при температурі 180-190 градусів.
Домашні котлетки з сома
Складові:
- філе сома - 500 г;
- хліб білий - 100 г;
- молоко - 1 стакан;
- цибуля - 3 штуки;
- яйця - 3 штуки;
- гриби сушені - 30 г;
- масло рослинне - 0,5 склянки;
- сухарі мелені - 0,5 склянки;
- сіль і суміш спецій для риби - на смак, зелень.
Хліб замочити в теплому молоці, трохи віджати і разом з рибою пропустити через м'ясорубку. Фарш посолити, приправити спеціями для риби, ретельно перемішати. Зробити начинку для котлет. Сушені гриби попередньо замочити в холодній воді на 2 години, а потім відварити в цій же воді практично до готовності. Курячі яйця відварити круто (2 штуки). Відварені гриби і яйця дрібно порізати і змішати з обсмаженою подрібненою цибулею, зеленню та спеціями.
З рибного фаршу скачати кульки завбільшки з куряче яйце. Шарик викласти на плоску вологу поверхню і акуратно надати йому форму коржі. В середину покласти начинку і сформувати котлетку.
Обваляти котлетки в яйці, потім в панірувальних сухарях і обсмажити на рослинному маслі в глибокій сковороді з двох сторін до золотистої скоринки. Перекласти котлетки в деко і запекти в духовці до готовності.
Філе сома в томатному соусі
Складові:
- філе сома - 500 г;
- спеції - за смаком;
- цибуля - 2 штуки;
- морква - 2 штуки;
- рослинне масло - для смаження;
- томатна паста - 5 столових ложок;
- борошно - 5 столових ложок (для панірування).
Рибне філе порізати на порційні шматки, посолити, поперчити, обваляти в борошні і обсмажити на рослинному маслі з двох сторін. Для приготування соусу нарізати цибулю кубиками, а моркву натерти на крупній тертці. Обсмажити овочі на рослинному маслі, додати спеції і томатну пасту. Якщо соус виходить дуже густим, додати води.
Залити соусом рибу і згасити ще 7-10 хвилин на повільному вогні.
Сом, тушкований в білому вині
Складові:
- сом - 1 кг;
- сухе біле вино - 200 г;
- вершкове масло - 150 г;
- борошно - 3 столові ложки;
- зелень петрушки - за смаком;
- лавровий лист - 2-3 штуки;
- лимон - 1 штука;
- сіль, мелений чорний перець, коріандр - за смаком.
Рибу очистити від слизу, ретельно вимити, відокремити хвіст, плавники і голову. Розтопити вершкове масло, додати до нього вино, спеції і лавровий лист. Рибу порізати на шматки, збризнути лимонним соком, посолити, поперчити і покласти в масло зі спеціями.
Гасити рибу на повільному вогні під закритою кришкою до готовності. Потім вийняти рибу, а з залишився бульйону приготувати соус. Додати в бульйон борошно, ретельно розмішати і довести до кипіння. При подачі рибу прикрасити зеленню петрушки і скибочками лимона.
Сом на грилі
Інгредієнти (на 4 порції):
- стейки сома - 4 штуки;
- сіль і перець чорний мелений - за смаком;
- сік половини лайма;
- рослинне масло - 0,5 склянки;
- цукор - 1 столова ложка;
- гілки зеленого кропу.
Рибні стейки посолити, поперчити і залишити на 20 хвилин. У глибокому посуді змішати сік лайма (можна сік лимона, якщо немає лайма), рослинне масло, цукор. Все перемішати, покласти в соус рибу, перемішати ще раз. Накрити рибу кропом і залишити маринуватися в прохолодному місці на 1-2 години.
Готувати на решітці-гриль на повільних вугіллі. Перед викладкою на гриль рибні стейки ще раз добре змастити маринадом. Подавати з відвареною картоплею, рисом або овочами.
Суп з голови сома
Складові:
- голова сома - близько 1 кг;
- рис - 80 г;
- вода - 2 літри;
- морква - 1 штука;
- цибуля - 1 штука;
- рослинне масло - 3 столові ложки;
- зелень (кріп) і спеції - за смаком.
Голову сома добре вимити, залити холодною водою і поставити варити на середній вогонь. Під час варіння періодично знімати піну, посолити, додати чорний перець горошком, духмяний перець і лавровий лист - по 2-3 штуки.
Овочі порізати довільно і обсмажити в рослинній олії. Зварену голову вийняти на блюдо, а бульйон процідити. Додати в бульйон обсмажені овочі і заздалегідь промитий і замочений у воді рис.
Від голови відокремити м'якоть і додати її в суп за 5-7 хвилин до готовності. При подачі додати дрібно порізану зелень.
Вечеря за 20 хвилин
Страви з сома: рецепти з фото
Юшка з сома
Інгредієнти:
- 1 кг риби;
- картопля - 5-6 штук;
- помідори - 3-4 штуки;
- цибуля - 2 штуки;
- морква - 1 штука;
- вершкове масло - 2 столові ложки;
- спеції (сіль, перець горошком, лавровий лист) і зелень - за смаком.
Ретельно почистити і помити рибу. Відокремити філе від хребта і кісток, порізати на порційні шматки, посолити, поперчити і прибрати на 30 хвилин у холодильник. З голови сома зварити рибний бульйон, процідити. Порізати на кубики картоплю, цибулю і моркву, довести до кипіння і варити 15 хвилин.
Потім додати порізані помідори, рибне філе і спеції. Варити до готовності і заправити вершковим маслом. При подачі додати рубану зелень.
Апетитний сом в золотистому клярі
Інгредієнти (на 4 порції):
- філе сома - 500 г;
- яйце - 1 штука;
- борошно - 50 г;
- сметана - 30 г;
- майонез - 30 г;
- лимон - 0,5 штуки;
- рослинне масло - для смаження;
- спеції - за смаком.
Філе риби посолити, полити лимонним соком і залишити маринуватися на 15-20 хвилин.
Яйця, сметану і майонез перемішати віночком. Додати борошно, сіль і спеції і розмішати до однорідної маси. За своєю консистенцією кляр повинен бути схожий на сметану середньої густини.
Рибу порізати невеликими шматочками, швидко занурити в кляр і обсмажити з двох сторін до золотистого кольору. Подавати до столу в охолодженому вигляді.
Сом, запечений цілком у духовці
Інгредієнти:
- сом - ціла риба (до 5 кг);
- лимон - 2 штуки;
- цибуля ріпчаста - 3 штуки;
- морква - 3 штуки;
- зелень і спеції - за смаком.
Ретельно почистити і випатрати рибу. Для цього гострим ножем зробити розріз черевця від хвоста до голови. Акуратно, не роздавав жовч, видалити нутрощі і вирізати зябра. Голову у сома відрізати тільки в тому випадку, якщо риба цілком не поміщається на деко. Після чищення й патрання рибу ретельно вимити.
Зробити надрізи на рибі з двох сторін для фарширування. В результаті риба повинна залишитися цілою, але з «кишеньками» на спині.
Наступний крок - натерти тушку спеціями і сіллю. Полити її лимонним соком і залишити маринуватися на 15-20 хвилин.
Нарізати овочі і лимон кільцями, зелень дрібно посікти. З лимона видалити все насіння, це позбавить від згірклого присмаку.
Нафарширувати рибу (черевце) овочами і зеленню, а в «кишеньки» вкласти скибочки лимона. Змастити рибу рослинним маслом і укласти на деко.
Готувати 30-40 хвилин в духовці, розігрітій до 180-200 градусів. В результаті має вийти смачне біле м'ясо з рум'яною скоринкою.
На гарнір до риби подати овочі або рис.
Сом, запечений з овочами під соусом
Інгредієнти:
- філе сома - 1 кг;
- цибуля ріпчаста - 1 штука;
- морква - 1 штука;
- квасоля стручкова - 150 г;
- брокколі - 150 г;
- картопля - 5 штук;
- сіль і спеції - за смаком;
- масло рослинне - 3 столові ложки;
- половинка лимона;
- сметана - 2 столові ложки;
- майонез - 2 столові ложки;
- дижонская гірчиця - 1 столова ложка.
Рибне філе порізати на порційні шматки, збризнути лимонним соком, посолити і посипати спеціями. Картоплю і моркву порізати кружальцями, цибулю - півкільцями. Деко змастити олією. Першим шаром викласти рибу, потім овочі. Зверху покласти зелену стручкову квасолю і брокколі.
Стручкову квасолю і брокколі можна використовувати як в свіжому вигляді, так і в замороженому. За бажанням можна придбати вже готову заморожену овочеву суміш.
Приготувати соус для запікання. Змішати майонез, сметану і гірчицю і цією сумішшю полити зверху рибу з овочами.
Готувати в духовці при температурі 180-200 градусів протягом 30-40 хвилин. Періодично поливати рибу з овочами соком, що виділяється.
Простий шашлик з м'яса сома
Інгредієнти:
- філе сома - 3 кг;
- цибуля - 1,5 кг;
- сіль, перець чорний мелений, паприка, коріандр - за смаком;
- лимон - 1 штука.
Рибне філе порізати середніми шматками, полити лимонним соком, посолити і посипати спеціями. Цибулю порізати кільцями, додати до риби, ретельно перемішати і залишити маринуватися на 2-3 години.
Після того як риба промаринуется нанизати шматки на шампури і посмажити на мангалі на не сильно жарких вугіллі.
Подавати зі свіжими овочами, зеленню і рисом.
Сом, запечений з грибами
Інгредієнти:
- 500 г риби (філе);
- 100 г вершкового масла;
- 120 г твердого сиру;
- 1 кг картоплі;
- гриби (шампіньйони або гливи) - 500 г;
- спеції, томатний соус і зелень - за смаком;
- рослинне масло - для смаження.
Рибу посолити, посипати спеціями і залишити на 20 хвилин. Гриби порізати скибочками і обсмажити на олії 5-10 хвилин. Змішати обсмажені гриби з томатним соусом, додати трохи води, якщо соус дуже густий. Картоплю порізати пластинками.
На деко викласти філе сома, потім картопля, крупно натертий сир і зверху залити томатно-грибним соусом. Запікати в духовці при температурі 200 градусів до готовності. При подачі на стіл посипати дрібно рубаною зеленню.
Сом «За - монастирськи»
Інгредієнти:
- філе сома - 1 кг;
- цибуля - 5 штук;
- печериці - 500 г;
- сир твердий - 200 г;
- майонез, рослинна олія, сіль і спеції - за смаком.
Рибне філе порізати пластинами, шириною по 2-3 сантиметри. Рибу посолити, приправити спеціями і змастити з двох сторін майонезом. Викласти рибу на деко, змащене олією.
Цибулю і гриби порізати (кільцями і пластинками). Овочі викласти зверху риби і посипати все тертим сиром. Поставити в духовку на 40-45 хвилин запікатися при температурі 200-210 градусів.
Сом, запечений в сметанному соусі
Інгредієнти:
- філе сома - 1 кг;
- сметана (не жирний) - 200 г;
- борошно і рослинне масло - для смаження і панірування;
- цибуля - 2 штуки;
- вершкове масло - 2 столові ложки;
- сіль і суміш спецій для риби - на смак.
Філе риби порізати на невеликі шматки, посолити, приправити спеціями, обваляти в борошні і обсмажити на сковороді в рослинному маслі до золотистого кольору.
Цибулю нарізати кільцями і обсмажити на вершковому маслі.
Обсмажене філе сома викласти в деко, зверху посипати цибулею і залити сметаною. Запікати 20 хвилин у духовці при температурі 180 градусів.
Сом в горщику
Інгредієнти:
- філе сома - 1 кг;
- картопля - 7 штук;
- цибуля - 3 штуки;
- морква - 3 штуки;
- сметана - 200 г;
- сіль і спеції - за смаком;
- часник - за смаком;
- майонез - 100 г;
- вершкове масло - 100 г.
Картоплю і моркву нарізати скибочками, а цибулю - півкільцями. Філе сома нарізати невеликими брусочками, приправити сіллю і спеціями.
У горщики для запікання покласти на дно по шматочку вершкового масла, потім овочі і зверху брусочки риби. Змішати майонез, сметану, спеції, подрібнений часник і отриманий соус додати до риби з овочами.
Запікати в духовці 40-45 хвилин при температурі 180-190 градусів.
Домашні котлетки з сома
Інгредієнти:
- філе сома - 500 г;
- хліб білий - 100 г;
- молоко - 1 стакан;
- цибуля - 3 штуки;
- яйця - 3 штуки;
- гриби сушені - 30 г;
- масло рослинне - 0,5 склянки;
- сухарі мелені - 0,5 склянки;
- сіль і суміш спецій для риби - на смак, зелень.
Хліб замочити в теплому молоці, трохи віджати і разом з рибою пропустити через м'ясорубку. Фарш посолити, приправити спеціями для риби, ретельно перемішати. Зробити начинку для котлет. Сушені гриби попередньо замочити в холодній воді на 2 години, а потім відварити в цій же воді практично до готовності. Курячі яйця відварити круто (2 штуки). Відварені гриби і яйця дрібно порізати і змішати з обсмаженою подрібненою цибулею, зеленню та спеціями.
З рибного фаршу скачати кульки завбільшки з куряче яйце. Шарик викласти на плоску вологу поверхню і акуратно надати йому форму коржі. В середину покласти начинку і сформувати котлетку.
Обваляти котлетки в яйці, потім в панірувальних сухарях і обсмажити на рослинному маслі в глибокій сковороді з двох сторін до золотистої скоринки. Перекласти котлетки в деко і запекти в духовці до готовності.
Філе сома в томатному соусі
Інгредієнти:
- філе сома - 500 г;
- спеції - за смаком;
- цибуля - 2 штуки;
- морква - 2 штуки;
- рослинне масло - для смаження;
- томатна паста - 5 столових ложок;
- борошно - 5 столових ложок (для панірування).
Рибне філе порізати на порційні шматки, посолити, поперчити, обваляти в борошні і обсмажити на рослинному маслі з двох сторін. Для приготування соусу нарізати цибулю кубиками, а моркву натерти на крупній тертці. Обсмажити овочі на рослинному маслі, додати спеції і томатну пасту. Якщо соус виходить дуже густим, додати води.
Залити соусом рибу і згасити ще 7-10 хвилин на повільному вогні.
Сом, тушкований в білому вині
Інгредієнти:
- сом - 1 кг;
- сухе біле вино - 200 г;
- вершкове масло - 150 г;
- борошно - 3 столові ложки;
- зелень петрушки - за смаком;
- лавровий лист - 2-3 штуки;
- лимон - 1 штука;
- сіль, мелений чорний перець, коріандр - за смаком.
Рибу очистити від слизу, ретельно вимити, відокремити хвіст, плавники і голову. Розтопити вершкове масло, додати до нього вино, спеції і лавровий лист. Рибу порізати на шматки, збризнути лимонним соком, посолити, поперчити і покласти в масло зі спеціями.
Гасити рибу на повільному вогні під закритою кришкою до готовності. Потім вийняти рибу, а з залишився бульйону приготувати соус. Додати в бульйон борошно, ретельно розмішати і довести до кипіння. При подачі рибу прикрасити зеленню петрушки і скибочками лимона.
Сом на грилі
Інгредієнти (на 4 порції):
- стейки сома - 4 штуки;
- сіль і перець чорний мелений - за смаком;
- сік половини лайма;
- рослинне масло - 0,5 склянки;
- цукор - 1 столова ложка;
- гілки зеленого кропу.
Рибні стейки посолити, поперчити і залишити на 20 хвилин. У глибокому посуді змішати сік лайма (можна сік лимона, якщо немає лайма), рослинне масло, цукор. Все перемішати, покласти в соус рибу, перемішати ще раз. Накрити рибу кропом і залишити маринуватися в прохолодному місці на 1-2 години.
Готувати на решітці-гриль на повільних вугіллі. Перед викладкою на гриль рибні стейки ще раз добре змастити маринадом. Подавати з відвареною картоплею, рисом або овочами.
Суп з голови сома
Інгредієнти:
- голова сома - близько 1 кг;
- рис - 80 г;
- вода - 2 літри;
- морква - 1 штука;
- цибуля - 1 штука;
- рослинне масло - 3 столові ложки;
- зелень (кріп) і спеції - за смаком.
Голову сома добре вимити, залити холодною водою і поставити варити на середній вогонь. Під час варіння періодично знімати піну, посолити, додати чорний перець горошком, духмяний перець і лавровий лист - по 2-3 штуки.
Овочі порізати довільно і обсмажити в рослинній олії. Зварену голову вийняти на блюдо, а бульйон процідити. Додати в бульйон обсмажені овочі і заздалегідь промитий і замочений у воді рис.
Від голови відокремити м'якоть і додати її в суп за 5-7 хвилин до готовності. При подачі додати дрібно порізану зелень.
Вечеря за 20 хвилин
Страви з сома: рецепти з фото
Юшка з сома
Інгредієнти:
- 1 кг риби;
- картопля - 5-6 штук;
- помідори - 3-4 штуки;
- цибуля - 2 штуки;
- морква - 1 штука;
- вершкове масло - 2 столові ложки;
- спеції (сіль, перець горошком, лавровий лист) і зелень - за смаком.
Ретельно почистити і помити рибу. Відокремити філе від хребта і кісток, порізати на порційні шматки, посолити, поперчити і прибрати на 30 хвилин у холодильник. З голови сома зварити рибний бульйон, процідити. Порізати на кубики картоплю, цибулю і моркву, довести до кипіння і варити 15 хвилин.
Потім додати порізані помідори, рибне філе і спеції. Варити до готовності і заправити вершковим маслом. При подачі додати рубану зелень.
Апетитний сом в золотистому клярі
Інгредієнти (на 4 порції):
- філе сома - 500 г;
- яйце - 1 штука;
- борошно - 50 г;
- сметана - 30 г;
- майонез - 30 г;
- лимон - 0,5 штуки;
- рослинне масло - для смаження;
- спеції - за смаком.
Філе риби посолити, полити лимонним соком і залишити маринуватися на 15-20 хвилин.
Яйця, сметану і майонез перемішати віночком. Додати борошно, сіль і спеції і розмішати до однорідної маси. За своєю консистенцією кляр повинен бути схожий на сметану середньої густини.
Рибу порізати невеликими шматочками, швидко занурити в кляр і обсмажити з двох сторін до золотистого кольору. Подавати до столу в охолодженому вигляді.
Сом, запечений цілком у духовці
Інгредієнти:
- сом - ціла риба (до 5 кг);
- лимон - 2 штуки;
- цибуля ріпчаста - 3 штуки;
- морква - 3 штуки;
- зелень і спеції - за смаком.
Ретельно почистити і випатрати рибу. Для цього гострим ножем зробити розріз черевця від хвоста до голови. Акуратно, не роздавав жовч, видалити нутрощі і вирізати зябра. Голову у сома відрізати тільки в тому випадку, якщо риба цілком не поміщається на деко. Після чищення й патрання рибу ретельно вимити.
Зробити надрізи на рибі з двох сторін для фарширування. В результаті риба повинна залишитися цілою, але з «кишеньками» на спині.
Наступний крок - натерти тушку спеціями і сіллю. Полити її лимонним соком і залишити маринуватися на 15-20 хвилин.
Нарізати овочі і лимон кільцями, зелень дрібно посікти. З лимона видалити все насіння, це позбавить від згірклого присмаку.
Нафарширувати рибу (черевце) овочами і зеленню, а в «кишеньки» вкласти скибочки лимона. Змастити рибу рослинним маслом і укласти на деко.
Готувати 30-40 хвилин в духовці, розігрітій до 180-200 градусів. В результаті має вийти смачне біле м'ясо з рум'яною скоринкою.
На гарнір до риби подати овочі або рис.
Сом, запечений з овочами під соусом
Інгредієнти:
- філе сома - 1 кг;
- цибуля ріпчаста - 1 штука;
- морква - 1 штука;
- квасоля стручкова - 150 г;
- брокколі - 150 г;
- картопля - 5 штук;
- сіль і спеції - за смаком;
- масло рослинне - 3 столові ложки;
- половинка лимона;
- сметана - 2 столові ложки;
- майонез - 2 столові ложки;
- дижонская гірчиця - 1 столова ложка.
Рибне філе порізати на порційні шматки, збризнути лимонним соком, посолити і посипати спеціями. Картоплю і моркву порізати кружальцями, цибулю - півкільцями. Деко змастити олією. Першим шаром викласти рибу, потім овочі. Зверху покласти зелену стручкову квасолю і брокколі.
Стручкову квасолю і брокколі можна використовувати як в свіжому вигляді, так і в замороженому. За бажанням можна придбати вже готову заморожену овочеву суміш.
Приготувати соус для запікання. Змішати майонез, сметану і гірчицю і цією сумішшю полити зверху рибу з овочами.
Готувати в духовці при температурі 180-200 градусів протягом 30-40 хвилин. Періодично поливати рибу з овочами соком, що виділяється.
Простий шашлик з м'яса сома
Інгредієнти:
- філе сома - 3 кг;
- цибуля - 1,5 кг;
- сіль, перець чорний мелений, паприка, коріандр - за смаком;
- лимон - 1 штука.
Рибне філе порізати середніми шматками, полити лимонним соком, посолити і посипати спеціями. Цибулю порізати кільцями, додати до риби, ретельно перемішати і залишити маринуватися на 2-3 години.
Після того як риба промаринуется нанизати шматки на шампури і посмажити на мангалі на не сильно жарких вугіллі.
Подавати зі свіжими овочами, зеленню і рисом.
Сом, запечений з грибами
Інгредієнти:
- 500 г риби (філе);
- 100 г вершкового масла;
- 120 г твердого сиру;
- 1 кг картоплі;
- гриби (шампіньйони або гливи) - 500 г;
- спеції, томатний соус і зелень - за смаком;
- рослинне масло - для смаження.
Рибу посолити, посипати спеціями і залишити на 20 хвилин. Гриби порізати скибочками і обсмажити на олії 5-10 хвилин. Змішати обсмажені гриби з томатним соусом, додати трохи води, якщо соус дуже густий. Картоплю порізати пластинками.
На деко викласти філе сома, потім картопля, крупно натертий сир і зверху залити томатно-грибним соусом. Запікати в духовці при температурі 200 градусів до готовності. При подачі на стіл посипати дрібно рубаною зеленню.
Сом «За - монастирськи»
Інгредієнти:
- філе сома - 1 кг;
- цибуля - 5 штук;
- печериці - 500 г;
- сир твердий - 200 г;
- майонез, рослинна олія, сіль і спеції - за смаком.
Рибне філе порізати пластинами, шириною по 2-3 сантиметри. Рибу посолити, приправити спеціями і змастити з двох сторін майонезом. Викласти рибу на деко, змащене олією.
Цибулю і гриби порізати (кільцями і пластинками). Овочі викласти зверху риби і посипати все тертим сиром. Поставити в духовку на 40-45 хвилин запікатися при температурі 200-210 градусів.
Сом, запечений в сметанному соусі
Інгредієнти:
- філе сома - 1 кг;
- сметана (не жирний) - 200 г;
- борошно і рослинне масло - для смаження і панірування;
- цибуля - 2 штуки;
- вершкове масло - 2 столові ложки;
- сіль і суміш спецій для риби - на смак.
Філе риби порізати на невеликі шматки, посолити, приправити спеціями, обваляти в борошні і обсмажити на сковороді в рослинному маслі до золотистого кольору.
Цибулю нарізати кільцями і обсмажити на вершковому маслі.
Обсмажене філе сома викласти в деко, зверху посипати цибулею і залити сметаною. Запікати 20 хвилин у духовці при температурі 180 градусів.
Сом в горщику
Інгредієнти:
- філе сома - 1 кг;
- картопля - 7 штук;
- цибуля - 3 штуки;
- морква - 3 штуки;
- сметана - 200 г;
- сіль і спеції - за смаком;
- часник - за смаком;
- майонез - 100 г;
- вершкове масло - 100 г.
Картоплю і моркву нарізати скибочками, а цибулю - півкільцями. Філе сома нарізати невеликими брусочками, приправити сіллю і спеціями.
У горщики для запікання покласти на дно по шматочку вершкового масла, потім овочі і зверху брусочки риби. Змішати майонез, сметану, спеції, подрібнений часник і отриманий соус додати до риби з овочами.
Запікати в духовці 40-45 хвилин при температурі 180-190 градусів.
Домашні котлетки з сома
Інгредієнти:
- філе сома - 500 г;
- хліб білий - 100 г;
- молоко - 1 стакан;
- цибуля - 3 штуки;
- яйця - 3 штуки;
- гриби сушені - 30 г;
- масло рослинне - 0,5 склянки;
- сухарі мелені - 0,5 склянки;
- сіль і суміш спецій для риби - на смак, зелень.
Хліб замочити в теплому молоці, трохи віджати і разом з рибою пропустити через м'ясорубку. Фарш посолити, приправити спеціями для риби, ретельно перемішати. Зробити начинку для котлет. Сушені гриби попередньо замочити в холодній воді на 2 години, а потім відварити в цій же воді практично до готовності. Курячі яйця відварити круто (2 штуки). Відварені гриби і яйця дрібно порізати і змішати з обсмаженою подрібненою цибулею, зеленню та спеціями.
З рибного фаршу скачати кульки завбільшки з куряче яйце. Шарик викласти на плоску вологу поверхню і акуратно надати йому форму коржі. В середину покласти начинку і сформувати котлетку.
Обваляти котлетки в яйці, потім в панірувальних сухарях і обсмажити на рослинному маслі в глибокій сковороді з двох сторін до золотистої скоринки. Перекласти котлетки в деко і запекти в духовці до готовності.
Філе сома в томатному соусі
Інгредієнти:
- філе сома - 500 г;
- спеції - за смаком;
- цибуля - 2 штуки;
- морква - 2 штуки;
- рослинне масло - для смаження;
- томатна паста - 5 столових ложок;
- борошно - 5 столових ложок (для панірування).
Рибне філе порізати на порційні шматки, посолити, поперчити, обваляти в борошні і обсмажити на рослинному маслі з двох сторін. Для приготування соусу нарізати цибулю кубиками, а моркву натерти на крупній тертці. Обсмажити овочі на рослинному маслі, додати спеції і томатну пасту. Якщо соус виходить дуже густим, додати води.
Залити соусом рибу і згасити ще 7-10 хвилин на повільному вогні.
Сом, тушкований в білому вині
Інгредієнти:
- сом - 1 кг;
- сухе біле вино - 200 г;
- вершкове масло - 150 г;
- борошно - 3 столові ложки;
- зелень петрушки - за смаком;
- лавровий лист - 2-3 штуки;
- лимон - 1 штука;
- сіль, мелений чорний перець, коріандр - за смаком.
Рибу очистити від слизу, ретельно вимити, відокремити хвіст, плавники і голову. Розтопити вершкове масло, додати до нього вино, спеції і лавровий лист. Рибу порізати на шматки, збризнути лимонним соком, посолити, поперчити і покласти в масло зі спеціями.
Гасити рибу на повільному вогні під закритою кришкою до готовності. Потім вийняти рибу, а з залишився бульйону приготувати соус. Додати в бульйон борошно, ретельно розмішати і довести до кипіння. При подачі рибу прикрасити зеленню петрушки і скибочками лимона.
Сом на грилі
Інгредієнти (на 4 порції):
- стейки сома - 4 штуки;
- сіль і перець чорний мелений - за смаком;
- сік половини лайма;
- рослинне масло - 0,5 склянки;
- цукор - 1 столова ложка;
- гілки зеленого кропу.
Рибні стейки посолити, поперчити і залишити на 20 хвилин. У глибокому посуді змішати сік лайма (можна сік лимона, якщо немає лайма), рослинне масло, цукор. Все перемішати, покласти в соус рибу, перемішати ще раз. Накрити рибу кропом і залишити маринуватися в прохолодному місці на 1-2 години.
Готувати на решітці-гриль на повільних вугіллі. Перед викладкою на гриль рибні стейки ще раз добре змастити маринадом. Подавати з відвареною картоплею, рисом або овочами.
Суп з голови сома
Інгредієнти:
- голова сома - близько 1 кг;
- рис - 80 г;
- вода - 2 літри;
- морква - 1 штука;
- цибуля - 1 штука;
- рослинне масло - 3 столові ложки;
- зелень (кріп) і спеції - за смаком.
Голову сома добре вимити, залити холодною водою і поставити варити на середній вогонь. Під час варіння періодично знімати піну, посолити, додати чорний перець горошком, духмяний перець і лавровий лист - по 2-3 штуки.
Овочі порізати довільно і обсмажити в рослинній олії. Зварену голову вийняти на блюдо, а бульйон процідити. Додати в бульйон обсмажені овочі і заздалегідь промитий і замочений у воді рис.
Від голови відокремити м'якоть і додати її в суп за 5-7 хвилин до готовності. При подачі додати дрібно порізану зелень.
Вечеря за 20 хвилин
Страви з сома: рецепти з фото
Юшка з сома
Інгредієнти:
- 1 кг риби;
- картопля - 5-6 штук;
- помідори - 3-4 штуки;
- цибуля - 2 штуки;
- морква - 1 штука;
- вершкове масло - 2 столові ложки;
- спеції (сіль, перець горошком, лавровий лист) і зелень - за смаком.
Ретельно почистити і помити рибу. Відокремити філе від хребта і кісток, порізати на порційні шматки, посолити, поперчити і прибрати на 30 хвилин у холодильник. З голови сома зварити рибний бульйон, процідити. Порізати на кубики картоплю, цибулю і моркву, довести до кипіння і варити 15 хвилин.
Потім додати порізані помідори, рибне філе і спеції. Варити до готовності і заправити вершковим маслом. При подачі додати рубану зелень.
Апетитний сом в золотистому клярі
Інгредієнти (на 4 порції):
- філе сома - 500 г;
- яйце - 1 штука;
- борошно - 50 г;
- сметана - 30 г;
- майонез - 30 г;
- лимон - 0,5 штуки;
- рослинне масло - для смаження;
- спеції - за смаком.
Філе риби посолити, полити лимонним соком і залишити маринуватися на 15-20 хвилин.
Яйця, сметану і майонез перемішати віночком. Додати борошно, сіль і спеції і розмішати до однорідної маси. За своєю консистенцією кляр повинен бути схожий на сметану середньої густини.
Рибу порізати невеликими шматочками, швидко занурити в кляр і обсмажити з двох сторін до золотистого кольору. Подавати до столу в охолодженому вигляді.
Сом, запечений цілком у духовці
Інгредієнти:
- сом - ціла риба (до 5 кг);
- лимон - 2 штуки;
- цибуля ріпчаста - 3 штуки;
- морква - 3 штуки;
- зелень і спеції - за смаком.
Ретельно почистити і випатрати рибу. Для цього гострим ножем зробити розріз черевця від хвоста до голови. Акуратно, не роздавав жовч, видалити нутрощі і вирізати зябра. Голову у сома відрізати тільки в тому випадку, якщо риба цілком не поміщається на деко. Після чищення й патрання рибу ретельно вимити.
Зробити надрізи на рибі з двох сторін для фарширування. В результаті риба повинна залишитися цілою, але з «кишеньками» на спині.
Наступний крок - натерти тушку спеціями і сіллю. Полити її лимонним соком і залишити маринуватися на 15-20 хвилин.
Нарізати овочі і лимон кільцями, зелень дрібно посікти. З лимона видалити все насіння, це позбавить від згірклого присмаку.
Нафарширувати рибу (черевце) овочами і зеленню, а в «кишеньки» вкласти скибочки лимона. Змастити рибу рослинним маслом і укласти на деко.
Готувати 30-40 хвилин в духовці, розігрітій до 180-200 градусів. В результаті має вийти смачне біле м'ясо з рум'яною скоринкою.
На гарнір до риби подати овочі або рис.
Сом, запечений з овочами під соусом
Інгредієнти:
- філе сома - 1 кг;
- цибуля ріпчаста - 1 штука;
- морква - 1 штука;
- квасоля стручкова - 150 г;
- брокколі - 150 г;
- картопля - 5 штук;
- сіль і спеції - за смаком;
- масло рослинне - 3 столові ложки;
- половинка лимона;
- сметана - 2 столові ложки;
- майонез - 2 столові ложки;
- дижонская гірчиця - 1 столова ложка.
Рибне філе порізати на порційні шматки, збризнути лимонним соком, посолити і посипати спеціями. Картоплю і моркву порізати кружальцями, цибулю - півкільцями. Деко змастити олією. Першим шаром викласти рибу, потім овочі. Зверху покласти зелену стручкову квасолю і брокколі.
Стручкову квасолю і брокколі можна використовувати як в свіжому вигляді, так і в замороженому. За бажанням можна придбати вже готову заморожену овочеву суміш.
Приготувати соус для запікання. Змішати майонез, сметану і гірчицю і цією сумішшю полити зверху рибу з овочами.
Готувати в духовці при температурі 180-200 градусів протягом 30-40 хвилин. Періодично поливати рибу з овочами соком, що виділяється.
Простий шашлик з м'яса сома
Інгредієнти:
- філе сома - 3 кг;
- цибуля - 1,5 кг;
- сіль, перець чорний мелений, паприка, коріандр - за смаком;
- лимон - 1 штука.
Рибне філе порізати середніми шматками, полити лимонним соком, посолити і посипати спеціями. Цибулю порізати кільцями, додати до риби, ретельно перемішати і залишити маринуватися на 2-3 години.
Після того як риба промаринуется нанизати шматки на шампури і посмажити на мангалі на не сильно жарких вугіллі.
Подавати зі свіжими овочами, зеленню і рисом.
Сом, запечений з грибами
Інгредієнти:
- 500 г риби (філе);
- 100 г вершкового масла;
- 120 г твердого сиру;
- 1 кг картоплі;
- гриби (шампіньйони або гливи) - 500 г;
- спеції, томатний соус і зелень - за смаком;
- рослинне масло - для смаження.
Рибу посолити, посипати спеціями і залишити на 20 хвилин. Гриби порізати скибочками і обсмажити на олії 5-10 хвилин. Змішати обсмажені гриби з томатним соусом, додати трохи води, якщо соус дуже густий. Картоплю порізати пластинками.
На деко викласти філе сома, потім картопля, крупно натертий сир і зверху залити томатно-грибним соусом. Запікати в духовці при температурі 200 градусів до готовності. При подачі на стіл посипати дрібно рубаною зеленню.
Сом «За - монастирськи»
Інгредієнти:
- філе сома - 1 кг;
- цибуля - 5 штук;
- печериці - 500 г;
- сир твердий - 200 г;
- майонез, рослинна олія, сіль і спеції - за смаком.
Рибне філе порізати пластинами, шириною по 2-3 сантиметри. Рибу посолити, приправити спеціями і змастити з двох сторін майонезом. Викласти рибу на деко, змащене олією.
Цибулю і гриби порізати (кільцями і пластинками). Овочі викласти зверху риби і посипати все тертим сиром. Поставити в духовку на 40-45 хвилин запікатися при температурі 200-210 градусів.
Сом, запечений в сметанному соусі
Інгредієнти:
- філе сома - 1 кг;
- сметана (не жирний) - 200 г;
- борошно і рослинне масло - для смаження і панірування;
- цибуля - 2 штуки;
- вершкове масло - 2 столові ложки;
- сіль і суміш спецій для риби - на смак.
Філе риби порізати на невеликі шматки, посолити, приправити спеціями, обваляти в борошні і обсмажити на сковороді в рослинному маслі до золотистого кольору.
Цибулю нарізати кільцями і обсмажити на вершковому маслі.
Обсмажене філе сома викласти в деко, зверху посипати цибулею і залити сметаною. Запікати 20 хвилин у духовці при температурі 180 градусів.
Сом в горщику
Інгредієнти:
- філе сома - 1 кг;
- картопля - 7 штук;
- цибуля - 3 штуки;
- морква - 3 штуки;
- сметана - 200 г;
- сіль і спеції - за смаком;
- часник - за смаком;
- майонез - 100 г;
- вершкове масло - 100 г.
Картоплю і моркву нарізати скибочками, а цибулю - півкільцями. Філе сома нарізати невеликими брусочками, приправити сіллю і спеціями.
У горщики для запікання покласти на дно по шматочку вершкового масла, потім овочі і зверху брусочки риби. Змішати майонез, сметану, спеції, подрібнений часник і отриманий соус додати до риби з овочами.
Запікати в духовці 40-45 хвилин при температурі 180-190 градусів.
Домашні котлетки з сома
Інгредієнти:
- філе сома - 500 г;
- хліб білий - 100 г;
- молоко - 1 стакан;
- цибуля - 3 штуки;
- яйця - 3 штуки;
- гриби сушені - 30 г;
- масло рослинне - 0,5 склянки;
- сухарі мелені - 0,5 склянки;
- сіль і суміш спецій для риби - на смак, зелень.
Хліб замочити в теплому молоці, трохи віджати і разом з рибою пропустити через м'ясорубку. Фарш посолити, приправити спеціями для риби, ретельно перемішати. Зробити начинку для котлет. Сушені гриби попередньо замочити в холодній воді на 2 години, а потім відварити в цій же воді практично до готовності. Курячі яйця відварити круто (2 штуки). Відварені гриби і яйця дрібно порізати і змішати з обсмаженою подрібненою цибулею, зеленню та спеціями.
З рибного фаршу скачати кульки завбільшки з куряче яйце. Шарик викласти на плоску вологу поверхню і акуратно надати йому форму коржі. В середину покласти начинку і сформувати котлетку.
Обваляти котлетки в яйці, потім в панірувальних сухарях і обсмажити на рослинному маслі в глибокій сковороді з двох сторін до золотистої скоринки. Перекласти котлетки в деко і запекти в духовці до готовності.
Філе сома в томатному соусі
Інгредієнти:
- філе сома - 500 г;
- спеції - за смаком;
- цибуля - 2 штуки;
- морква - 2 штуки;
- рослинне масло - для смаження;
- томатна паста - 5 столових ложок;
- борошно - 5 столових ложок (для панірування).
Рибне філе порізати на порційні шматки, посолити, поперчити, обваляти в борошні і обсмажити на рослинному маслі з двох сторін. Для приготування соусу нарізати цибулю кубиками, а моркву натерти на крупній тертці. Обсмажити овочі на рослинному маслі, додати спеції і томатну пасту. Якщо соус виходить дуже густим, додати води.
Залити соусом рибу і згасити ще 7-10 хвилин на повільному вогні.
Сом, тушкований в білому вині
Інгредієнти:
- сом - 1 кг;
- сухе біле вино - 200 г;
- вершкове масло - 150 г;
- борошно - 3 столові ложки;
- зелень петрушки - за смаком;
- лавровий лист - 2-3 штуки;
- лимон - 1 штука;
- сіль, мелений чорний перець, коріандр - за смаком.
Рибу очистити від слизу, ретельно вимити, відокремити хвіст, плавники і голову. Розтопити вершкове масло, додати до нього вино, спеції і лавровий лист. Рибу порізати на шматки, збризнути лимонним соком, посолити, поперчити і покласти в масло зі спеціями.
Гасити рибу на повільному вогні під закритою кришкою до готовності. Потім вийняти рибу, а з залишився бульйону приготувати соус. Додати в бульйон борошно, ретельно розмішати і довести до кипіння. При подачі рибу прикрасити зеленню петрушки і скибочками лимона.
Сом на грилі
Інгредієнти (на 4 порції):
- стейки сома - 4 штуки;
- сіль і перець чорний мелений - за смаком;
- сік половини лайма;
- рослинне масло - 0,5 склянки;
- цукор - 1 столова ложка;
- гілки зеленого кропу.
Рибні стейки посолити, поперчити і залишити на 20 хвилин. У глибокому посуді змішати сік лайма (можна сік лимона, якщо немає лайма), рослинне масло, цукор. Все перемішати, покласти в соус рибу, перемішати ще раз. Накрити рибу кропом і залишити маринуватися в прохолодному місці на 1-2 години.
Готувати на решітці-гриль на повільних вугіллі. Перед викладкою на гриль рибні стейки ще раз добре змастити маринадом. Подавати з відвареною картоплею, рисом або овочами.
Суп з голови сома
Інгредієнти:
- голова сома - близько 1 кг;
- рис - 80 г;
- вода - 2 літри;
- морква - 1 штука;
- цибуля - 1 штука;
- рослинне масло - 3 столові ложки;
- зелень (кріп) і спеції - за смаком.
Голову сома добре вимити, залити холодною водою і поставити варити на середній вогонь. Під час варіння періодично знімати піну, посолити, додати чорний перець горошком, духмяний перець і лавровий лист - по 2-3 штуки.
Овочі порізати довільно і обсмажити в рослинній олії. Зварену голову вийняти на блюдо, а бульйон процідити. Додати в бульйон обсмажені овочі і заздалегідь промитий і замочений у воді рис.
Від голови відокремити м'якоть і додати її в суп за 5-7 хвилин до готовності. При подачі додати дрібно порізану зелень.
Вечеря за 20 хвилин
Страви з сома: рецепти з фото
Юшка з сома
Інгредієнти:
- 1 кг риби;
- картопля - 5-6 штук;
- помідори - 3-4 штуки;
- цибуля - 2 штуки;
- морква - 1 штука;
- вершкове масло - 2 столові ложки;
- спеції (сіль, перець горошком, лавровий лист) і зелень - за смаком.
Ретельно почистити і помити рибу. Відокремити філе від хребта і кісток, порізати на порційні шматки, посолити, поперчити і прибрати на 30 хвилин у холодильник. З голови сома зварити рибний бульйон, процідити. Порізати на кубики картоплю, цибулю і моркву, довести до кипіння і варити 15 хвилин.
Потім додати порізані помідори, рибне філе і спеції. Варити до готовності і заправити вершковим маслом. При подачі додати рубану зелень.
Апетитний сом в золотистому клярі
Інгредієнти (на 4 порції):
- філе сома - 500 г;
- яйце - 1 штука;
- борошно - 50 г;
- сметана - 30 г;
- майонез - 30 г;
- лимон - 0,5 штуки;
- рослинне масло - для смаження;
- спеції - за смаком.
Філе риби посолити, полити лимонним соком і залишити маринуватися на 15-20 хвилин.
Яйця, сметану і майонез перемішати віночком. Додати борошно, сіль і спеції і розмішати до однорідної маси. За своєю консистенцією кляр повинен бути схожий на сметану середньої густини.
Рибу порізати невеликими шматочками, швидко занурити в кляр і обсмажити з двох сторін до золотистого кольору. Подавати до столу в охолодженому вигляді.
Сом, запечений цілком у духовці
Інгредієнти:
- сом - ціла риба (до 5 кг);
- лимон - 2 штуки;
- цибуля ріпчаста - 3 штуки;
- морква - 3 штуки;
- зелень і спеції - за смаком.
Ретельно почистити і випатрати рибу. Для цього гострим ножем зробити розріз черевця від хвоста до голови. Акуратно, не роздавав жовч, видалити нутрощі і вирізати зябра. Голову у сома відрізати тільки в тому випадку, якщо риба цілком не поміщається на деко. Після чищення й патрання рибу ретельно вимити.
Зробити надрізи на рибі з двох сторін для фарширування. В результаті риба повинна залишитися цілою, але з «кишеньками» на спині.
Наступний крок - натерти тушку спеціями і сіллю. Полити її лимонним соком і залишити маринуватися на 15-20 хвилин.
Нарізати овочі і лимон кільцями, зелень дрібно посікти. З лимона видалити все насіння, це позбавить від згірклого присмаку.
Нафарширувати рибу (черевце) овочами і зеленню, а в «кишеньки» вкласти скибочки лимона. Змастити рибу рослинним маслом і укласти на деко.
Готувати 30-40 хвилин в духовці, розігрітій до 180-200 градусів. В результаті має вийти смачне біле м'ясо з рум'яною скоринкою.
На гарнір до риби подати овочі або рис.
Сом, запечений з овочами під соусом
Інгредієнти:
- філе сома - 1 кг;
- цибуля ріпчаста - 1 штука;
- морква - 1 штука;
- квасоля стручкова - 150 г;
- брокколі - 150 г;
- картопля - 5 штук;
- сіль і спеції - за смаком;
- масло рослинне - 3 столові ложки;
- половинка лимона;
- сметана - 2 столові ложки;
- майонез - 2 столові ложки;
- дижонская гірчиця - 1 столова ложка.
Рибне філе порізати на порційні шматки, збризнути лимонним соком, посолити і посипати спеціями. Картоплю і моркву порізати кружальцями, цибулю - півкільцями. Деко змастити олією. Першим шаром викласти рибу, потім овочі. Зверху покласти зелену стручкову квасолю і брокколі.
Стручкову квасолю і брокколі можна використовувати як в свіжому вигляді, так і в замороженому. За бажанням можна придбати вже готову заморожену овочеву суміш.
Приготувати соус для запікання. Змішати майонез, сметану і гірчицю і цією сумішшю полити зверху рибу з овочами.
Готувати в духовці при температурі 180-200 градусів протягом 30-40 хвилин. Періодично поливати рибу з овочами соком, що виділяється.
Простий шашлик з м'яса сома
Інгредієнти:
- філе сома - 3 кг;
- цибуля - 1,5 кг;
- сіль, перець чорний мелений, паприка, коріандр - за смаком;
- лимон - 1 штука.
Рибне філе порізати середніми шматками, полити лимонним соком, посолити і посипати спеціями. Цибулю порізати кільцями, додати до риби, ретельно перемішати і залишити маринуватися на 2-3 години.
Після того як риба промаринуется нанизати шматки на шампури і посмажити на мангалі на не сильно жарких вугіллі.
Подавати зі свіжими овочами, зеленню і рисом.
Сом, запечений з грибами
Інгредієнти:
- 500 г риби (філе);
- 100 г вершкового масла;
- 120 г твердого сиру;
- 1 кг картоплі;
- гриби (шампіньйони або гливи) - 500 г;
- спеції, томатний соус і зелень - за смаком;
- рослинне масло - для смаження.
Рибу посолити, посипати спеціями і залишити на 20 хвилин. Гриби порізати скибочками і обсмажити на олії 5-10 хвилин. Змішати обсмажені гриби з томатним соусом, додати трохи води, якщо соус дуже густий. Картоплю порізати пластинками.
На деко викласти філе сома, потім картопля, крупно натертий сир і зверху залити томатно-грибним соусом. Запікати в духовці при температурі 200 градусів до готовності. При подачі на стіл посипати дрібно рубаною зеленню.
Сом «За - монастирськи»
Інгредієнти:
- філе сома - 1 кг;
- цибуля - 5 штук;
- печериці - 500 г;
- сир твердий - 200 г;
- майонез, рослинна олія, сіль і спеції - за смаком.
Рибне філе порізати пластинами, шириною по 2-3 сантиметри. Рибу посолити, приправити спеціями і змастити з двох сторін майонезом. Викласти рибу на деко, змащене олією.
Цибулю і гриби порізати (кільцями і пластинками). Овочі викласти зверху риби і посипати все тертим сиром. Поставити в духовку на 40-45 хвилин запікатися при температурі 200-210 градусів.
Сом, запечений в сметанному соусі
Інгредієнти:
- філе сома - 1 кг;
- сметана (не жирний) - 200 г;
- борошно і рослинне масло - для смаження і панірування;
- цибуля - 2 штуки;
- вершкове масло - 2 столові ложки;
- сіль і суміш спецій для риби - на смак.
Філе риби порізати на невеликі шматки, посолити, приправити спеціями, обваляти в борошні і обсмажити на сковороді в рослинному маслі до золотистого кольору.
Цибулю нарізати кільцями і обсмажити на вершковому маслі.
Обсмажене філе сома викласти в деко, зверху посипати цибулею і залити сметаною. Запікати 20 хвилин у духовці при температурі 180 градусів.
Сом в горщику
Інгредієнти:
- філе сома - 1 кг;
- картопля - 7 штук;
- цибуля - 3 штуки;
- морква - 3 штуки;
- сметана - 200 г;
- сіль і спеції - за смаком;
- часник - за смаком;
- майонез - 100 г;
- вершкове масло - 100 г.
Картоплю і моркву нарізати скибочками, а цибулю - півкільцями. Філе сома нарізати невеликими брусочками, приправити сіллю і спеціями.
У горщики для запікання покласти на дно по шматочку вершкового масла, потім овочі і зверху брусочки риби. Змішати майонез, сметану, спеції, подрібнений часник і отриманий соус додати до риби з овочами.
Запікати в духовці 40-45 хвилин при температурі 180-190 градусів.
Домашні котлетки з сома
Інгредієнти:
- філе сома - 500 г;
- хліб білий - 100 г;
- молоко - 1 стакан;
- цибуля - 3 штуки;
- яйця - 3 штуки;
- гриби сушені - 30 г;
- масло рослинне - 0,5 склянки;
- сухарі мелені - 0,5 склянки;
- сіль і суміш спецій для риби - на смак, зелень.
Хліб замочити в теплому молоці, трохи віджати і разом з рибою пропустити через м'ясорубку. Фарш посолити, приправити спеціями для риби, ретельно перемішати. Зробити начинку для котлет. Сушені гриби попередньо замочити в холодній воді на 2 години, а потім відварити в цій же воді практично до готовності. Курячі яйця відварити круто (2 штуки). Відварені гриби і яйця дрібно порізати і змішати з обсмаженою подрібненою цибулею, зеленню та спеціями.
З рибного фаршу скачати кульки завбільшки з куряче яйце. Шарик викласти на плоску вологу поверхню і акуратно надати йому форму коржі. В середину покласти начинку і сформувати котлетку.
Обваляти котлетки в яйці, потім в панірувальних сухарях і обсмажити на рослинному маслі в глибокій сковороді з двох сторін до золотистої скоринки. Перекласти котлетки в деко і запекти в духовці до готовності.
Філе сома в томатному соусі
Інгредієнти:
- філе сома - 500 г;
- спеції - за смаком;
- цибуля - 2 штуки;
- морква - 2 штуки;
- рослинне масло - для смаження;
- томатна паста - 5 столових ложок;
- борошно - 5 столових ложок (для панірування).
Рибне філе порізати на порційні шматки, посолити, поперчити, обваляти в борошні і обсмажити на рослинному маслі з двох сторін. Для приготування соусу нарізати цибулю кубиками, а моркву натерти на крупній тертці. Обсмажити овочі на рослинному маслі, додати спеції і томатну пасту. Якщо соус виходить дуже густим, додати води.
Залити соусом рибу і згасити ще 7-10 хвилин на повільному вогні.
Сом, тушкований в білому вині
Інгредієнти:
- сом - 1 кг;
- сухе біле вино - 200 г;
- вершкове масло - 150 г;
- борошно - 3 столові ложки;
- зелень петрушки - за смаком;
- лавровий лист - 2-3 штуки;
- лимон - 1 штука;
- сіль, мелений чорний перець, коріандр - за смаком.
Рибу очистити від слизу, ретельно вимити, відокремити хвіст, плавники і голову. Розтопити вершкове масло, додати до нього вино, спеції і лавровий лист. Рибу порізати на шматки, збризнути лимонним соком, посолити, поперчити і покласти в масло зі спеціями.
Гасити рибу на повільному вогні під закритою кришкою до готовності. Потім вийняти рибу, а з залишився бульйону приготувати соус. Додати в бульйон борошно, ретельно розмішати і довести до кипіння. При подачі рибу прикрасити зеленню петрушки і скибочками лимона.
Сом на грилі
Інгредієнти (на 4 порції):
- стейки сома - 4 штуки;
- сіль і перець чорний мелений - за смаком;
- сік половини лайма;
- рослинне масло - 0,5 склянки;
- цукор - 1 столова ложка;
- гілки зеленого кропу.
Рибні стейки посолити, поперчити і залишити на 20 хвилин. У глибокому посуді змішати сік лайма (можна сік лимона, якщо немає лайма), рослинне масло, цукор. Все перемішати, покласти в соус рибу, перемішати ще раз. Накрити рибу кропом і залишити маринуватися в прохолодному місці на 1-2 години.
Готувати на решітці-гриль на повільних вугіллі. Перед викладкою на гриль рибні стейки ще раз добре змастити маринадом. Подавати з відвареною картоплею, рисом або овочами.
Суп з голови сома
Інгредієнти:
- голова сома - близько 1 кг;
- рис - 80 г;
- вода - 2 літри;
- морква - 1 штука;
- цибуля - 1 штука;
- рослинне масло - 3 столові ложки;
- зелень (кріп) і спеції - за смаком.
Голову сома добре вимити, залити холодною водою і поставити варити на середній вогонь. Під час варіння періодично знімати піну, посолити, додати чорний перець горошком, духмяний перець і лавровий лист - по 2-3 штуки.
Овочі порізати довільно і обсмажити в рослинній олії. Зварену голову вийняти на блюдо, а бульйон процідити. Додати в бульйон обсмажені овочі і заздалегідь промитий і замочений у воді рис.
Від голови відокремити м'якоть і додати її в суп за 5-7 хвилин до готовності. При подачі додати дрібно порізану зелень.
Вечеря за 20 хвилин