Ерофеич - трав'яна настоянка російського дворянства, з'явилася на початку XVIII століття. Набір трав і прянощів можете зробити на свій смак. Класичного рецепту ерофєїча не існує. Це загальна назва трав'яних настоянок на міцному алкоголі. Кожен поміщик використовував в напої ті трави і спеції, які росли або продавалися в його місцевості.
Багато дворяни цікавилися приготуванням спиртних напоїв, вони створювали в маєтках винокурні, на яких проводили експерименти. Значні фінансові ресурси, досить високий рівень освіти і наявність вільного часу дозволили удосконалити обладнання для перегонки. З'явилися апарати, на яких шляхом багаторазових дистиляції можна було отримати самогон (в ті часи називався «хлібним вином») міцністю до 80%. Чим міцніше самогон був на виході, тим вище вважався рівень майстерності винокура. Готовий дистилят розбавляти водою, це вважалося блюзнірством. Для пом'якшення пекучого спиртового присмаку його наполягали на травах і корінні. У кожного поміщика був свій «фірмовий» рецепт, який тримався в таємниці.