- Калорійність хліба Житнього
- Склад і корисні властивості Житнього хліба
- Шкода хліба Житнього
- Види хліба Житнього
- Вибір і зберігання хліба Житнього
- Хліб Житній в кулінарії
Наша сеть партнеров Banwar
Хліб Житній (або чорний) - один з найстаріших основних харчових продуктів для народів, що населяють Північну Європу. Хліб приготований з житнього борошна, а жито набагато раніше культивувалася в Північному регіоні і росла повсюдно, на відміну від примхливої до природних умов пшениці.
Русь дізналася смак Житнього хліба в XI столітті і з тих пір словом хліб називають саме чорний, Житній хліб - пшеничний хліб називають булкою, батоном, калачем і т.д. Хліб Житній має пористу структуру м'якушки, колір від сірого до темно-коричневого, залежно від кількості житнього борошна або додавання солоду в якості барвника. Смак і запах Житнього хліба трохи кислуватий, обумовлений використанням закваски з високим вмістом молочно-кислих бактерій.
Калорійність хліба Житнього
Калорійність Житнього хліба залежить від складу інгредієнтів конкретного виробника і в середньому становить 250 ккал на 100 грам продукту.
Склад і корисні властивості Житнього хліба
У складі хліба Житнього в ідеалі повинні бути присутніми: борошно житнє , вода , сіль , закваска / дріжджі (Або їх поєднання). Хліб Житній є вуглеводним продуктом з досить високим ГІ, містить вітаміни групи В , До , РР , А також комплекс мінералів: калій , кальцій , магній , цинк , селен , мідь і марганець , залізо , фосфор і натрій , Амінокислоти, зокрема лізин. Завдяки вмісту молочно-кислих бактерій в заквасці і клітковини в борошні, хліб Житній сприяє нормалізації діяльності шлунково-кишкового тракту (calorizator). Вживання чорного хліба робить благотворний вплив на стан шкірних покривів і волосся, одна з найефективніших масок для зміцнення і зростання волосся - з Житнього хліба.
Шкода хліба Житнього
Хліб Житній засвоюється гірше пшеничного , Володіє підвищеною кислотністю, тому не слід зловживати продуктом тим, у кого діагностовано виразка шлунка, гастрит і підвищена кислотність шлунка.
Види хліба Житнього
Склад і якість житнього борошна впливають на смак і вміст корисних властивостей в приготованому хлібі. Житнє борошно підрозділяється на:
- сіяну - борошно самого дрібного помелу, не містить волокна зерновий оболонки;
- обдирне - борошно середнього помелу, збережені частки оболонки зерна;
- шпалерна - борошно самого грубого помелу, відноситься до категорії цільнозернових, володіє всіма корисними властивостями жита.
Традиційні буханки Житнього хліба, як правило виробляють з використанням обдирного житнього борошна з додаванням невеликої кількості пшеничного .
Вибір і зберігання хліба Житнього
Різноманітність видів хліба Житнього і безліч виробників дають небувалий простір для вибору хліба за смаком. Потрібно уважно вивчити склад продукту, переконатися, що не додано штучні барвники , консерванти і різні Е-добавки . Якісний Житній хліб зберігає свіжість 2-3 дня, якщо його тримати в спеціальній хлібниці. Через кілька днів хліб черствіє.
Хліб Житній в кулінарії
Хліб Житній - окреме ласощі і інгредієнт найрізноманітніших бутербродів - з сиром , салом , шинкою , окостом , ковбасою , Гострим сиром. З Житнього хліба смажать грінки, сушать сухарі (з яких потім готують квас ). Буханець чорного хліба часто використовують як своєрідну каструлю для подачі наваристих супів, один з яких - хлібний. Іноді найвишуканіші закуски з успіхом замінять свіжий Житній хліб, ароматне оливкова олія і велика морська сіль .
Більше про хліб, про його користь і шкоду, дивіться у відеоролику «Що здоровіше? Чорний хліб проти білого »телепрограми« Жити здорово ».
Більше про хліб, про його користь і шкоду, дивіться у відеоролику «Що здоровіше?